U pauzi od učenja

Da li ste i vi multitasker?

14.10.2015.
2 min

Dok učite slušate li muziku ili gledate TV, dopisujete se sa prijateljima ili bacate pogled s vremena na vreme na Facebook ili Twitter? To vas ne ometa u učenju, šta više podstiče vas? Vi ste onda “high media multitasker”!

Da li ste i vi multitasker?

Mladi tokom procesa učenja često koriste računare i ostalu tehnologiju i to ne u svrhu pripreme ispita, već čisto iz zabave. Pitamo se kako je moguće da bilo šta nauče ako su konstantno ometani porukama na pametnom telefonu ili najnovijim vestima i objavama na društvenim mrežama. Opšte je prihvaćena konstatacija da smetnje i ometanja ove vrste znatno utiču na (ne)uspeh usvajanja novih informacija, te znatno usporavaju učenje i nepovoljno utiču na koncentraciju. Na tu temu sprovedeno je i istraživanje kojim je dokazano da čak 85 posto mladih ima poteškoća da obavlja jednostavne zadatke kada im pažnju odvraća muzika, telefon ili pristigli mejl. Kod onih 15 posto “srećnika”, kojima ovakav vid ometanja ne predstavlja problem, zapravo je primećeno da se njihove sposobnosti povećavaju u takvim situacijama. Stoga ih i nazivamo “high media multitasker-ima”.

 

Do ovakvih zaključaka istraživači su došli nakon trogodišnjeg istraživanja u koje je bilo uključeno 400 učenika i studenata. Ovo istraživanje nadgledao je profesor Kliford Klas sa Univerziteta Stanford.

 

Prema rečima jednog od autora ovog istraživanja medija multitasking čini sastavni deo života mladih, stoga im “prebacivanje” sa jednog zadatka na drugi ne predstavlja poteškoću, dok je većina najproduktivnija ukoliko se koncentrišu samo na jednu radnju.

 

Tokom istraživanja korišćeni su kognitivni testovi kojima je mereno u kojoj meri ometanja utiču na mogućnost ispitanika da obave jednostavan zadatak. Na osnovu dobijenih rezultata, ispitanici su klasifikovani u grupe velikih, srednjih i malih medijskih multitaskera.

 

Oni koji su ocenjeni kao najveći multitaskeri čak su tri sata dnevno trošili na tu aktivnost, odnosno čak su 50 posto vremena namenjenog učenju utrošili na medije. S druge strane, mali multitaskeri provodili su samo 20 minuta dnevno u multitaskingu, i to vrlo retko tokom učenja.

 

Stoga ukoliko učite bez problema, a da istovremeno proveravate mejl ili novosti na društvenim mrežama, samo napred, jer i vi ste multitaskeri!

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Načini učenja
28.02.2011.
6 min

Načini učenja

U pauzi od učenja
8 knjiga pomoću kojih ćete naučiti nove veštine za samo mesec dana
31.01.2018.
3 min

8 knjiga pomoću kojih ćete naučiti nove veštine za samo mesec dana

U pauzi od učenja
Kiptiš od besa? Uradi sledeće...
29.03.2018.
3 min

Kiptiš od besa? Uradi sledeće...

U pauzi od učenja