U pauzi od učenja

Kako pronaći posao u inostranstvu bez iskustva?

25.01.2016.
4 min

Programi praksi za rad u inostranstvu, nude prvi kontakt sa tržištem rada i predstavljaju korak koji prethodi razvijanju međunarodne karijere. Ako ste na početku svoje karijere i želite da se probijete na međunarodno tržište, treba da znate da za to nije potrebno bogato radno iskustvo.

 

Blog

 

Tek svršeni diplomci ili studenti završnih godina studija, takođe imaju svoje mesto u firmama mnogih zemalja. Možda nećete imati rezultate, ako ovim kompanijama podnesete zahtev za posao sami na svoju ruku. Međutim, imaćete više mogućnosti ukoliko ste deo specijalnih programa stipendiranja za mlade.

 

Planovi mobilnosti koje organizuju javne institucije veoma su privlačni za one koji traže svoj prvi posao. Podrazumevaju obostranu dobit, kako za firmu, tako i za tek svršene diplomce.

 

„U globalnom okruženju, organizacije na taj način mogu da imaju zaposlene iz različitih kulura i poboljšaju sliku o sebi. U isto vreme, mladi razvijaju svoj profesionalni put i usvajaju veštine koje će im omogućiti da rade prema različitim modelima“, uverava Marta Vilšenu, direktorka odseka za zapošljavanje firme „Rej Hjuman Kapital“ (Ray Human Capital).

 

Izbor stipendije

 

Pre nego što spakujete kofere, važno je da se uverite da će ta stipendija zaista značiti napredak u vašoj profesionalnoj karijeri i da se neće raditi samo o privremenom boravku u još jednoj kompaniji. „Moraćete da sagledate da li omogućava sticanje iskustava koja bi upotpunila vaše obrazovanje, da li nudi više šansi u različitim sektorima i da li budi nove naklonosti ka profesionalnom napretku“, objašnjavaju iz španskog „Instituta za Mlade“ (Injuve).

 

Delatnosti koje će se razvijati tokom stipendije, mogućnosti za usavršavanje drugog jezika i kako je vrednovan vaš sektor u zemlji u koju biste želeli da odete, ključni su faktori. Sve to služiće vam da odaberete odgovarajući program i destinaciju.

 

Oblast robe i usluga, kao i oblasti sa razvijenim tehnološkim sadržajem predstavljaju veoma dobre mogućnosti za rad u inostranstvu”, objašnjava Fernando Meri del Val, generalni direktor za obuku španskog javnog preduzeća „Iseks“ (Icex), koje ima sopstveni program stipendija. Isto tako, oni koji su diplomirali u oblastima koje se nalaze u procesu globalizacije, kao što su finansije, takođe će pronaći više mogućnosti.

 

 

Ne treba da zaboravite ni to da je proces selekcije za ove vrste stipendija sličan procesu selekcije kod portala za zapošljavanje, gde se pošalje na hiljade prijava. CV prilagođen osobenostima te zemlje, kao i motivaciono pismo, u kome ćete navesti razloge za svoju prijavu, ići će u vašu korist.

 

Neki univerziteti funkcionišu kao prenosnik informacija o ovim programima, kako bi olakšali studentima da im pristupe. Međutim, nemaju samo ulogu posrednika u ponudama ovih javnih pomoći. „Mladi takođe treba da provere da li njihov fakultet ima sopstveni sistem stipendija i da li imaju veze sa firmama koje organizuju međunarodne prakse“, kaže Setefilja Oliveros, direktorka profesionalnog razvoja Evropskog Univerziteta. Organizacije različitog tipa, poput „Santander“ (Santander) ili „Deloit“ (Deloitte), pokretači su inicijativa za međunrodne prakse.

 

U koji god program da se upustite, treba da proučite mogućnosti da produžite tu stipendiju, jer ove ponude funkcionišu kao stepenik ka postizanju duže karijere u međunarodnoj poslovnoj oblasti.

 

Preuzeto sa sajta www.iserbia.rs

 

 

 

Kopiraj link