U pauzi od učenja

Da li je studentski život skup?

25.01.2016.
7 min

Ukoliko se nalazite na budžetu, može se reći da su vaše studije besplatne. Ali da li je to zaista u potpunosti tačno. Svi dobro znamo da studije (pored školarine) donose brojne visoke troškove. Gde su troškovi potrebni za stanarinu ukoliko studirate u nekom drugom gradu, pa troškovi za prevoz, ishranu... a tek da ne spominjemo koliko će vas koštati sve knjige i skripte, čitavo bogatstvo ćete ostaviti u onoj kopirnici do fakulteta, pa još ako imate pauze između predavanja pa naravno da ćete sa kolegama skoknuti u vaš kafić na pauzu. Gde je tu kraj?!

 

 

Ne, ni to nije sve. Studentski život sa sobom nosi još dosta troškova na koje možda niste ni mislili kada ste krenuli na fakultet.

 

1. Troškovi knjiga

Prvi i najveći trošak su naravno knjige i skripte. Naravno da ćete morati da nabavite sve knjige, i svu literaturu, da ćete često morati da kupujete originale knjiga nije isključeno, da će se program menjati pa da nećete moći da nasledite knjige od starijih kolega i to će se dešavati… Zato svaki put kada negde možemo uštedeti moramo iskoristiti priliku. Ukoliko je program isti, zamolite nekog od starijih kolega da vam pozajmi knjigu da spremite ispit ili da je kopirate, sve što možete uzeti iz biblioteke neće vas koštati ništa (sem inicijalnog troška učlanjenja). Još jedan od načina da uštedite ukoliko želite da imate svoju knjigu jeste da kupite polovno izdanje. Takve knjige su uvek znatno jeftinije. Iako se zalažemo da sve materijale i knjige sa fakulteta treba čuvati jer će vam možda jednog dana dobro doći, ipak ako ste apsolutno sigurni da vam određena knjiga više nikada neće biti potrebna možete je prodati i povratiti bar deo uloženog novca. Takođe, moramo pre svega istaći da ne podržavamo kršenje autorskih prava, ali za svaki slučaj proverite da li nešto od knjiga možete pronaći i u PDF formatu na internetu. Kada se radi o stručnim izdanjima, profesori će vas sasvim sigurno uputiti i na adresu KoBSON-a (Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku). KoBSON portal dostupan je bez ikakve nadoknade i autentifikacije svima sa akademskog IP domena u Srbiji.

 

books-1082949_960_720

 

2. Troškovi kopiranja

Čini se da se studije ponekad svode na kopiranje. Svaki dan posetite kopirnicu bar jednom. Da je kopiranje jeftinije od originala sasvim sigurno, ali količinski kada pogledate koliko materijala kopirate godišnje za fakultet, moramo priznati da se može raditi o ozbiljnoj sumi. Ono što možete uraditi jeste da se dobro informišete kolike su cene kopiranja u gradu i da pronađete neku jeftiniju kopirnicu od one koja vam je najbliža. Što je veći broj kopiranih strana, utoliko je cena kopije po strani niža, zato se dogovorite sa kolegama da zajedno kopirate materijale u nekoliko primeraka kako biste imali količinski više stranica i dostigli nižu cenu. Knjigu možete kopirati tako da se dve stranice nađu na A4 formatu i samim time imaćete manje stranica za kopiranje.

 

Scanner

 

3. Računari

Danas je život praktično nemoguć bez računara, a kamoli studije. Naravno da se podrazumeva da imate računar jer ćete pola stvari preko njega i završavati. Komunikaciju sa profesorima i asistentima ćete obavljati putem mejla, morate otići na stranicu fakulteta da vidite kad počinje ispitni rok, kada su vam zakazani ispiti pa da te iste ispite i prijavite; pa gde je pisanje seminarskih i ostalih radova i prezentacija… A ukoliko studirate neki IT smer, nećemo ni komentarisati kakva ozbiljna IT oprema vam je potrebna. Bez računara ne možete, zato počnite na vreme da se pripremate za takav trošak jer ćete ga teško izbeći. Ono što možete iskoristiti jesu određene akcije za studente koje se mogu pronaći s vremena na vreme.

 

computer-767781_960_720

 

4. Dodatna oprema

Dok na nekim fakultetima imate tonu dodatne literature i knjiga, tako na drugim fakultetima morate obezbediti dodatnu opremu za vežbe ili praksu. Naravno sve su to troškovi koje snosite sami, jer fakultet vam neće obezbediti na primer doktorski mantil ili određene softvere za 3D modelovanje. Ovakve troškove gotovo je nemoguće izbeći. Najbolje je da krenete da planirate taj trošak na vreme i da znate bar okvirno koliko će vas sve to koštati.

 

5. I diploma ima cenu

Konačno ste stigli do kraja, e sada je vreme da stavite „pare na sunce“ za diplomu. Akademci pored odbrane završnog ispita moraju da pripreme i po nekoliko desetina hiljada dinara u zavisnosti od fakulteta. Toliko će nas koštati takse za prijavu i odbranu diplomskog rada, kao i izrada diplome.

 

diploma-free

 

6. „Vannastavne aktivnosti“

Budući da biti student ne znači samo sedeti nad knjigom i učiti, da ne zaboravimo i troškove za sve one aktivnosti koje čine sastavni deo studentskog života. Od redovnih odlazaka na pauzu sa kolegama do „ozbiljnijih“ izlazaka, pa sve do studentskih ekskurzija, bavljenja sportom i usavršavanja različitih veština. Naravno sve to zvuči privlačno i više nego da je korisno za nas jer nam pomaže da obogatimo studentske dane, održavamo zdravlje, steknemo i usavršimo različite veštine, ali i upoznamo neke nove zanimljive ljude.

 

Budući da ćete većinu vremena provoditi sedeći što na predavanju što kući nad knjigom, dobro bi vam došla i neka rekreacija. Ukoliko niste u mogućnosti da plaćate članarinu u nekom skupom fitnes centru ili teretani, pokušajte da pronađete jeftiniju opciju i mesta koja nude popuste za studente. Većina bazena nudi popust uz indeks. Ukoliko još uvek niste čuli za ovu opciju, u Beogradu postoji studentska organizacija koja se bavi obezbeđivanjem besplatnog sporta za studente. Zašto to ne biste iskoristili?

 

Kada je reč o sticanju veština i ličnom usavršavanju, takođe ćete morati da uložite izvesnu sumu u taj „luksuz“. Bilo da želite da naučite strani jezik ili da usavršite upotrebu računara, pokušajte da pronađete programe koji su posebno namenjeni studentima i koji obezbeđuju određene popuste za studente. Studentska knjižica ponekad vam zaista može dobro doći.

 

Sigurno tu postoji još skrivenih troškova koje nismo spomenuli. Studentski život je sve samo ne jeftin. Na vama je da procenite.

 

 

Preuzeto sa sa sajta www.studentskizivot.com

 

 

Kopiraj link