U pauzi od učenja

Najbolji filmovi za povećavanje motivacije

13.11.2023.
5 min

Posle dugog i toplog leta, sledi ušuškana jesen – tako je svake godine, tako će biti i sada. U moru obaveza koje donosi ovo doba godine, prirodno je da dođeš do trenutka kada se zapitaš kako da povećaš svoju motivaciju. Kada krene lošije vreme koje ograniči našu mogućnost za aktivnostima u prirodi, najbolji lek mogu biti dobri filmovi.

Najbolji filmovi za povećavanje motivacije

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Zato ti danas donosimo listu filmova koje treba da pogledaš upravo u tim trenucima!

Everything Everywhere All at Once (2022)

Kada je film režisera i scenariste Dena Kvana i Danijela Šejnerta dobio Oskara za najbolje ostvarenje u prošlog godini, mnogi su ostali u čudu. Priča prati Evelin koja vodi perionicu veša u Kaliforniji i suočava se gomilom briga – od očeve posete, preko poreske inspekcije, stanja svog braka pa sve do situacije u životu njene ćerke.

Njena anksioznost je očigledna i razočarava njenog muža i ćerku. Ubrzo se dešava "glič" u Evelininom stvarnosti, prekid u vremenu i prostoru u kom ona susreće alternativne verzije članova svoje porodice koje zahtevaju od nje stepen heroizma koji nije mislila da ima u sebi. U ovom filmu ima toliko predivnog haosa da zahteva više od jednog gledanja. Tek onda ćeš shvatiti i duboku emocionalnu poruku koju nosi.

The Shawshank Redemption (1994)

Nažalost, ovaj film nije osvojio Oskara, ali je osvojio srca ljudi. Zato se i dalje nalazi na vrhu naše liste najinspirativnijih filmova. Istražuje prijateljstvo dvojice osuđenika u jednom zatvoru i kroz tu priču pruža neke od najvažnijih životnih lekcija. Mnogi ljudi tvrde da im je ovaj film promenio pogled na život i zato ne treba da čudi što je već godinama na vrhu IMDB liste.

Little Miss Sunshine (2006)

Ovo je film koji je dao novo značenje pojmu „mračne komedije“. Prati većinom melanholične članove disfunkcionalne porodice dok putuju preko Sjedinjenih Američkih Država kako bi devetogodišnju Oliv odveli na takmičenje lepotica. Film je pun apsurdno smešnih trenutaka, ali i iskrenih izliva besa i tuge. Priča će vas još jednom podsetiti da je važno ono što sam želiš, a ne ono što ti okolina nameće, što ćeš najbolje naučiti iz situacija u kojima će se Oliv naći tokom filma.

Rocky (1976)

Ovaj film nije važan samo zato što je predstavio svetu Silvestera Stalonea u ulozi Rokija Balboe, već i zato što je jedan od najboljih sportskih filmova ikada snimljenih. Ovaj film iz 1976. godine je klasična priča o Davidu i Golijatu, o malom bokseru sa velikim snovima koji se suočava u ringu sa šampionom sveta, Apolom Kridom.

"Rocky" treba pogledati ne samo zbog Stalonea, već i zbog svog nežnih trenutaka koju kombinuju emocije i sportski duh. Takođe, film obiluje i krizama koje proističu iz manjka samopouzdanja glavnog lika kog pratimo dok se nosi sa usponima i padovima u svom sopstvenom samopouzdanju i dok uči da veruje u svoj talenat. Više nego obična sportska priča, "Rocky" je film o čoveku koji je naučio da veruje u sebe na putovanju koje je važnije od samog cilja.

Dead Poets Society (1989)

Mnogi kažu nije samo film, već iskrena oda snazi reči, umetnosti i ljudske duše. To je priča o hrabrosti, slobodi i inspiraciji koja se rađa iz neprocenjivih trenutaka koje delimo sa voljenima. Ovaj film nas podseća na to da treba da cenimo svaki trenutak u životu i da sledimo svoje strasti bez straha.

Priča prati grupu učenika u prestižnoj internatskoj školi dok se suočavaju sa strogim pravilima i očekivanjima svojih roditelja. Međutim, dolaskom gospodina Keatinga kao njihovog nekonvencionalnog profesora, oni postaju svesni moći poezije i slobode izražavanja. On ih podstiče da žive život i da razmišljaju izvan okvira. Njegova strast prema poeziji inspiriše ih da prepoznaju lepotu u svakodnevnom životu i hrabro tragaju za svojim strastima.

Forrest Gump (1994)

Ovo je verovatno jedan od najočiglednijih kandidata za ovu listu i u mnogočemu je definicija inspirativnog filma. Forest Gamp je žrtva sažaljenja zbog svog niskog IQ-a od strane mnogih meštana svog grada, ali nikada nije smatrao da mu nešto nedostaje.

Sa dobrim srcem i gotovo bolno iskrenom nevinosti, on živi izuzetan i gotovo bajkovit  život koji se prepliće sa nekim od najznačajnijih događaja 20. veka. Međutim, uprkos mnogim postignućima, ljubav je u središtu Forestovog putovanja, a njegova naklonost prema majci i simpatiji iz detinjstva, Dženi, je ono što ga pokreće napred.

Naravno, ovo su samo neki od filmova koji ti mogu pomoći tokom dana kada se osećaš loše. Ima tu i drama i komedija, ali i akcionih filmova i svi oni su interesantni na svoj način. Na tebi je samo da odabereš žanr koji ti najviše leži da se na trenutak opustiš i pustiš da te film vodi!

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.