U pauzi od učenja

10 serija koje treba da odgledaš do kraja leta

04.09.2023.
7 min

Leto još uvek traje, a ti spremaš poslednje ispite za ovu godinu i samo želiš da napraviš pauzu od svega i uživaš u dobrim serijama makar na kratko?

10 serija koje treba da odgledaš do kraja leta

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Zbog velikog izbora na različitim striming platformama i sajtovima, teško je odlučiti šta ćeš sledeće gledati i zato smo mi izdvojili 10 serija koje treba da odgledaš do kraja ovog leta.

1. "A Perfect story" (romantična komedija)

Ovog leta među najgledanijim serijama bila je „Savršena priča“, španska romantična komedija koja se temelji na romanu Elisabet Benavent. Serija ima samo pet epizoda, tako da je idealna za leto i uživanje.

Priča se vrti oko Margot i Davida. Njih dvoje dolaze iz različitih svetova, ona je naslednica bogatog hotelskog carstva, dok je on skroman mladić koji radi tri honorarna posla i živi s cimerima.

Pobegavši sa sopstvenog venčanja, Margot ni ne sluti da će joj slučajni susret sa Davidom promeniti život.

2. "Poker Face"(kriminalistika/drama)

Nataša Lion u svom dobro poznatom stilu glumi ženu koja funkcioniše kao ljudski detektor laži i rešava usputna ubistva dok beži od čoveka koji hoće da je ubije.

Interesantno je to što se svaka epizoda dešava na drugom mestu, a u svakom uvodu u epizode, koji deluju kao da gledaš neke kratke filmove, upoznaješ nove likove.

3. "Manifest" (misterija/drama/sci-fi)

U ovoj misterioznoj drami, avion neobjašnjivo nestaje tokom prekookeanskog leta i vraća se pet godina kasnije nakon što je proglašen nestalim u moru. Vreme je stalo za putnike u avionu, ali godine su prošle za njihove voljene kod kuće.

Ova serija ima četiri sezone, ali je od onih koja se gleda u jednom dahu.

4. "Lupin" (triler/misterija)

Lupin je francuska triler serija koja se sastoji od dva dela i deset epizoda, a Netflix je objavio da će se uskori snimati i treći deo.

Priča prati profesionalnog lopova imena Asan Diop, jedinog sina imigranta iz Senegala  kojem je podmetnuta krađa skupe dijamantske ogrlice zbog koje se od srama obesio u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Dvadeset i pet godina kasnije, inspirisan knjigom o gospodinu lopovu Arsenu Lupinu, koju mu je otac dao na njegov rođendan, Asan kreće da se osveti porodici Pelegrini koristeći harizmu, majstorstvo lopovluka, podmetanja i prerušavanja kako bi otkrio sve Hubertove zločine.

5. "Bridgerton" (romantika/drama)

Radnja serije smeštena je u 1813. godini, a prati mlado elitno društvo iz dve bogate i ugledne porodice, Bridžerton i Federgton, koje se naravno “takmiče” u svojoj uticajnosti, kao i misterioznu osobu koja na neki način zna tračeve o svemu što se krišom dogodilo i razotkriva ih kroz iznenadna pisma, što stvara dodatnu tenziju među likovima.

Ova serija će te svojim isprepletanim odnosima, dobro osmišljenim humorom, ali i notom lakoće i zabave verovatno veoma brzo uvući u svoja dešavanja i pre nego što shvatiš, doći ćeš do poslednje epizode i neće ti biti jasno kako se to dogodilo. 

6. "The Witcher" (drama/horor)

Geralt iz Rivije, mutant i plaćeni lovac na čudovišta, sledi svoju sudbinu u burnom svetu u kojem su ljudi često opasniji od zveri.

Radnja serije smeštena je u srednjem veku, na kopnu poznatom kao Kontinent i prati Geralta od Rivije, jednog od veštaca, reda pojedinaca koji su podvrgnuti mutacijama od kojih, ako prežive, razvijaju posebne osobine i nadljudske sposobnosti.

7. "The Inocent" (triler)

Užas jedne večeri zauvek se urezao u pamćenje Matea Vidala Rivere koga tumači dobro poznati Mario Kasas, večeri kada je sasvim naivno pokušao da prekine tuču – a završio kao ubica.

Sada, devet godina pošto je pušten iz zatvora, njegova naivnost davno je zaboravljena. Kao bivši robijaš ništa ne prihvata zdravo za gotovo. Sa trudnom ženom Olivijom kupuje kuću u svom rodnom kraju i veruje da se konačno sve sređuje. Samo do trenutka kada dobija zapanjujući, neobjašnjivi poziv sa Olivijinog mobilnog telefona. I u tom času sve počinje da se ruši.

8. "The Wire" (drama/kriminalistika)

Ova serija je obuhvatila složenost narko scene u Baltimoru i rata protiv droge. Ukazuje na to kako je sistem krivičnog pravosuđa, politički sistem i obrazovni sistem uništen, što do sad nijedna druga serija nije uspela da prikaže. 

Na samom početku, The Wire se ne razlikuje previše od tipične policijske drame koja prati dešavanja između policije i kriminalaca na nasilnim ulicama mračnog Baltimora. Međutim, uskoro shvatamo da priča i razrada likova odmotavaju klupko mnogo više od nekoliko običnih policijskih procesa. Linija između dobrih i loših momaka se sve više briše ili se međusobno prepliće, tako da ubrzo svi postanu sivi.

Mnogi smatraju da je The Wire ne samo jedna od najboljih HBO serija, već da je to i jedan od najboljih programa koji je ikad emitovan. 

9. "The Lincoln Lawyer" (misterija/drama)

Pravna drama prati Halera, advokata iz Los Anđelesa, čiji je kolega ubijen. On nasleđuje njegovu advokatsku praksu i tokom cele sezone pokušava da otkrije ko ga je ubio, dok paralelno radi na velikom slučaju milijardera optuženog da je ubio ženu i njenog ljubavnika.

Takođe, serija je dobila dobre ocene i kritike, najviše na račun harizme glavnog glumca, a na sajtu IMDb ima ocenu 7,7.

10. "Vortex" (drama/sci-fi)

“Vortex” ili “Vrtlog” je francuska serija sa trenutnom ocenom 7,4 na IMDb-u. S obzirom da serija ima samo šest epizoda i da svaka drži pažnju, moguće je odgledati je za dan ili noć.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, 2025. godine policijski službenici mogu da “vide” mesta zločina, rekonstruisana u virtuelnoj stvarnosti, kako bi im pomogli u rešavanju njihovih istraga.

Priča prati Luda, 52-godišnjeg detektiva koji radi za policijsku upravu u Brestu. Pre 27 godina izgubio je suprugu Melani u tragičnoj nesreći.

Povezavši se sa pokojnom suprugom zahvaljujući tehničkom problemu u virtuelnoj stvarnosti, Ludo uskoro otkriva kako bi mogao da promeni tok događaja. Ali ako promeni prošlost, hoće li i njegova budućnost imati šanse?

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.