Saveti za traženje posla

Zašto želite da radite u ovoj kompaniji

28.07.2021.
5 min

Na gotovo svakom intervjuu za posao na kome se pojaviš, naći ćeš se oči u oči sa pitanjem: „Zašto želiš ovaj posao?“, odnosno „Zašto želiš da radiš za nas?“. Iako je pitanje često, može biti prilično izazovno odgovoriti na njega, naročito ako na intervju dođeš bez pripreme. Kako je u pitanju nešto što može da pomogne regruterima da prevagnu hoće li te zaposliti ili ne, u ovom tekstu pomoći ćemo ti da zablistaš sa odgovorom :)

Zašto želite da radite u ovoj kompaniji?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Sama potraga za kandidatima iziskuje dosta vremena i novca, stoga HR-ovci ovo pitanje postavljaju jer žele da budu sigurni da će zaposliti nekoga ko će se uklopiti u ciljeve kompanije i njenu organizacionu kulturu, a ne nekoga ko će imati problem da joj se prilagodi i ko će brzo napustiti kompaniju.

Šta NE BI TREBALO da kažeš kada te pitaju zašto želiš da radiš u kompaniji ili zašto te zanima data pozicija?

Kako bi bilo dobro da odgovoriš na pitanje u velikoj meri zavisi od samog posla i organizacije. Primeri koje definitivno treba da zaobiđeš su:

  • Treba mi posao/radno iskustvo, a ovo mi se čini da bi bilo interesantno. 

Ovaj odgovor ne prikazuje iskreno interesovanje za ulogu u kompaniji, plus sugeriše da ćeš napustiti kompaniju čim se ukaže neka interesantnija prilika.

  • Znam sam da nudite dobre plate i benefite.

Sve firme žele da im zaposleni dolaze i ostaju zato što tako žele a ne zbog novca, budući da zaposleni koji je u firmi samo zbog plate ne može da se zadrži na duge staze, jer uvek će mu neko drugi ponuditi više novca za prelazak.

  • Vidim ovo kao korak za napredovanje u karijeri.

Iako nijedna firma ne očekuje od zaposlenog da kod njih „ostavi kosti“, ovakav odgovor implicira da ti je više u fokusu budućnost nego sadašnja prilika i da će ti ovaj posao biti samo odskočna daska za nešto bolje, a ne pozicija na kojoj želiš da se zadržiš.

Šta kompanija želi da čuje?

Da smisliš dobar odgovor na pitanje treba da se zapitaš zašto bi ova kompanija htela da te zaposli, odnosno šta imaš da im ponudiš i kako možeš da napraviš razliku u firmi, umesto da naglašavaš zašto bi taj posao tebi koristio. Dok smišljaš odgovor, trebalo bi da razmotriš sledeća pitanja:

  • Kako možeš da doprineseš uspehu kompanije?

Informiši se o aktuelnim dešavanjima u kompaniji i industriji u kojoj posluje. Da li su nedavno uveli neke novine u svoje proizvode ili u usluge koje nude? Sa kakvim konkurentskim izazovima se suočavaju? Koja ti znanja, iskustva i veštine imaš, koji u ovom trenutku mogu da budu korisni poslodavcu?

  • Koje prethodne uspehe iz karijere potencijalno možeš da ponoviš u ovoj kompaniji?

Ako već imaš neko radno iskustvo, opiši situaciju ili projekat na kome je tvoj rad prevazišao očekivanja poslodavca: Da li si igrao/la bitnu ulogu u rešavanju nekih problema? Kakve ideje su potekle od tebe, koje su im pomogle da uštede novac ili druge resurse? Koje lekcije si naučio/la, a da možeš da ih u budućnosti primeniš i tako doprineseš potencijalnom poslodavcu?

  • Kako ćeš doprineti korporativnoj kulturi?

Sposobnost kandidata da se uklopi u korpo kulturu je bitan faktor zaposlenja za brojne firme. Zbog toga, istraži i identifikuj koje vrednosti kompanija neguje. Na primer, ako ohrabruju preduzetništvo, a to je nešto što je i tebi bitno, uključi ga u svoj odgovor.

Kada te pitaju zbog čega želiš da radiš u nekoj kompaniji, trebalo bi da imaš unapred pripremljen odgovor, ali da se potrudiš da on ne deluje uvežbano već prirodno. Možeš da iskoristiš neke od sledećih rečenica:

  • Vidim ovu priliku kao način da doprinesem uzbudljivoj/naprednoj/brzorastućoj indistriji, i smatram da to mogu da uradim… (na osnovu kojih svojih veština, iskustva?)
  • Smatram da su moje profesionalne veštine u skladu sa ovom pozicijom zbog…
  • Verujem da imam odgovarajuća znanja koja će mi omogućiti da uspem na ovoj poziciji i u kompaniji zbog…
  • Uzbuđuje me ova poslovna prilika, budući da će mi omogućiti da...

Ukoliko imaš neke svoje primere šta reći/ne reći kada ti postave pitanje “Zašto želiš da radiš u našoj kompaniji?”, piši nam u komentaru!

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Pitali smo mlade kako dolaze do posla: Evo šta su rekli…
14.01.2022.
8 min

Pitali smo mlade kako dolaze do posla: Evo šta su rekli…

Saveti za traženje posla
Kako te tvoji hobiji mogu predstaviti poslodavcu
09.02.2024.
4 min

Kako te tvoji hobiji mogu predstaviti poslodavcu

Saveti za traženje posla
7 zanimanja koja ćete obožavati ako ste ekstrovert
08.10.2021.
4 min

7 zanimanja koja ćete obožavati ako ste ekstrovert

Saveti za traženje posla