U pauzi od učenja

3 razloga zašto je bitno imati hobi

12.03.2020.
3 min

Sećate li se kada smo kao mali imali spomenare? Ja sam ih baš volela. Ne sećam se svih pitanja koja su postavljana, ali pored glavnog pitanja o simpatiji, pa o omiljenoj pevačici, često je postojalo i pitanje: „Koji je tvoj hobi?“. 

Hobi

Foto: Pixabay

Kada smo bili mali naš hobi je mogao biti skupljanje sličica, igranje klikerima, a nekima i sviranje violine, odbojka ili pevanje. Svako je imao nešto što voli da radi za sebe i to je na neki način otkrivalo deo ličnosti deteta. Sada, kada smo malo odrasli, još uvek su nam potrebni hobiji i evo par jakih razloga ako se pitate zašto.

Bolji rezultati na fakultetu

Imati hobi, naravno, zahteva i oduzima određeno vreme, ali ja na to ne bih gledala kao na gubitak. Dokazano je da što više obaveza imamo, to se bolje organizujemo i usresredimo da završimo sve kako treba. Kada bar 15 minuta dnevno radimo nešto u čemu uživamo, ostale obaveze, kao što je učenje, razni projekti i seminari, padaće nam mnogo lakše. Pored toga, imaćemo više tema za razgovor sa kolegama i profesorima i moći ćemo da se priključimo nekim sekcijama i organizacijama koje su vezane za naš hobi i tako obogatimo svoje studiranje i učinimo ga zanimljivim.

Nekada hobi iz detinjstva može da preraste u upisivanje fakulteta vezanog za hobi i kasnije smer našeg života, a nekada može da nas približi studiranju tako što neće direktno biti vezan za gradivo, ali će nam pomoći da ga bolje razumemo. Kao što hobi u vidu interesovanja za neki sport može pomoći budućim menadžerima da lakše shvate timski rad i liderstvo.

Izdvajanje od ostalih kandidata prilikom apliciranja za posao

Kada još malo porastemo, završimo fakultet i dođe vreme za traženje posla shvatićemo da nam je i tada potreban hobi. Bilo to trčanje, slikanje, pisanje ili planinarenje, hobi je bitan deo nas. Stavljanjem u CV naša interesovanja i zanimanja pored osnovnog za koje se prijavljujemo moći će poslodavcu da pokaže nas kao ličnost i naše osobine, ali i da mu otkrije kakve smo veštine mogli da steknemo bavljenjem tim hobijem. Takođe, pomoći će mu da sagleda kako se baš mi uklapamo u određeni tim i atmosferu u kompaniji. Baš to će moći da nas izdvoji iz gomile kvalifikovanih kandidata i približi nas poslu koji želimo. Što znači da ako hobi ne preraste u posao kojim želimo da se bavimo i za koji apliciramo, svakako će nam biti od pomoći da dobijemo ono što želimo. Bitno je samo da budemo ono što jesmo i pronađemo ono u čemu uživamo.

Ispunjeniji život

Izlaskom iz balončića detinjstva ulazimo u život koji je pun izazova, brzih reakcija, uspona i padova. Obaveze se nameću sa svih strana i moramo da naučimo kako da ih rešavamo jednu po jednu. Neretko se dešava da se zarobimo u kolotečini života i zaboravimo na uživanje i življenje u pravom smislu te reči. U takvim situacijama imati nešto što možemo da radimo, a u čemu uživamo, dodaje boje svetu oko nas. Istrčati 5km, naslikati sliku, odsvirati pesmu, otputovati negde, ukrasiti zid sobe, napraviti slagalicu ili uraditi bilo šta što čini naš hobi puni pregradu u policama našeg života i čini da se i nama i drugima dopadaju sve više. Uživati bar neki kratak period svakog dana je nešto što sebi možete da priuštite i što vam je potrebno da biste živeli onako kako zaslužujete.

I na kraju ako vas zanima, moj odgovor u spomenaru bio je „dečak iz 8-5“, a što se tiče hobija, to bi bilo pisanje.

Kopiraj link

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.