U pauzi od učenja

5 načina kako možeš da uštediš novac

26.02.2024.
5 min

Potreban ti je novac za putovanje ili kupovinu prvih kola? Koliko si puta do sada pokušavao da uštediš nešto novca, ali bezuspešno?

5 načina kako možeš da uštediš novac

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Trošenje novca može da se pretvori u začarani krug koji postaje zavisnost. Kada ne pratiš svesno prihode i rashode sa svog bankovnog računa ili ne vodiš računa na koje stvari bacaš novac, situacija se lako otme kontroli.

Bez obzira da li si "početnik" ili "pravi stručnjak" za uštedu novca, uvek postoje trikovi koje možeš naučiti kako bi uštedeo još više. U ovom tekstu smo izdvojili pet načina kako možeš da uštediš.

1. Sve zapisuj

Potrebno je da zapišeš dnevne ili nedeljne prihode i rashode po različitim kategorijama, na primer platu, ključne troškove (kiriju, gorivo, hranu itd.), troškove za godišnji odmor i neke dodatne. Napravi kategorija koliko god želiš i onda možeš te kategorije da obojiš različito, kako bi bile vizuelno atraktivnije. 

Kada zapisuješ svoje prihode i rashode, to ti pomaže da bolje promisliš da li ti je zaista potrebno da na nešto trošiš novac, kao i da postaviš ciljeve šta ti je zaista neophodno i na taj način učiniš štednju daleko uspešnijom.

Na društvenim mrežama možeš pronaći profile čiji je kontent upravo ušteda i budžet, na primer profil “Zlayka” na Tik Toku. Na njihovim videima možeš  videti kako se zapisuju prihodi i rashodi, kao i na koji način ih selektuju.

Takođe, predlažemo ti da kupiš finansijski planer koji možeš pronaći u dobro opremljenim knjižarama. U tim posebno koncipiranim sveskama, osim mesta za popisivanje troškova možeš naći i koverte koje će ti pomoći da sortiraš novac.

2. Odvoji na početku meseca

Kada primiš platu, na samom početku meseca, odvoji deo novca koji će ti biti dovoljan da uštediš na mesečnom nivou. Kako bi bio siguran da nećeš potrošiti svu ušteđevinu kada ti se pojavi neki neplaniran izdatak, zameni dinare u evre. Na taj način sprečićeš da uzmeš od ušteđevine čak i 500 ili 1.000 dinara.

Pokušaj metodu 50-20-30, koja je jedna od popularnijih metoda štednje i odgovor na pitanje kako uštedeti novac od plate. Ova metoda omogućava da ostaviš određenu sumu novca sa strane i na jednostavan način odrediš prioritete.

Metoda podrazumeva da od svojih mesečnih prihoda 50 odsto novca odvojiš na neophodne potrebe, odnosno ono što moraš platiti poput kirije, hrane i računa. Za želje izdvoji 20 odsto, a to podrazumeva troškove kao što je kupovina odeće, obuće, aksesoara, nameštaja, dekorativnih predmeta i drugih potrepština, a ušteđevina je preostalih 30 odsto koje odvajaš za putovanja i druga zadovoljstva u kojima uživaš.

3. Organizuj svoje rashode

Početkom meseca organizuj svoje rashode tako što ćeš da isplaniraš koliko ćeš novca da potrošiš na primer za račune ili gorivo. Takođe, pre kupovine namirnica uvek napravi spisak onoga što ti je zaista neophodno i strogo se vodi njime, kako bi sprečio da trošiš novac na nepotrebne stvari.

Zlatno pravilo za uštedu novca jeste da se pretvaraš da imaš manje nego što zaista imaš na računu. Na primer, mesečni prihodi su ti oko 60.000 dinara, međutim jedan mesec si imao neke bonuse ili povišicu plate, i onda taj iznos koji prelazi tih 60.000 dinara, odvoj sa strane i planiraj svoje rashode kao da taj “dodatni” novac ne postoji.

4. Imaj prioritete

Za početak planiraj prvo kratkoročno, pa tek onda dugoročno za šta želiš da uštediš. Ako treba da kupiš na primer nove patike, novu jaknu i novi telefon, odredi prvo svoje prioritete. Ono što ti je neophodno izaberi i izdvoji novac za to, a kada sakupiš novac i kupiš ono što ti je bilo najneophodnije, onda na red dolazi sledeća stvar koju si želeo da kupiš.

Odredi prioritete tako da svakog meseca, odnosno od svake plate, izdvojiš određenu količinu novca i priuštiš sebi ono što ti je zaista neophodno, bile to nove patike ili novi telefon.

5. SMART metoda

Na kamatica.com se kao jedan od proverenih i najboljih metoda za uštedu novca navodi SMART metoda.

Naziv ove metode je zapravo akronim od engleskih reči Specific, Measurable, Achivable, Relevant, Time bound. Ukoliko bismo ovo preveli na srpski jezik, dobili bismo sledeće karakteristike koje su potrebne za uspešnu štednju: konkretna, merljiva, dostižna, relevatna i vremenski ograničena.

Na primer, želiš da uštediš 1.200 evra do idućeg aprila kako bi sledećeg leta sa tvojom boljom polovinom otišao 10 dana na letovanje koje već dugo planirate. Ovaj plan je konkretan (10 dana letovanja), merljiv (znaće se u aprilu da li je štednja bila uspešna), dostižan (ukoliko oboje radite i primate platu makar iznad proseka), relevantan (štednja omogućava lepo letovanje) i vremenski je ograničen (april mesec).

Pored svih ovih trikova, najbitnije kod štednje jeste da si istrajan u svojoj nameri, odnosno da si dovoljno disciplinovan da novac koji štediš ne potrošiš ranije na nešto što ti nije bilo prvobitno u planu.

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.