U pauzi od učenja

Kako vladati emocijama

23.08.2017.
2 min

Biti mlad uvek jeste kategorisano kao nešto dobro. Kada smo mladi, imamo vremena za provode, druženja i posvetićemo pažnju onome što smatramo nama bitnim. Takav osećaj jeste zaista dobar, međutim, on može da dovede do čuvanja negativnih emocija koje često ignorišemo.

 

Emocije

Foto: Pixabay

Ipak, nekoliko stvari moramo biti svesni. Emocije nisu nešto što možemo da uključimo ili isključimo kada nam nisu po volji. Bitno je tada suočiti se sa svim što osećamo. Naravno, nikad kroz to ne moramo da prolazimo sami. Tu su uz nas roditelji, prijatelji, a ukoliko je potrebno, nije sramota potražiti i profesionalnu pomoć.

 

Naše emocije su deo nas, ali one nisu nešto što nas definiše. Svaka emocija jeste prolazna i zavisi od situacije u kojoj se nalazimo. Neke događaje u životu teže prihvatamo, dok kroz druge prolazimo kao da se ništa nije desilo. Tu je reč u iskustvu. Svako iskustvo je dragoceno i donosi nam novu snagu da s lakoćom podnosimo nove situacije. Ipak, sve je to prolazno i to nije nešto što nas definiše. Zbog toga je potrebno razgraničiti emocije od karaktera i sve će biti lakše.

 

Takođe, bitno je znati da uvek imamo izbora, naročito ako ste veoma mladi. Vi, ipak, znate šta je najbolje za vas i za vaš život. Kada se nađete u teškoj situaciji, bitno je uraditi ono što je najbolje za vas, a takođe paziti da ne povredite nekoga svojim postupcima.

 

I najvažnije od svega – nikad ne dozvoljavati da vas neko uslovljava. Život je pun različitih situacija koje će vam doneti nove pobede i poraze, tako da nema potrebe da se vežete za jednu situaciju, jer jedna situacija ne donosi iskustvo. Na vama je da odlučite šta je najbolje za vas, poslušate i savete drugih te polako steknete veliko iskustvo koje vam niko ne može oduzeti.

Kopiraj link