U pauzi od učenja

Google trikovi koje niste znali

17.06.2022.
4 min

Svi smo navikli da se danas za savete, nedoumice ili druge smernice obratimo Google pretraživaču. Brzo, lako i bez mnogo razmišljanja dobijamo instant odgovore, ali šta ako bismo vam rekli da to možete da radite na mnogo efektniji način?

Google trikovi koje niste znali

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Sigurno ste se zadesili u frustrirajućim situacijama u kojima ne dobijate relevantne rezultate od Google-a šta god pokušavali da unesete u pretragu.

Zato smo odlučili da sa vama podelimo trikove kako bi vas Google bolje razumeo i uvek sa vama podelio ono što tražite. Otkrićete prečice i alate koji vam zaista mogu koristiti, a za koje sigurno niste čuli!

1. Koristite znake navoda (“ ”) za pretraživanje

Kako biste suzili svoju pretragu možete koristiti znake navoda poput “saveti za učenje”. Kada frazu koju tražite unesete pod navodnike, Google će vam izlistati sve rezultate sa istim redosledom reči. Na ovaj način pomažete pretraživaču da filtrira informaciju koju tražite.

2. Koristite znak minus (-) kako biste uklonili neželjene reči u pretrazi

Kada tokom guglanja želite da izbegnete određene reči, u pretraživač unesite znak minus. Ukoliko unesete “saveti za učenje”- problem, Google će izlistati rezultate koji sadrže željenu frazu, ali nemaju reč problem. Ovo je sjajan trik za dodatno filtriranje vaše pretrage koje će vam dati još preciznije rezultate.

3. Koristite znak zvezdica (*) kako biste svoju pretragu proširili

Ako želite da proširite svoju pretragu dodavanjem zvezdice “saveti * za učenje” Google će vam prikazati rezultate koji pored fraze sadrže i druge reči ili teme. Na primeru koji smo koristili dobili smo i savete za efikasno učenje jezika. Sa ovim trikom se možete služiti kada vam ponestane ideja ili vam jednostavno zafali reč.

4. Koristite znak plus (+) kako biste dobili rezultate sa određenih veb-stranica

Kada želite da vam Google uključi u svoje rezultate i određene veb-stranice sa frazom koju tražite potrebno je da dodate znak plus. Na primer, ako ukucate “učenje+vikipedija” dobićete traženu reč sa prvim rezultatom na Vikipediji. Ovo je idealna prečica kada znate na kojoj veb-lokaciji želite da istražite vašu temu.

5. Koristite reč Filetype: kako biste pronašli određeni fajl

Pobrinite se da svoju pretragu skratite kad god je to moguće, zato kada idući put budete pripremali neki seminarski rad upotrebite ovaj trik. Unosom “filetype: .ppt nutrition” dobićete rezultate svih PowerPoint prezentacija na traženu temu. Bitno je da samo znate kako glasi potreban skraćeni oblik fajla. Neki od najpoznatijih su .doc, .docx, .html, .pdf, .xls / .xlsx.

6. Koristite reč Related kako biste pronašli slične veb-stranice

Jednostavnom prečicom možete se brzo informisati o alternativama za određeni sajt. Pretragom “related:vikipedija” ili “related:spotify” dobićete listu sajtova i aplikacija koje su međusobno slične. Na ovaj način se o svojoj temi možete dodatno informisati i na drugim sajtovima.

7. Poslužite se alatom Think With Google

Veb-stranica Think With Google predstavlja sjajan alat za svakoga ko želi da se više upozna sa naprednim alatima Google-a i digitalnim marketingom. U osnovi ovo je sjajan resurs za sve preduzetnike i vlasnike malih preduzeća. Kroz njega se možete upoznati sa istraživanjima i studijama slučaja iz oblasti marketinga.

8. Google “razume” slike

Google Images je pretraživač na kom možete klikom na kameru pretražiti željenu sliku bez da ste bilo šta ukucali. Google preko svoje baze podataka pretražuje fotografiju koju ste otpremili i analizira prepoznatljiv sadržaj sa nje, nakon čega će vam izlistati fotografije koje su slične.

9. Zakažite vreme slanja mejlova

Gmail ima opciju sa kojom možete tokom vikenda napisati poruku i zakazati njeno slanje, na primer, u ponedeljak u tačno određeno vreme. Na ovaj način možete napisati sve mejlove kad god vam odgovara, a oni će biti poslati u vreme koje izaberete pomoću alata. Pored dugmeta SEND sa desne strane se nalazi strelica na dole koja otvara prozor za zakazivanje mejla.

10. Pošaljite samouništavajući mejl

Gmail je uveo i mogućnost slanja poverljive pošte. Samouništavajući mejl se nakon perioda koji vi odredite pre slanja, automatski briše iz vašeg kao i iz sandučeta primaoca poruke. Nakon što sastavite mejl, u ponuđenim alatima desno od dugmeta za slanje videćete ikonicu sa katancem i satom. Klikom na nju podesićete vreme do samouništenja vaše pošte.

Da li su vam neki od ovih trikova poznati? Ukoliko znate za neki koji nismo naveli, slobodno nam ostavite preporuku u komentaru.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Lični podaci: Kako ih zaštititi na internetu
13.02.2023.
6 min

Lični podaci: Kako ih zaštititi na internetu

U pauzi od učenja
5 saveta kako da doneseš odluku bez opterećenja
15.03.2022.
6 min

5 saveta kako da doneseš odluku bez opterećenja

U pauzi od učenja
Pod vedrim nebom: Ćoškovi Beograda koje treba da posetiš ovog proleća
01.04.2024.
5 min

Pod vedrim nebom: Ćoškovi Beograda koje treba da posetiš ovog proleća

U pauzi od učenja