U pauzi od učenja

Ne dozvolite da vam se obaveze gomilaju!

01.12.2015.
8 min

Želite da završite sve obaveze vezane za fakultet, da ispratite predavanja u stopu, ali da istovremeno ne propustite ni provod sa prijateljima? Evo nekoliko saveta koje preporučuju eksperti za upravljanje vremenom.

 

 

 

Početak semestra obično podrazumeva obećanje da ćemo redovno posećivati predavanja, voditi beleške, redovno učiti i pisati seminarske radove, kao i da ćemo revnosno izlaziti na sve kolokvijume i ispite. Previše obećanja za samo jedan semester, ili pak ne?! 

 

Sve su ovo dobronamerna obećanja samome sebi, koja će vrlo lako biti zaboravljena i potisnuta prvom prilikom kada krene sezona studentskih žurki i provoda sa društvom. Može biti veoma teško ispratiti taj ritam i u isto vreme održati bar neka od datih obećanja.

 

Zato, pre svega, postarajte se da napravite dobar plan koji će vas držati na pravom putu jednom kada krene semestar.

 

Napravite plan na papiru

 

Potrebno je da imate pregledan plan i da razumete šta se od vas tačno zahteva za određeni predmet – prisustvo na predavanjima i vežbama, pisanje seminarskih radova, aktivnost na času, rokovi za predaju radova; sve to zabeležite u vaš plan pripreme i polaganja ispita iz tog predmeta. Na taj način imaćete pregledan plan zahteva koje morate ispuniti pre nego što izađete na završni ispit.

 

Kako ne biste nešto propustili, napravite i kalendar najvažnijih događaja koje ne želite da propustite, rođendani najbližih prijatelja, žurke i koncerti, festivali… Na taj način možete unapred planirati svoje vreme i neće vam se dogoditi da budete primorani da propustite neki značajan datum, niti da vam nedostaje vreme da završite seminarski ili da se spremite za ispit na primer.

 

Iako svi danas koristimo kalendare, kao i podsetnike i planere na mobilnom telefonu ili računaru, pokušajte da ipak napravite plan na papiru koji možete okačiti iznad radnog stola ili ga držati na stolu. Pitate se zašto? Kada napravite plan aktivnosti na papiru imate pred sobom čitav mesec ili čak i godinu pregledno definisanu sa svim aktivnostima i zadacima koje morate obaviti. Na taj način će vam biti lakše da sagledate potencijalne probleme, mogućnost da vam nedostaje vremena ili slično.

 

 

Vreme za “igru” i učenje

 

Jednom kada imate pregledan plan aktivnosti koje morate ispuniti potrebno je da napravite i dobar raspored vremena, kako se ne bi desilo da za neku aktivnost potrošite previše vremena što će ići na štetu drugog zadatka ili pak slobodnog vremena. Najlakše je da organizujete svoj dan u radne sate. Odredite vreme za rad i slobodno vreme nakon toga. Na taj način stičete rutinu koja će vam olakšati da se svakodnevno posvetite učenju i fakultetskim obavezama. Kao i kada biste bili na poslu, ponekad ćete morati da radite prekovremeno naročito pred ispite i kolokvijume, dok ćete imati “sporije” dane kada ćete moći malo više da se opustite.

 

Pitanje je kako da odredite vreme za rad i vreme za igru. Svi mi imamo biološki sat protiv koga se ne možemo boriti. Razmislite kada u toku dana imate najviše snage i kada pretpostavljate da ćete biti najproduktivniji. Ujutro kad ustanete da li se osećate puni energije ili jedva možete da otvorite oči? Neka vam to budu uputstva za određivanje pravog vremena za učenje i za odmaranje.

