U pauzi od učenja

Koja je tajna dobrog Instagram Reelsa

18.04.2023.
5 min

Instagram je jedna od najpopularnijih društvenih mreža i to će sasvim sigurno ostati još dugo vremena. Iako je u početku zamišljena samo kao platforma za razmenu fotografija, Instagram je u međuvremenu obogaćen brojnim novim opcijama kao što su storiji ili Reels-ovi. Kako bi vaš nalog na Instagramu dopreo do što većeg broja ljudi, potrebno je da bude u skladu sa trendovima i da vi koristite sve nove opcije koje ova mreža nudi.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U poslednje vreme, pod uticajem TikToka, Instagram se sve više okrenuo kratkim video snimcima. Kako bi udovoljio korisnicima, Instagram je uveo Reels koji služi upravo za deljenje takvih snimaka. Vertikalni video snimci, dužine do minut, ono su što Instagram sada promoviše i ukoliko želite da povećate doseg vašeg profila morate obavezno da se okrenete pravljenju ovakvog sadržaja.

Iako vam na prvi pogled može delovati da je proizvodnja kratkih video snimaka veoma jednostavna i da ne oduzima puno vremena, varate se. Napraviti dobar Reels nije lako – potrebno je da dobro poznajete format, vladate montažom, ali i da pratite trendove. Takođe, Reels se ne pravi samo iz zabave nego i iz profesionalnih razloga. Mnoštvo ljudi koji umeju da snime i montiraju dobar Instagram Reels se zapošljavaju kao menadžeri društvenih mreža za firme koje žele veću vidljivost na društvenim mrežama.

Mi vam u ovom tekstu donosimo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da napravite viralan Reels koji može da stvori veliku vidljivost.

Jedinstven reels je idealan za marketing

Svakoga dana se putem Instagrama podeli veliki broj Reelsa i u tom moru video sadržaja jednostavno morate da pružite nešto što će vas razlikovati od ostalih. Svakako može biti korisno da pratite trendove, odnosno odgovarate na aktuelne izazove ili koristite muziku koja je trenutno u trendingu, ali to pre svega shvatite kao smernice, a ne nešto što treba jednostavno da kopirate.

Najteže je da vi postanete ta osoba koja kreira trendove i da se tako izdvojite iz mase onih koji ih slepo prate. Pokušajte da kreirate poseban sadržaj koji ćete plasirati putem Instagram Reelsa, jer puko recikliranje snimaka sa Jutjuba ili nekih drugih platformi poput TikToka, jednostavno ne daje dovoljno dobre rezultate. Čak vas i sam Instagram podstiče na to, jer se video snimci koji su kreirani u Reels editoru češće pojavljuju u explore feed-u od ostalih.

Za jedinstven Reels je najbolje koristiti miks svoje mašte, ali i trenutnih svetskih trendova. Ako kreirate Reels po sopstvenoj ideji i sa znanjem o tome šta trenutno u svetu privlači pažnju, možete lako pronaći posao kao menadžer društvenih mreža. U slučaju da nemate nikakvog iskustva u ovome oprobajte se na ličnom profilu ili ponudite da besplatno napravite nekoliko Reels videa za mali lokalni biznis u vašem okruženju.

Sve ovo možete da iskoristite za promociju neke kompanije ili brenda. Zato ni ne treba da čudi što se u marketinškim agencijama sve više traže oni koji umeju da osmisle dobar Reels.

Animirajte ljude

Poznato je da društvene mreže vole da „guraju“ sadržaj koji izaziva puno reakcija kod korisnika. Što više lajkova, komentara, klikova to će sadržaj bolje da prolazi i tu nema puno razmišljanja. Na sličan način funkcioniše i Instagram Reels. Na vama je da u snimak obavezno ubacite i deo koji će publiku pozvati na akciju. Zatražite od vaših pratilaca da prokomentarišu snimak, ostave neki predlog ili svoje viđenje neke teme ili ih pak pozovite da posete određeni sajt, stranicu ili profil, u zavisnosti od toga za koga ste Reels napravili.

Uz video snimke koje kačite obavezno koristite haštagove, jer na taj način Instagramov algoritam prepoznaje vaš video kao relevantan za određenu temu. Preporuka je da su uz video koristi tri do pet haštagova koji najbolje opisuju temu vaše Reelsa. Ukoliko ne znate šta da stavite, koristite opciju keyword search koja vam može pomoći upravo u tome.

Grafika, titlovi i dobra muzika su obavezni

Istraživanja pokazuju da se oko 85 odsto video snimaka na Fejsbuku gleda bez tona i to važi za većinu društvenih mreža, osim naravno Jutjuba. Upravo zbog toga morate obavezno da titlujete sve video snimke koje kačite, jer ćete tako omogućiti korisnicima da i bez tona shvate šta ste hteli da im poručite.

Naravno, potrudite se da istaknete ključne reči ili pak rečenice, tako što ćete ih titlovati drugačije. Možete koristiti veće fontove, ali i neke upečatljivije bolje, poput žute. Sve ovo možete veoma jednostavno uraditi i u samoj Instagram aplikaciji uz pomoć „captions“ opcije u editoru. Obratite pažnju da grafika bude postavljena tako da je čitljiva i da je ne prekrivaju ostali elementi, ali za to će vam smernice dati sam Instagram. Možda će vam trebati nekoliko minuta da to sve iskucate, ali verujte da vredi.

Instagram ima veliku muzičku bazu u kojoj možete pronaći skoro sve što vas može zanimati i zato je obavezno koristite. Sa vremena na vreme se, kao na TikToku, pojedine muzičke numere uđu u trending što svakako treba da ispratite i ubacite u svoje video snimke. Takođe, preko editora možete snimiti i svoj glas i ubaciti ga u video snimak uz svega nekoliko koraka. Za Reels videe koje ne planirate da oglašavate možete koristiti široku Instagram bazu muzike, ali za onaj Reels koji hoćete da imate kao plaćenu reklamu, potrebno je koristiti muziku za koju imate dozvolu ili muziku koja ne podleže autorskim pravima. 

Instagram Reels odavno nije samo zabava. Danas se bez njega ne mogu zamisliti uspešne marketing kampanje. Ukoliko želite da pronađete posao u ovoj industriji, obavezno naučite kako se pravi dobar Reels. Bitno je da uvek budete u toku i da stalno istražujete nove opcije kako bi ste klijentima doneli najbolje rezultate.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.