U pauzi od učenja

Koje su to stvari koje možeš naučiti od Nikole Jokića?

03.07.2023.
5 min

Ovog juna ljubitelji košarke u Srbiji nisu spavali, a glavni razlog za to bio je jedan momak iz Sombora. Nikola Jokić i njegovi Denver Nagetsi su uspeli da u finalnoj seriji NBA lige savladaju Majami Hit i domognu se šampionskog prstena na koji je ovaj tim čekao čak 47 godina.

Nikola Jokić

Foto: Wikimedia/All-Pro Reels (Flickr - cc-by-sa-2.0)

Priča Nikole Jokića nije samo priča jednog vrhunskog sportiste. To je priča o uspehu čoveka u kojeg je malo ko verovao, čoveka koji je sve što danas ima zaradio svojim trudom i mukotrpnim radom na košarkaškom terenu. Ovo je priča iz koje svako od nas može puno toga da nauči i skonta!

Radom možeš postići sve

Jokićev put do vrha najjače košarkaške lige na svetu bio je po mnogo čemu specifičan. Nije puno igrao u Evropi, u NBA ligu je došao direktno iz Mege, ekipe koju predvodi košarkaški menadžer Miško Ražnatović.

Draftovan je u ekipu iz Denvera u drugoj rundi, sa 47. pozicije, što znači da skauti nisu imali previše poverenja u njegov talenat. Da su pogrešili, pored šampionskog prstena, dokazuju i dve titule najboljeg igrača lige koje je Jokić osvojio 2021. i 2022. godine.

Iako je delovalo da košarkaš koji je došao pravo u NBA, bez da je igrao u Crvenoj zvezdi i Partizanu, nema velike šanse za uspeh, Somborac je dokazao suprotno. Veliki je broj domaćih igrača, poput Darka Miličića ili Miloša Teodosića, koji su u Ameriku otišli kao velike zvezde i nisu uspeli da u potpunosti opravdaju očekivanja NBA timova za koje su igrali.

Jokić je sve vreme igrao za jedan klub, Denver, vredno radio i trenirao i došao do krova košarkaškog sveta. Uspeo je da se izbori za svoju poziciju u timu, polako dobijao sve veću i veću minutažu i na kraju postao najveća zvezda tima.

Ni jedan uspeh ne dolazi lako

Nikola Jokić u NBA ligi igra već osam godina. Tokom tog perioda pretrpeo je mnogo poraza, od kojih su mnogi bili veoma teški. Denver se za to vreme čak dva puta našao tik ispod plej-of crte i čak pet puta ulazio u doigravanje za tu fazu.

Svi fanovi košarke se sećaju sezone 2019/2020 kada je tim iz Denvera odigrao antologijski plej-of i uspeo nešto što do tada nikome nije pošlo za rukom. Dva puta su se u seriji vraćali iz zaostatka od 3-1 i uspevali da prođu u narednu rundu. Tada su „Džoker“ i Džamal Mari uspeli da savladaju Jutu i Kliperse, ali su ih u finalnoj seriji Zapada pobedili Los Anđeles Lejkersi.

Iako je tada delovalo da je sve izgubljeno, upravo je ova sezona bila uvod u, do sada, najbolji deo Jokićeve karijere. Sledeće sezone je po prvi put dobio titulu MVP-a i bio ubedljivo najkorisniji igrač u celoj ligi. Od tada do danas, nije stao. Postao je igrač na kome Denver bazira celu svoju igru i neko kome se divi cela košarkaška planeta.

Ostani veran sebi

Jokić nije klasičana NBA zvezda poput Majkla Džordana ili Lebrona Džejmsa. Ne razmeće se bogastvom, ne pravi skandale, o njegovom privatnom životu nije poznato skoro ništa... Ipak, ono što svi znamo jeste da je Nikola ponosan na svoj Sombor i Srbiju, i to nikada ne krije.

Odmah nakon parade koja je u čast Denver Nagetsa organizovana na ulicama glavnog grada Kolorada, Jokić se zaputio u Srbiju. Stigao je tamo gde je, po sopstvenom priznanju, najsrećniji – na somborski hipodrom, gde su se tog vikenda održavale konjičke trke. Svi znamo da Nikola obožava konje i da se trudi da svaki slobodan trenutak provodi sa njima. Njegova štala se simboično zove „Dream Catcher“, pa upamti to dobro kada budeš posumnjao da snovi mogu da se ostvare!

Ovu sezonu NBA lige su obeležile i specifične odevne kombinacije Nikole Jokića. Na utakmice je počeo da dolazi u odelima, čime je hteo da poruči da je košarka za njega ozbiljan posao. NBA igrači se obično trude da izgledaju što čudnije, ne bi li privukli pažnju. Jokić je krenuo drugim putem i još jednom potvrdio da se ne treba uklapati u masu već da treba biti svoj, jer jedino tada možeš biti zadovoljan svojim životom.

Nikola Jokić je jedan od retkih sportista koji je uspeo da u današnje vreme, kada su skandali na prvom mestu, pažnju na sebe privuče isključivo rezultatima koje postiže na terenu. Ovo svakako nije kraj njegovog putovanja ka zvezdama. Neki kažu da je već na vrhu, ali za ljude poput Jokića, granice zaista ne postoje. I ti sigurno imaš neke granice koji si sam sebi postavio u glavi, pa neka ti upravo priča Nikole Jokića bude inspiracija da te granice porušiš!

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.