U pauzi od učenja

Hobi - magični štapić u životu mladih

20.12.2021.
6 min

Nedelja je, sedimo i razmišljamo o obavezama koje nam predstoje naredne nedelje. Nekome slede kolokvijumi, predavanja, nekima čak i ispiti i posao. U svom tom haosu koji nam je život nametnuo, tražimo vremena za nas.

Hobi

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

To takozvano vreme za nas je najbolje iskoristiti pomoću hobija, a u ovom tekstu ćemo videti i zašto.

Slobodno vreme koje imamo različito koristimo - neki radeći nešto pametno, a mnogi se opredele za leškarenje i “gubljenje vremena”.

Od aktivizma do tekvonda

U maloj anketi koju sam radila, uvidela sam kako kul i zanimljivi hobiji mogu biti, a ujedno mogu i da nam pomognu u pronalaženju sebe!

Hobiji mogu biti razni. Od treninga, plesa, čitanja do kuvanja, volontiranja i slikanja, mogućnosti su razne. Kada si mlad možeš da se oprobaš u raznim stvarima, zašto onda da jedna od tih ne bude tvoj budući hobi.

Anastasijevi (20) hobiji su aktivizam, rešavanje studije slučaja, debatovanje i ples. Bavljenje plesom mu je pomoglo da se oslobodi da igra kada to poželi, da ima veće samopouzdanje i bolje držanje. 

Milica (22) trenira tekvondo, koji joj je prešao iz hobija u ljubav. Pored studija ima vremena samo za to, ali je upravo to ono što je opušta i čini srećnom.

Osim što ih čine srećnim, vidimo da hobiji doprinose samopouzdanju, odmoru, pomažu da se bolje osećaš.

Na hobi možemo da gledamo kao neki beg od realnosti, kao magični štapić koji će ti pomoći da se osećaš bolje, čak i kada misliš da je to nemoguće.

Dobar način da upoznaš nove ljude ali i zaradiš

Sociolog Vesna Štrbić navodi zašto je hobi važan.

- Preko hobija možete upoznati nove ljude, i naučiti nešto više, a možete čak i zaraditi.

Da hobi možete pretvoriti u vaš izvor zarade potvrđuje i Urošev slučaj.

Uroš ima 23 godine, studira biologiju, a svoj hobi je pretvorio u biznis. Upisao je fakultet koji ga zanima i uspešno ga završava, ali je vremenom uvideo da ga zanimaju i druge stvari, i da od njih može nešto i da napravi.

Na početku pandemije počeo je da se bavi sve više drugim svojim veštinama kao što su marketing, biznis, i sve je to za njega imalo antistres efekat. Oduvek je voleo da crta. 

On oslikava šta god poželite na odeći, ali i obući. Njegov brend se zove Yagooart, a hobi mu je sada izvor prihoda. Pritom studira i volontira.

Idealna kombinacija je raditi ono što voliš, a u isto vreme i unovčiti to. 

Zvuči idealno: radiš ono što voliš, zarađuješ (a svi znamo koliko je to tek teško kad si mlad), uživaš. A još idealnije bi zvučilo da pritom upoznaješ nove ljude, širiš svoj krug prijatelja, ali i učiš stvari koje te zanimaju. Kako? Jedna reč - volontiranje.

Volontiranjem mladi upoznaju nove ljude, uče ono što ih zaista zanima. Postoji toliko organizacija u kojima može da se volontira, da za svakog postoji branša u kojoj će se pronaći.

- Preporučujem mladima da volontiraju, da upišu razne kurseve, crtanje, igre, da uče da sviraju neki instrument ili bilo šta drugo samo da nije vezano za njihove studije. Tako otkrivate i neke svoje druge talente - ističe naša sagovornica sociolog Vesna Štrbić.

Dr Zora Krnjaić u svom istraživanju “Potencijal hobija za pozitivan razvoj i dobrobit mladih” govori o benefitima hobija u razvoju mladih.

- Hobi može da ispunjava različite funkcije u životu mladih, da služi odmoru i razonodi, istraživanju i razvijanju interesovanja i talenata, usavršavanju nekih znanja i veština, kreativnih ispoljavanja, razvoju identiteta.”, ističe dr Zora Krnjaić u svom istraživanju.

