Saveti za traženje posla

Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?

20.03.2023.
5 min

Pokretanje sopstvenog biznisa i ulazak na tržište rada predstavlja veliki izazov za mlade. Uz to, najčešće su prisutni strah od neuspeha, neznanja ili možda pak i pogrešnog izbora posla.

O tome kako istrajati i kako pronaći motivaciju na putu ka uspehu, razgovarali smo sa mladim fotografom Andrejem Mihailovićem (24), koji se ovim poslom bavi još od malih nogu, kada mu je deka poklonio prvi, analogni fotoaparat.

Foto: Prvi aparat od deke i njegovi ostali aparati

Danas, nakon dugogodišnjeg truda i rada, Andrej je otvorio svoj prvi foto studio, a potom je i ostvario saradnju sa popularnim brendovima današnjice. Osim toga, 2019. godine, proglašen je za najboljeg fotografa Belgrade Fashion Week-a, što mu je, kako kaže, bila odskočna daska u kreiranju sopstvenog biznisa. Tim povodom, imao je i samostalnu izložbu pod nazivom “One Step Forward” koju je, na veče otvaranja, posetilo više od 200 ljudi.

Razgovor sa Andrejem započeli smo pitanjem na koji način je od interesovanja za fotografijom došao do saradnje sa poznatim brendovima današnjice.

- Od kad sam kao entuzijasta počeo da se bavim fotografijom, na sav glas sam pričao da sam fotograf, pitao sve moguće ljude da li im je potreban fotograf, nudio se, gurao, fotkao sve šta sam mogao. Kad su društvene mreže postale imperativ za razvijanje biznisa, trudio sam se da to sve prenesem i tu, samo sada u mnogo širem krugu ljudi. Ljudi su počeli da me preporučuju i klijenti su polako počeli da se javljaju. Takođe sam širio poznanstva i sa kolegama fotografima, pa su te preporuke dolazile i sa njihove strane, ukoliko oni ne mogu da odrade određeno fotkanje, ili ne rade taj tip fotografije. Naravno, preduslov za sve to je da i same fotografije budu kvalitetne i da je odnos sa klijentima na profesionalnom nivou. Kada se sve to spoji i izbroji u desetak godina, stvari počnu da se odvijaju u dobrom smeru – kaže Mihailović.

Foto: Otvaranje studija

Ljubav, istrajnost i porodica ka putu do uspeha

Andrej smatra da mu je podrška porodice najviše pomogla u razvijanju biznisa, kao i svakodnevna edukacija putem knjiga i Youtube-a, ljubav prema poslu i istrajnost. Međutim, dodaje i da ima još dosta toga na čemu treba da radi.

-Lično smatram da imam još dosta tog puta da utabam kao i da taj cilj nema neki određeni kraj. Svakim načinjenim korakom u poslu se ide napred na tom putu, ali je on svakodnevica. Tek kad se čovek osvrne na par godina iza sebe, i sagleda neku retrospektivu događaja, može da uvidi šta je uradio i koliko je napredovao – smatra Mihailović. 

Uspeh je zagarantovan uz ljubav, edukaciju i istrajnost

Ovaj mladi fotograf nam je otkrio da postoji univerzalni recept za uspeh i da se on sastoji iz ljubavi, edukacije i istrajnosti. Takođe, dodao je da je glavni preduslov za sve, da volite to što radite, jer je to i njemu samom bila glavna motivacija.

- Bez ljubavi prema profesiji teško da ćete moći da izdržite sve teške momente, kojih će zasigurno biti, sve neprospavane noći i sve izazove pred kojima ćete se naći. Bez edukacije, odnosno stalnog usavršavanja i učenja novih stvari, ne možete da budete konkurentni na tržištu i da se izborite za svoje mesto. Kad kažem edukacija ne mislim samo usko u svojoj struci, već dosta šire. Treba učiti i o svom poslu naravno, ali je mnogo bitno učiti i o vođenju biznisa, komunikaciji, marketingu i svim ostalim stvarima koje čine uspešno poslovanje. Svet toliko brzo napreduje da ako niste u korak sa njim, bićete pregaženi vrlo brzo. I za kraj, kad na prve dve stvari dodate istrajnost, mislim da je uspeh zagarantovan – objasnio je Mihailović.

Srbija – potencijal za razvoj biznisa

Na naše pitanje kako pronaći motivaciju i istrajati u svom cilju, Andrej je dodao, da je njemu pored ljubavi prema profesiji, bilo veoma važno da njegove fotografije pomognu nekome u putu ka uspehu, a i da svojoj porodici i sebi obezbedi lep i ugodan život u Srbiji.

- Mislim da Srbija ima mnogo potencijala za razvoj biznisa i da je mnogo lakše ovde se potruditi i uspeti, nego ići negde preko i graditi sve od nule. Nažalost, poslednjih godina dosta mladih ne deli moje viđenje, ali se nadam da se i to polako menja. Preko možda jesu u startu veća finansijska primanja, ali ako igrate na duže staze, i mislite o porodici, kvalitetu životu van posla, ostajanje se čini kao dosta logičnija opcija. To je ono što me gura u svim teškim momentima i što me motiviše – kaže Mihailović.

Iako mu je nagrada na Belgrade Fashion Week-u bila odskočna daska u karijeri, Andrej se danas najviše bavi reklamnom fotografijom, a njegove fotografije pomogle su mnogobrojnim domaćim i stranim kompanijama i brendovima u promovisanju proizvoda i usluga.

Takođe, na svom Instagram profilu najavio je i premijeru prvog fotografskog podkasta na našim prostorima, koji će biti emitovan na Youtube-u i svim aktuelnim striming platformama. 

Kopiraj link

marko

pre jedne godine

Jako koristan tekst koji proširuje vidike, bravo!!!

Hristina Kovačević

U toku studiranja na Fakultetu političkih nauka, pisala sam za više različitih medijskih kuća. Pored pisanja, u slobodno vreme volim da čitam, fotografišem i da se družim sa ljudima.