Saveti za traženje posla

Strani jezici: Koji su najtraženiji pri zaposlenju?

21.10.2022.
4 min

Engleski jezik danas govori najviše ljudi na svetu, gotovo 1.1 milijardi ljudi, dakle, svaki osmi čovek ove planete. Međutim, engleski nije najrasprostranjeniji maternji jezik. To mesto pripada mandarinskom jeziku sa čak 920 miliona maternjih govornika. Na toj skali, engleski jezik je na tek trećem mestu, sa 373 miliona maternjih govornika. Drugo mesto pripada španskom, a četvrto hindi jeziku, sa redom 475 i 344 miliona maternjih govornika.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Prateći ovu statistiku, gotovo je sigurno da je pametan izbor odlučiti se za neki od ova četiri najzastupljenija jezika - mandarinski, španski, engleski ili hindi. Međutim, kako je engleski jezik danas široko zastupljen u svakoj vrsti međunarodne i poslovne komunikacije, gotovo je sigurno da se podrazumeva za drugi strani jezik i da se neće podvesti pod posebnu vrstu benefita ili vam biti tačka izdvajanja u odnosnu na ostale kandidate pri traženju posla.

Naravno, u zavisnosti od toga šta biste odabrali za svoje zanimanje, kao i toga gde biste želeli da radite, odnosno u kojoj zemlji bi sedište vašeg poslodavca bilo ili sa kojim klijentima bi pretežno vaša firma sarađivala, zavisi i to za koje jezike se treba opredeliti. Međutim, ne izostavite i ljubav prema jezicima. Ukoliko biste posebno uživali učeći neki od njih, putevi i kockice će se sami složiti.

Ukoliko biste želeli da radite posao koji zahteva dosta komunikacije u nekoj od kompanija sa međunarodnim klijentima, gotovo svaki većinski zastupljen jezik vam može biti ogromna prednost. Međutim, ukoliko biste svoj fokus stavili na evropske zemlje, izbor je dosta drugačiji. Analizirajući broj maternjih govornika, toj grupi redom, od najzastupljenijeg, pripadaju ruski, nemački, francuski, italijanski, engleski, španski itd.

Sa druge strane, ukoliko sebe vidite u nekoj posebnoj industriji, kao što je automobilska, vaš izbor mogu biti nemački, španski ili francuski. Istu paralelu možete povući i sa ostalim industrijama Evrope ili sveta.

Još jedan od faktora koje možete uzeti u obzir prilikom analize jeste potražnja domaćeg kadra od strane drugih država, uz ili bez mogućnosti rada na daljinu. To bi dakle značilo da istražite koje države, odnosno firme sa sedištima u kojim državama najčešće traže domaći kadar. Pregledom domaće platforme za zapošljavanje, među traženim jezicima su se mogli naći su engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, holandski i drugi. Ukoliko analizu sprovedemo još dublje, primetićemo i koja su to najčešća zanimanja koja vam određeni jezici mogu obezbediti. 

Agent korisničke podrške/Operater u Call centru

Ovo zanimanje po svojoj prirodi zahteva komunikaciju sa najrazličitijim krajevima sveta. Trenutnom pretragom poslova je moguće videti da ovo zanimanje traži govornike sledećih jezika: engleski, slovenački, nemački, rumunski, bugarski, francuski, makedonski i drugi. Dakle, velika je šansa da zaposlenje možete pronaći u okviru ovog zanimanja ukoliko govorite neki od ovih stranih jezika.

Prevodilac

Sasvim prirodno, među zanimanjima koja imaju podrazumevaju širok dijapazon stranih jezika,  naći će se i prevodilac. Među trenutnom ponudom poslova, neki od najtraženijih su prevodioci kineskog, španskog i francuskog jezika.

Online tutor/profesor jezika

Ukoliko govorite strane jezike, pogotovo engleski, ispred sebe ćete imati veliku ponudu škola koje sada drže nastavu po onlajn principu. U takvu vrstu škola spadaju i one koje isključivo za cilj imaju unapređenje govornih veština, ali i one koje predstavljaju sistem edukacije na daljinu, odnosno daju mogućnost završetka osnovnog ili srednjoškolskog obrazovanja na daljinu. 

Iz svega navedenog možemo zaključiti da će vas poznavanje bilo kog stranog jezika lako izdvojiti na tržištu. Takođe, navedeni primeri nam pokazuju da ne postoje veće pravilnosti među zanimanjima i jezicima, što je donekle i pozitivna stvar, jer ostavlja puno prostora i prilika. 

Međutim, iako smo kroz ceo članak govorili o stranim jezicima u kontekstu zaposlenja, ne treba da zaboravite da jezike učite zbog vas samih. Napravite od ovog učenja zabavan proces, budite kreativni. Postavite sebi ciljeve, recimo 10 novih reči u svakom danu i na kraju svakog meseca učenje jedne pesme na tom jeziku. Postavljajte sebi izazove. Oni mogu biti najrazličitije prirode, od razumevanja teksta pesama, do razumevanja crtaća ili dokumentarnih filmova i kao krajnja tačka, razumevanje humora date nacije, što je uglavnom jedna od najizazovnijih stvari.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."