Šta sve može biti hobi?

- Aktivnosti kojima se mladi bave tokom slobodnog vremena mogu da budu (veoma) intelektualno izazovne i zahtevne kao što su, na primer, aktivnosti kompjuterskog programiranja i dizajna, rešavanje softverskih problema, osmišljavanje naučnih eksperimenata i komponovanje - navodi se u istraživanju dr Zore Krnjaić.

Ako želite da imate nešto svoje, neka hobi bude vaš izbor. 

Mali broj mladih redovno bavi nekim hobijem - navodi se u istraživanju dr Zora Krnjaić.

Mladima je dovoljno teško što imaju milion obaveza, koje bi sigurno radije da nemaju. Ne postoji magični štapić koji će nam olakšati sve naše muke, ali nešto najbliže njemu su hobiji.

Psiholog Marija Miljković za Startuj.infostud.com ukazuje na delotvornost hobija u borbi protiv stresa. 

Deca i mladi su populacija koja je izrazito osetljiva i stoga posebna pažnja treba da se pokloni aktivnostima ovih grupa. Ljudski mozak razvija se do 24. godine i zato je važno da deca i adolescenti do tog uzrasta imaju različite kvalitetne i raznovrsne aktivnosti kako bi aktivirali i poboljšali moždane vijuge. Hobiji mogu izrazito umirujuće i opuštajuće delovati na nas, otklanjajući stres.”, ističe naša sagovornica psiholog Marija Miljković.

Postoji dosta besplatnih aktivnosti koje pružaju razne organizacije u cilju da se mladi prodrmaju i aktiviraju.

Jedna među tim organizacijama je SOFA, “Studentske i Omladinske Fizičke Aktivnosti”, preko koje besplatno možete trenirati u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Subotici i Novom Sadu. 

Takođe, preko sajta fakulteta (kao i na Startuj.com) mogu se pronaći i razni konkursi za mlade koje obuhvataju između ostalog i volontiranja.

Iako se mali broj mladih redovno bavi hobijima, kada to čine, vidi se porast interesovanja za hobije “modernog doba”, zaključuje naša sagovornica, psiholog Marija Miljković

- Podaci koji se prikazuju u istraživanju dr Zore Krnjaić pokazuju pad učestalosti bavljenja kreativnim, tradicionalnim hobijima poput pisanja, pravljenja nakita ili odeće. Ali se zato, sa druge strane vidi porast učestalosti u svim onim hobijima "modernog doba" - pisanje bloga, grafički dizajn, programiranje... - kaže Miljković.

Ja se, na primer, bavim volontiranjem, pisanjem, odbojkom, marketingom i radim još million stvari u kojima postepeno pronalazim sebe. Zvuči kao da imam hiljadu obaveza, a zapravo imam hiljadu užitaka, hobija. 

Možda trenutno nema puno mladih koje imaju hobije, ali oni ostaju važan deo života u kojem nam, sa makar jednim, neće biti dosadno. 

Nikada nije kasno da pronađete jedan hobi za sebe.

Pokrenite se sada i iskoristite slobodno vreme na najbolji način.

Kopiraj link

Aleksandra Jelesijević

Aleksandra je treća godina na Fakultetu političkih nauka, na smeru novinarstvo i komunikologija. Radi u digitalnom marketingu od prve godine studija, trenira odbojku, obožava da piše, a ujedno je zanimaju međunarodni odnosi i filozofija.

Slični tekstovi

Verovali ili ne: Tinejdžeri vole ovih 10 hobija
16.11.2021.
6 min

Verovali ili ne: Tinejdžeri vole ovih 10 hobija

U pauzi od učenja
10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš u 2023. (1. deo)
30.12.2022.
5 min

10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš u 2023. (1. deo)

U pauzi od učenja
Razgovor sa psihologom: Mentalno zdravlje i kako pronaći pomoć
27.02.2023.
8 min

Razgovor sa psihologom: Mentalno zdravlje i kako pronaći pomoć

U pauzi od učenja