U pauzi od učenja

5 koraka kako iz greške izvući lekciju

14.04.2020.
4 min

Svi ljudi na svetu ponekad greše i to je činjenica bez izuzetka. Međutim, u čemu je razlika između onih koji uspeju da ostvare zacrtani cilj i onih koji to ne urade? Ako niste sigurni, otkriću vam tajnu. Razlika je u načinu na koji percipiraju i procesuiraju grešku. Jedni se dobro zamisle i iz greške izvuku ono najbolje, a drugi je bace pod tepih i odustanu ili je opet uskoro ponove. Što pre to prihvatimo, pre ćemo postati spremni da napredujemo kako u studiranju i poslu, tako i u životu. Ako sebe želite da svrstate u prvu grupu, moj savet vam je da pratite sledećih 5 koraka i garantujem vam da ćete uspeti u tome.

Greška

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Ne kritikujte sebe!

Ovo nije slučajno prvi korak! Šta god da se desilo, šta god uradili, ne kritikujte sebe zbog toga! Ništa dobro nećete izvući iz toga. Sve može da se popravi i iz svega može da se nauči nešto, a to nećete postići tako što počnete da kritikujete i okrivljujete sebe! Kada padnete ispit, zakasnite na kolokvijum, uprskate intervju za posao, posvađate se sa najboljim prijateljem ili kažete ili uradite nešto što niste hteli i mislili bitno je samo da udahnete i kažete sebi: “Okej, svestan/na sam da ovo nije bilo u redu. Kako mogu da popravim stvar i da se ovo ne ponavlja ubuduće?”

#2 Razmislite šta je krenulo naopako

Sada, kada ste postavili ovo prethodno pitanje sebi, pokušajte da vidite šta vas je pokrenulo da uradite nešto što po vašem mišljenju nije dobro. Razmislite o uzroku vaše greške i tako ćete najlakše i najbolje doći do rešenja njenih posledica i izbeći njeno ponavljanje. Ne kažem da je lako uvek naći uzrok određenog ponašanja koje je vodilo do neke greške, ali je uvek moguće ako stvarno to želite. Šta god da je u pitanju, bitno je samo da ste svesni toga, da želite da učite iz toga i imate volju da u budućnosti to promenite.

#3 Sagledajte sve okolnosti i opcije koje su postojale

Da biste došli do toga tačno šta je krenulo naopako potrebno je da sagledate okolnosti i opcije koje su postojale. Ako ste pali ispit razmislite o načinu na koji ste učili, o tremi koju ste možda imali ili o načinu ophođenja prema profesoru jer, nažalost, i to nekad utiče. Ako niste dobili taj posao koji ste baš želeli, razmislite o pitanjima na koje niste bili spremni i o stavu koji ste imali o sebi u tom trenutku – na primer stav “Ja nisam dovoljno dobar/dobra” se primeti kroz razgovor. Generalno, ako ste rekli ili uradili nešto što mislite da nije trebalo, razmislite o osećanju u vama koje vas je na to navelo i o tome odakle je došlo. Sve naše greške nastaju iz određenih stvari u nama na kojima treba da radimo i te greške su tu da bi nas navele da upravo radimo na sebi i budemo bolji. Zato je bitno pronaći njihov uzrok i naučiti tu lekciju sa razumevanjem.

#4 Zapišite kako ćete se sledeći put postaviti u takvoj situaciji

Kada ste izanalizirali sve ovo prethodno, vreme je da uzmete papir i olovku u ruke i napišete sebi podsetnik te situacije, svojih osećanja u toj situaciji i do kog zaključka ste došli. Zapišite sve do sitnica kako želite sledeći put kada se nađete u sličnim okolnostima da se odvija situacija. Zapišite šta biste rekli, uradili i promenili. Možda mislite da preterujem, ali zapisivanjem svega vi pravite sebi i u glavi nešto nalik na skriptu koja će vam pomoći da postupite onako kako ste shvatili da treba.

#5 U sledećoj sličnoj situaciji setite se šta ste zapisali!

Imate skriptu koju ste u procesu pisanja naučili. Sada je samo ostalo da prepoznate sitaciju u kojoj vam je potrebna i da je primenite. Moram da vas upozorim, da je prvi put primene skripte najteži jer je to prvo sprovođenje teorije u praksu i ako vam u potpunosti ne uspe, nemojte da se obeshrabrite, svaki sledeći put će biti bolje!

Ovi koraci mogu se primeniti na studiranje, posao, ali i na sve situacije u životu. Ako ste spremni da učite i radite na sebi u svakoj životnoj sferi ovo je pravi recept za početak ispunjenja vaših želja. Budite istrajni i postići ćete sve što poželite!

Kopiraj link

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.

Slični tekstovi

5 saveta kako da održite staloženost
28.01.2016.
4 min

5 saveta kako da održite staloženost

U pauzi od učenja
Sindrom varalice: kad sumnja u sebe otpiše uspeh
11.05.2018.
6 min

Sindrom varalice: kad sumnja u sebe otpiše uspeh

U pauzi od učenja
Kako da pronađete pravi posao za vas
09.12.2015.
4 min

Kako da pronađete pravi posao za vas

U pauzi od učenja