 

Pravilo jedan i po

 

Vrlo često može biti jako teško da sa preciznošću odredite koliko će vam vremena biti potrebno za obavljanje određene aktivnosti. To ne znači da smo loši u procenama, nego nekada ne možemo iskalkulisati sve faktore kao što su odložena predavanja, poteškoće u pronalasku materijala za učenje, prehlada…

 

Kako biste obezbedili sebi dovoljno vremena, procenite najbolje što možete koliko će vam vremena biti potrebno, a zatim na to vreme dodajte još polovinu procenjenog vremena kako biste bili sigurni da ste sebi obezbedili dovaljan vremenski period. To vreme zabeležite u svoj planer.

 

Nakon toga, potrudite se da merite vreme koje vam je potrebno za tu aktivnost kako biste ubuduće preciznije mogli da odredite tajming.

 

 

Razložite vreme za učenje i vežbajte koncentraciju

 

Dokazano je da naša pažnja ne može da traje satima bez prestanka. Biti skoncentrisan na jedan zadatak 8-10 sati u kontinuitetu je nemoguće i šta više štetno je.

 

Razložite vreme za učenje na intervale. Ukoliko imate problema sa koncentracijom pokušajte sa manjim periodima i produžavajte vreme učenja postepeno. Na taj način vežbate svoju koncentraciju. Svake nedelje dodajte po 5-10 minuta na jednu etapu učenja i proverite da li možete da se izborite sa dodatnom

koncentracijom.

 

Održite obećanja

 

Napravili ste plan, odredili ste tajming za učenje, sada je bitno da se tog plana pridržavate i da održite obećanje dato sebi da ćete ispuniti plan. Ukoliko vam je potreban mali podstrek, pokušajte sa malim nagradama. Nakon svakog uspešno završenog zadatka nagradite sebe nekim poklonom – odgledajte epizodu omiljene serije, pojedite parče torte, izađite sa društvom na piće, idite u bioskop… Ali ako ste obećali sebi da ćete se nagraditi nakon uspešno završenog zadatka, nikako ne smete preskočiti tu nagradu i ubediti sebe da vam ona nije potrebna. Držite se obećanja!

 

Produktivnost 2.0

  • Zašto ne bismo iskoristili sve prednosti interneta i aplikacija koje nam stoje na raspolaganju. Ove aplikacije i programi mogu vam pomoći da realizujete svoj plan:
  • Blokirajte određene sajtove zbog kojih vrlo često gubite vreme na internet – Cold Turkey Self Control.
  • Tomighty je besplatan tajmer za desktop računar koji će vam pomoći ukoliko se odlučite za Pomodoro tehniku.
  • Alat za pravljenje To-do listi Remember The Milk omogućava vam da napravite listu prioritetnih zadataka, da postavite rokove za izvršenje i steknete uvid u to šta treba da uradite.
  • Dropbox – USB na cloud-u! Ukoliko često zaboravljate fleš, Dropbox je rešenje za vas. Ali i mnogo više od toga. Kada jednom upload-ujete fajl sa svog kompjutera na Dropbox, može te mu pristupiti u svkom trenutku pomoću drugog računara, mobilnog telefona ili tableta. Ov je vrlo korisna alatka i za snimanje kopija radova, u slučaju da vam se kompjuter pokvari ili mu padne sistem.
  • Evernote – odličan je pri izradi radova budući da možete koristitii Evernote web clipper da pratite on line izvore (web sajtove, žurnale ili elektronske knjige). Organizacija uz Evernote je lakša budući da nećete imati gomilu papira ispred sebe.
  • Open Office – odlična zamena za Microsoft Office
  • MyStudyLife – je dodatak za Chrome. Besplatni online planer za studente dizajniran kako bi vam olakšao planiranje svakodnevnih aktivnosti. My Study Life vam omogućava da aplikaciji pristupite u svakom trenutku, a nudi vam više od jednostavnog planera. U ovu aplikaciju možete uneti raspored časova i ispita, kao i sve dodatne informacije vezane za časove i posaganje ispita. Ova aplikacija je besplatna i dostupna je na Chrome Web Store-u.
  • Snap2PDF – zahvaljujući ovoj aplikaciji možete slikati stranicu udžbenika i konvertovati sliku u PDF. Ova veoma korisna aplikacija dostupna je za Android i iPhone.

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link