U pauzi od učenja

Jedini savet koji će vam biti potreban

26.11.2015.
4 min

Ernest Hemingvej je svakog jutra ustajao i odmah počinjao da piše. Tvrdio je da je sa prvim sunčevim zracima najproduktivniji, u tom trenutku niko ga ne bi uznemiravao. Iako se mnogima čini suviše teško da počnu da rade čim ustanu sa prvim jutarnjim svetlom, Hemingvej bi vas posavetovao da pokušate jer ćete se radom ubrzo zagrejati i pokrenuti. Hemingvejeva rutina predstavlja najproduktivniju strategiju za obavljanje zadataka i ostvarivanje svakodnevnog napretka u sferama života koje su nam važne.

 

 

Ovo je najznačajnija i najkorisnija strategija koju možete primeniti, jedina koja će vam ikada biti potrebna.

 

Pojednostavljena produktivnost

 

Nikakava grandiozna objašnjenja i definicije nisu potrebni, najjednostavnije rečeno ova strategija se može sumirati u jednu jednostavnu rečenicu, svima razumljivu: Svakog dana prvo uradite ono što je najvažnije.

 

I to je to, zvuči jednostavno. Ali zašto niko to ne primenjuje?

 

Kada kažemo produktivnost, većina ljudi će se složiti da produktivnost podrazumeva da svakog dana uradimo što više stvari. Kako samo grešimo! Produktivnost je kada u kontinuitetu uspevamo da završimo BITNE stvari. Bez obzira šta radite i čime se bavite, postoji samo nekoliko stvari koje zaista mogu nositi titulu VAŽNO.

 

Biti produktivan znači obaviti nekoliko važnih stvari ustaljenim ritmom i održavati taj kontinuitet, a ne obaviti što više stvari (često zaista ne tako važnih) najbrže moguće.

 

Kada smo u školi i kasnije na fakultetu zadaju nam se zadaci kojima se moramo posvetiti kao apsolutnim prioritetima. Kada se zaposlimo nastavlja se sličan scenario kada nam zaduženja zadaju tim lideri naravno uvek sa oznakama hitno. Kod kuće morate se prvo posvetiti pripremanju ručka, spremanju sobe, pranju veša itd. Da li su to te važne stvari ili su samo hitne? Na taj način mi smo prisiljeni da naučimo da obavljamo zadatke prema prividnoj hitnosti i važnosti, u skladu sa očekivanjima, zahtevima drugih ili potrebama. To što je nešto hitno ne znači i da je bitno.

 

Sve je to jasno, ali da li je moguće da dan započnete obavljanjem najvažnijih stvari prema vašoj listi, umesto da rešavate još jednu “vanrednu” situaciju iz mora svakodnevnih obaveza koje vas zadese svakog jutra?

 

Da li to znači da moramo ignorisati naše obaveze kod kuće, na fakultetu, na poslu? Naravno da ne. Jednostavno svima nam je potrebno vreme i mesto u toku dana da se posvetimo i tim važnim stvarima.

 

Zato je ova strategija najefikasnija. Ukoliko prvo uradite najvažniju stvar, tako ćete svakog dana završiti nešto važno. To je utoliko bolje, nego da završite nekoliko manje bitnih stvari a da nikako ne uspevate da završite ono najbitnije.

 

Kada kažemo da prvo nešto uradite, možemo pretpostaviti da govorimo o prvoj stvari ujutro, ali šta je sa osobama koje u najproduktivnije pri kraju dana?

 

Smatra se da su snaga volje i želja za radom najjače izraženi tokom početka dana, to znači da kao podršku za obavljanje zadataka u tom periodu imate na raspolaganju najviše snage i entuzijazma. Osim tih fizioloških i psiholoških aspekata koji idu u korist ovoj tezi, postoji i jedna sasvim praktična i lako zapažena situacija koja ide u prilog ideji da najvažnije morate uraditi prvo. Ne može proći dan a da vam se ne dogodi da kako dan odmiče iskrnu neplanirane obaveze i poslovi koji će sasvim sigurno poremetiti vaš raspored. Ukoliko ste ono najvažnije uradili prvo, nema opasnosti da vas nepredviđene obaveze u znatnoj meri uspore.

 

Više od toga, postoji i ono nešto što je specifično svima nama, a to je da jednostavno ne volimo da ostavljamo stvari nedovršenima. Znate onu nelagodnost i konstantno razmišljanje ukoliko ostavimo neki posao nedovršenim. Kada nešto započnemo, želimo to i da završimo.

Ali zapravo ne mora se to odnositi na prvu stvar koju ćete uraditi ujutro, pravila nema. Ne postoji samo jedan način da budete uspešni u ovome. Svi se delimo na ranoranioce i noćne ptice, prilagodimo tome i ovaj princip. Kada odlučite da se posvetite poslu, bilo o kojem dobu dana je reč, potrudite se da vaše važne obaveze pronađu svoje mesto na listi obaveznih stvari koje moraju tog dana biti završene.

 

Pokušajmo da primenimo ovaj princip tokom par dana, verujete li da ćemo svi biti produktivniji?

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

10 "loših" navika zbog kojih ste pametniji
10.11.2017.
6 min

10 "loših" navika zbog kojih ste pametniji

U pauzi od učenja
Kako mladi razmišljaju o svojim finansijama
24.03.2023.
7 min

Kako mladi razmišljaju o svojim finansijama

U pauzi od učenja
Pred vama je važan dan? 4 načina da ustanete sveži
09.06.2016.
2 min

Pred vama je važan dan? 4 načina da ustanete sveži

U pauzi od učenja