U pauzi od učenja

4 praktična načina da sebe vidite na bolji način

14.07.2016.
3 min

Loše stvari se dešavaju kada ste puni sumnje i kada nemate samopouzdanja. Ne samo da ugrožavate vaš nastup već radost i ispunjenost lako nestaju.

Potcenjivanje vas samih može izazvati nervozu, depresiju i sputavati vas na mnogim poljima blokirajući vašu šansu da uspete. Ovo ostavlja neverovatne posledice i blokira vaš uspeh i preduzetničke ambicije, navodi ’Addicted2success’.

 

Savet

 

Postoji način da povratite veru u sebe, da se vidite na drugi način i da povratite sreću i zadovoljstvo sobom, a time povećate svoje šanse za prosperitet.

 

1. Oduprite se poređenju sa drugima u eri Fejsbuka

Znate da poređenje može naštetiti vama više nego drugima. Ipak u eri socijalnih medija životi drugih ljudi sjajno sijaju na našm ekranima. Bitno je da shvatite da svako pravi svoju ’reklamnu kampanju’ na medijima stoga određene stvari nisu ni upola lepe uživo kao na slikama. Ništa nije savršeno. ’Savršeni’ parovi imaju svoje probleme, svađe i nesuglasice. Ipak, oni te nesavršenosti neće prikazati pred drugima.

 

2. Neka vaši snovi odrede vašu vrednost

Bilo da je vaš san da jednoga dana živite u Parizu i imate kompaniju vrednu nekoliko miliona pre 35. godine, svakoga dana učinite nešto da budete korak bliže tome. Nemojte se ustručavati vaših snova i hrabro koračajte ka njima.

 

Okretanje ka snovima će vam dati fokus u životu koji nećete protraćiti želeći da budete neko ili gledajući šta drugi rade. Nađite svoju vrednost i svrhu. Neka vaš moto bude uvek da nije važno šta se dešava dokle god idete ka cilju za koji smatrate da je vredan.

 

3. Zapišite svaku malu pobedu i proslavite

Možda to ne primećujete ali vi ostvarujete po neku pobedu svake nedelje, a verovatno i svakoga dana. Svaki put kada vam šef ili klijent kažu da im se dopada vaš rad to je pobeda. Kada kolega naglasi kako ne bi uspeo bez vas ili kako ste mu vi u nečemu pomogli, i to je pobeda.

 

Iako ćete veoma lako zaboraviti na ove pobede ili čak nećete ni obratiti na njih pažnju, treba da uradite potpuno suprotno. Napravite ’pobednički notes’ , zapisujte sve i često se podsećajte koliko vredite. I što je najbitnije, proslavljajte svoje pobede svakoga petka uveče dobrim dezertom ili čašom vina, zaslužili ste.

 

4. Pomažite drugima svakoga dana

Teško je da ne uviđate svoje vrednosti ukoliko svakoga dana izdvojite malo vremena da pomažete drugima. Ne morate da obiđete ceo svet gde su gladni i bolesni, iako bi to bilo divno, ali za početak pomažite onima koji su oko vas. Setite se kako ste čuli da vaš kolega kaže kako bi voleo da je bolji u fotošopu. Sedite sa njim i pokažite mu osnovne trikove. Čuli ste da su se nekome pokvarila kola. Ponudite mu prevoz do kuće.

 

Na kraju zapamtite, jedina osoba koja dovodi u pitanje to koliko vredite ste vi sami.

 

 

Izvor: www.bizlife.rs

Kopiraj link