Saveti za traženje posla

Šta su to meke veštine i kako da ih uvrstiš u CV

29.01.2024.
4 min

Prilikom pisanja CV-ja važno je da napišeš osnovne stvari o sebi, kao što su lični podaci, obrazovanje, radno iskustvo i slično. Međutim, važno je i da navedeš svoje karakterne osobine i sposobnosti.

Šta su to meke veštine i kako da ih uvrstiš u CV

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U poslovnom svetu se razlikuju “tvrde” i “meke” veštine. Tvrde veštine su one koje uglavnom stičeš formalnim obrazovanjem, dok su meke veštine lične, karakterne osobine ili kvaliteti koje poseduješ. Meke veštine su one koje te čine onakvim kakav si, veštine koje obuhvataju tvoje stavove, navike i način na koji komuniciraš sa drugim ljudima.

Za razliku od tvrdih, meke veštine se ne mogu naučiti i njih je teško izmeriti, odnosno definisati, ali su one od strateške važnosti za uspeh, kako profesionalni, tako i lični. Postoji nekoliko vrsta mekih veština, a to su uglavnom veštine komunikacije, međuljudske veštine, veštine vođenja, radne etike, kreativnost i slično.

Navođenje mekih veština u CV-ju je važno jer pomaže potencijalnim poslodavcima da te bolje upoznaju i uvide kakav si kao osoba. Poslednjih godina, poslodavci stavljaju veći naglasak na zapošljavanje radnika zbog mekih veština, a ne isključivo na obrazovanje i ostale tvrde veštine. Poslodavcima je danas takođe važno i da njihovi zaposleni rade u prijatnom i timskom kolektivu, čemu svakako mogu da doprinesu i meke veštine koje pojedinci imaju.

Ukoliko si student ili si nedavno diplomirao, a u potrazi si za prvim poslom i nemaš dovoljno radnog iskustva, veoma je važno da svojim mekim veštinama “dopuniš” svoj CV, kako bi poslodavci imali uvid o tome kakav si i koje veštine poseduješ.

Pre nego što napraviš CV, dobro pročitaj oglas za posao i odredi koje to meke veštine poslodavac traži. U mnogim oglasima se navodi koje meke veštine poslodavac želi od svog zaposlenog.

Takođe, poslodavci žele da znaju kako si primenio svoje meke veštine na prethodnim pozicijama, pa možeš i napisati kako su ti te veštine pomogle da postigneš rezultate.

Kako bi znao koje su to najčešće meke veštine koje su poželjne u CV-ju, izdvojili smo nekoliko primera:

Komunikacione veštine

Zaposleni sa dobrim komunikacionim veštinama imaju sposobnost da prenesu informacije drugima, odnosno da prezentuju svoje ideje, stavove ili planove, usmeno ili pismeno. Ova veština podrazumeva da imaš samopouzdanje, vladaš javnim nastupom, kao i da si otvoren za kompromise i saradnju.

Međuljudske veštine

To znači da imaš ne samo sposobnost komuniciranja sa drugima već da umeš da saslušaš ljude bez osuđivanja, podeliš ideje i da pomogneš kada je to potrebno. Ukoliko poseduješ ovu veštinu, bolje ćeš se slagati sa kolegama u firmi, kao i sa klijentima ili poslodavcima. Ova veština podrazumeva da poseduješ toleranciju, empatiju, humor, strpljenje.

Organizacione veštine

Ukoliko poseduješ jake organizacione veštine obavezno ih navedi u svom CV-ju. Poslodavci uvek žele zaposlene na koje mogu računati u svakom trenutku, na one koji dobro raspolažu vremenom i koji znaju da rasporede svoje zadatke kako bi završili projekat u datom roku.

Veština brzog rešavanja problema

To je sposobnost da kada prepoznaš problem, na brz i efikasan način pronađeš rešenje. Poželjno je da poseduješ ovu osobinu na radnom mestu jer ti omogućava da logičkim pristupom pronađeš rešenje i prebrodiš svaku prepreku tokom rada.

Veština učenja

Podrazumeva da si voljan da unaprediš svoje znanje, naučiš nešto novo i da samim tim napreduješ na svom radnom mestu.

Veština rada u timu

Timski igrači su kooperativni i spremni da iznesu svoje ideje, ali i prihvate tuđe. Sposobnost rada u timu je izuzetno važna za mnoge kompanije, zato što je timski rad uvek produktivniji od individualnog.  

Stručnjaci navode da su tvrde veštine one koje će ti obezbediti razgovor za posao, dok su meke one zbog kojih ćeš dobiti posao.

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.