U pauzi od učenja

Kako se hrane studenti i da li kuvaju?

26.08.2022.
5 min

Po završetku srednje škole i zvanično “poslednjeg” letnjeg raspusta,  jedan od najvećih izazova za buduće brucoše jeste studentski život. Pomisao na svakodnevnicu bez nadzora roditelja i sedmočasovnog boravka u školskim klupama, u svakome od nas je u nekom trenutku izazvala uzbuđenje i radoznalost, sve dok na red ne dođu svakodnevne obaveze.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U jednu od najvećih, a verovatno i najizazovnijih spada upravo kuvanje. Zapitali smo se - kako uklopiti svakodnevnu ishranu sa obavezama na fakultetu, povremenom zabavom i studentskim džeparcem, a ne kupiti pritom neku brzu hranu na putu do predavanja ili čitaonice?

U nedostatku vremena usled ispitnih rokova ili u pauzama na poslu, nezdrava hrana koja šteti zdravlju  najčešće je i veoma ukusna, a studentima može delovati kao brza, najjednostavnija opcija. Složićemo se da jeste – međutim, ne na duže staze. 

Zanimala su nas iskustva studenata,  pa smo sa njima razgovarali o tome da li se  snalaze u kuhinji ili svakodnevno kuvanje menjaju nekim lakšim opcijama.

Studentske menze kao spas

Studentima koji žive u studentskim domovima na raspolaganju su studentske menze, a često se dešava da i oni koji žive samostalno navrate na ručak. Osim novčane pogodnosti koju pruža ishrana u menzi, na raspolaganju je zdrava hrana, dok nakon svakog obroka studenti dobijaju i poslasticu.

- Živim u studentskom domu i najlakša opcija mi je ishrana u menzi. Nekad, kad mi ta hrana dosadi, zamenim je nekim slatkišima iz prodavnice ili marketa – kaže Anđela (20), studentkinja Fakulteta organizacionih nauka.

Sa druge strane, Katarina (21), studentkinja Filozofskog fakulteta, za sajt Startuj.infostud.com kaže da često nakon predavanja odlazi u menzu jer živi u njenoj blizini.

- Uvek naiđem na lepu hranu, a i jednostavnije mi je nego da kuvam sama.

Voće, povrće, pa čak i slatkiši, deo su njene svakodnevne kuhinje. Stoga, ukoliko ste od onih koji ne vole da kuvaju, a u svojoj blizini imate menzu,  iskoristite njene pogodnosti, jer za svakog ima po nešto!

Najbrži način „pripreme“

Isporuke na kućnu adresu su još jedan efikasan način ishrane koji ne zahteva jednočasovnu ili višečasovnu pripremu. Par klikova po ekranu i željena narudžbina je na vašoj adresi za manje od sat vremena. Ovo svakako nije jeftina alternativa, ali mnogi ljudi se zbog minimalno uloženog truda odlučuju upravo za nju.

Jelena (22), studentkinja Tehnološkog fakulteta, rekla nam je da najviše uživa u ovakvoj hrani. 

- Više puta sam odlučila da prestanem da naručujem hranu, ali pošto moj fakultet zahteva od mene maksimalnu i redovnu posvećenost svakog dana, ovo mi je najbrži način „pripreme“ ručka.

Iako ovakva ishrana nailazi na negodovanje zbog toga što se najčešće naručuje brza i nezdrava hrana, ona može imati i pozitivne efekte jer danas možete naručiti na kućnu adresu i zdrave, kuvane obroke, a veoma popularni su i “fitnes meniji”.

Hrana bolja od mamine kuhinje

Često se dešava da studenti koji odluče da sami kuvaju, ubrzo ovu veštinu svrstavaju u svoju svakodnevnicu i posmatraju je kao jedan od načina za opuštanje. Od obaveze ubrzo postane hobi, a osim što je domaća hrana dobra za zdravlje, samostalno kuvanje može uštedeti dosta novca u poređenju sa odlaskom u restorane, obližnje kafiće i isporuke na kućnu adresu.

- Počela sam da kuvam u srednjoj školi i uživam u tome. Videćete, kada počnete da spremate sebi hranu, shvatićete da ta hrana može biti bolja i od mamine kuhinje – kaže Aleksandra (22), koja pored nekoliko nedeljnih treninga i predavanja na fakultetu, deo svog dana posvećuje i zdravoj ishrani.

Naravno, priprema hrane u svoja četiri zida zna da bude i te kako naporna, ali kada jednom postane deo vaše svakodnevnice, te navike ćete se teško osloboditi.

- Mislim da je dobra organizacija ključ svega. Kada sami kuvamo, imamo kontrolu nad svojim vremenom. Ja uvek kuvam ujutru, na taj način stignem da završim sve ostale obaveze tokom dana – završava Aleksandra.

I kuvanje zahteva dozu kreativnosti

Sa druge strane, imamo i one koji se nikako ne mogu odvojiti od mamine kuhinje, te često gotovu hranu nose od kuće. 

- Znam da kuvam i uglavnom spremam sebi sve što mi je potrebno, ali uvek pri odlasku od kuće ponesem nešto što mi mama spremi. Mislim da je navika u pitanju – uz osmeh kaže Kristina (21), studentkinja Filološkog fakulteta, koja ne skriva da i dalje više uživa u hrani koju mama skuva.

- Mislim da se nisam dovoljno uvežbala u pripremi, trebaće mi još vremena. Iako ne deluje tako i kuvanje zahteva određenu dozu kreativnosti, posebno ako želiš da hrana bude savršena.

Kao i svaka druga aktivnost, ukoliko težite da u istoj budete dobri, morate vežbati. Uz dobar trening sve nesavršenosti vremenom nestanu, a ideje počinju da naviru, jedna za drugom. Ista pravila važe i za kuhinju. 

Ukoliko ipak, niste kreativni a želite da isprobate različite stvari, na internetu vam je dostupan veliki broj recepata koji će vam pomoći da za kratko vreme napravite obrok po vašoj želji. 

- Ideje za obroke često dobijam na Instagramu ili Tiktoku, ali ne ustručavam se da nekad za savet pitam mamu ili baku – završava Kristina.

Možemo zaključiti da se studenti odlučuju za različite opcije. Neki biraju široko dostupne i pristupačne studentske menze, neki preferiraju dostavu hrane, dok se veliki broj njih odlučuje da hranu priprema kod kuće. Bilo koja od ovih opcija je dobra ukoliko u njoj uživate, a ako ipak odlučite da postanete svoj “šef kuhinje”, pustite mašti na volju i uživajte u svojoj kreativnosti.

Kopiraj link

Natalija Nenadović

Student sam treće godine Fakulteta organizacionih nauka. U slobodno vreme volim da čitam, treniram i da se družim sa prijateljima.

Slični tekstovi

Mala životna škola zvana život u studentskom domu
15.04.2022.
7 min

Mala životna škola zvana život u studentskom domu

U pauzi od učenja
Kako mladi razmišljaju o svojim finansijama
24.03.2023.
7 min

Kako mladi razmišljaju o svojim finansijama

U pauzi od učenja
Verovali ili ne: Tinejdžeri vole ovih 10 hobija
16.11.2021.
6 min

Verovali ili ne: Tinejdžeri vole ovih 10 hobija

U pauzi od učenja