U pauzi od učenja

Kako položiti ispit(e)?

27.09.2011.
5 min

Kada položi prijemni ispit nema te osobe koja ne oseti ogromno olakšanje. Iako jedan od najvažnijih, prijemni ispit, zapravo, predstavlja jedan u nizu ispita koje će dočekati svakog studenta. Svakom srednjoškolcu deluje pomalo nemoguća činjenica sa studenti za svaki ispit uče i po nekoliko stotina stranica. Možda deluje nemoguće, ali tajnu uspeha ne predstavlja nikakva magija niti misterija - već trud i rad. Sledećih nekoliko saveta će vam ovaj posao olakšati, ali ipak najveći deo posla je na vama.
Kako položiti ispit(e)?

Naporan rad i "grejanje stolice"!
Ponovićemo vam ono što ste sigurno čuli već million puta, bez truda nema uspeha. Ne postoji neka drevna tajna o polaganju ispita, a da vi pri tome ni prstom ne mrdnete. Knjiga pod jastukom i slične metode mogu da dovedu do lošeg sna ili ukočenosti, ali ne i do položenog ispita. Posvećenost je reč koje treba da se držite. Fakultet ste, u krajnjoj liniji, upisali da biste nešto naučili, napredovali u životu i stekli neophodne veštine, da radite ono što volite i u čemu treba da budete dobri. Sledeća tri koraka će uspeh učiniti manje nedostižnim.

1. Koliko znam?

Da biste znali odakle treba da krenete morate da znate gde ste sada. Treba da utvrdite koliko predznanje nosite iz srednje škole i/ili sa prethodnih ispita (ili prethodnih ispitnih rokova) i koliko vam ono može pomoći sa budućim ispitima i učenjem. Ukoliko ste pratili predavanja i vežbe na fakultetu, sigurno ste ponešto i tom prilikom naučili.

2. Koliko bi trebalo da znam?

Odgovor na ovo pitanje je veoma individualan. Da li želite da postignete viši stepen znanja koje ćete kasnije moći da iskoristite ili jednostavno želite da položite ispit? Naš je savet da postavite kriterijum malo više od onoga što želite da postignete i time ćete, makar i ne dosegli željeni cilj, ipak položiti ispit. Nikada ne učite samo da bi položili!

3. Kako postići željeno znanje?

Da se položi ispit potrebno je da se savladaju osnove. Svaki predmet ima neke osnovne koncepte koje treba razumeti. Budite spremni da pročešljate udžbenike, beleške sa predavanja, poslednje ispite (pod obavezno!) i na taj način pronađete najvažnije pojmove. Počnite od početka. Nema smisla učiti napredni nivo gradiva kada ni osnove niste savladali. Tek kada su osnove savladane, pređite na neke komplikovanije teme. Ukoliko učite samo da bi položili ispit (što apsolutno ne savetujemo), treba pažljivo da dozirate napredno gradivo.

Prvo i pre svega - bez panike! Počnite da učite bar dve nedelje unapred. Ukoliko ispit nije sutra, vreme treba da bude vaš saveznik. Uvek je i lakše i bolje da učite svaki dan po malo i time budete temeljni nego da "navrat-nanos štrebate" od korice do korice. To, opet, ne znači da treba da učite od jutra do mraka. Odredite koji su vam prioriteti i njih se držite, ali šta god radili - ne odugovlačite sa početkom.

A kada se dan D približi evo kako treba postupati:

Na dan ispita:

  • Organizujte se na vreme. Saznajte kada je ispit, koliko traje i šta će vam sve biti potrebno prilikom polaganja (dokumenti, pribor...).
  • Ustanite na vreme i pripremite se (doručak ne preskakati, ko još može razmišljati gladan).
  • Pročitajte vaše beleške još jednom kako bi osvežili pamćenje.
  • Nemojte previše diskutovati o naučenom sa drugim studentima pre samog ispita. Razgovor sa drugima može da vam poljulja samopouzdanje, a to može negativno da se odrazi na ishod ispita.
  • Trema je sastavni deo svega što ima dalje posledice na vaš život i sasvim je normalno imati je, ali bez obzira kako i koliko dugo sate učili, postoji mogućnost da vas trema savlada i da dođete u situaciju da se ne možete setiti svega o određenoj temi.
  • Budite spremni i na mogućnost da se nećete setiti svega i to nije smak sveta, pa i ako dođe do toga ne paničite. Posvetite se pitanjima kojih se sećate, pa na kraju, kada sve završite, pređite na ona kojih niste mogli da se setite.

Na ispitu:

  • Nikada ne menjajte odgovor, ako niste potpuno sigurni u novi.
  • Obratite posebnu pažnju na teža pitanja (ona koja nose više poena) i njima posvetiti više vremen. Bolje je da prvo mozgate o pitanju koji će vam doneti više poena.
  • Ne poklanjajte suviše pažnje na odgovore kojih u ovom momentu ne možete da se setite. Uradite što znate pa se kasnije vraćajte na pitanja na koje isprva niste znali odgovor.

Posle svog truda i muke, uradite nešto lepo za sebe, zaslužili ste, a sa druge strane to svakako može da posluži kao motivacija za sledeći put!

SREĆNO!

Kopiraj link