U pauzi od učenja

Novogodišnja rezolucija: Veštine koje možeš da stekneš u 2024. godini

25.12.2023.
6 min

Kraj godine je vreme kada se tradicionalno svode računi. Sasvim sigurno već sada razmišljaš šta si to dobro a šta loše uradio u ovoj 2023. godini, koja se polako bliži kraju. Nova godina donosi i nove mogućnosti i najbolje što bi mogao da uradiš u narednoj, 2024. godini, jeste da poradiš na svojim veštinama i na taj način unaprediš sebe. 

Novogodišnja rezolucija: Veštine koje možeš da stekneš u 2024. godini

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Za to će ti, naravno, trebati dosta volje i rada, ali će rezultati sasvim sigurno biti i više nego zadovoljavajući. Kako ne bi puno razmišljao, u ovom tekstu ti donosimo spisak korisnih veština koje ti mogu pomoći u svakodnevici, bez obzira da li tražiš posao ili želiš sebi da olakšaš zadatke koje redovno obavljaš.

Upoznaj veštačku inteligenciju

Veštaka inteligencija je u poslednjih godinu dana osvojila svet i već sada je jasno da će softveri bazirani na ovoj tehnologiji biti nezaobilazni u budućnosti. Mnogi strahuju od toga da će veštačka inteligencija moći da ih u potpunosti zameni na poslu, ali kao i svaki softver i ovaj je ništa bez čoveka koji njime upravlja.

Istražuj mogućnosti veštačke inteligencije, ne samo ChatGPT-a i vidi kako možeš da ih iskoristiš u svakodnevnim poslovima koje obavljaš. Bez obzira da li ti treba pomoć u učenju ili program koji može sam da napravi neke grafike, veštačka inteligencija može biti odgovor za sve, od teksta do vizuelnih sadržaja!

Montaža video-sadržaja

Kreiranje video sadržaja je komplikovan proces koji obuhvata snimanje, editovanje i gomilu drugih obaveza koje oduzimaju vreme. Kako svi žele da budu na mrežama, gde je video najtraženija vrsta sadržaja, potreba za montažerima je veća nego ikada. Ako želiš da budeš deo tog sveta, tu su brojni kursevi na koje možeš da se uključiš, ali najbitnija je vežba.

Programi poput Adobe Premiere Pro i DaVinci Resolve 18 su trenutno među najpopularnijim i najviše montažera ih koristi. Bilo da tražiš besplatne kurseve na YouTube-u ili plaćene na platformama poput Udemy, imaj ova dva imena na umu.

Blockchain

Kao tehnologija koja stoji iza kripto valuta poput Bitkoina, blockchain dobija sve više pažnje u različitim industrijama. Razumevanje blockchain-a i njegovih potencijalnih primena biće sve vrednija veština u budućnosti, pa se potrudi da u narednom periodu naučiš što više stvari o tome, naročito ukoliko želiš da radiš u IT industriji.

Unapredi komunikacione veštine

Efikasna komunikacija je osnov svake zdrave radne sredine. Sada više nego ikad, postoji potreba za osobama koje mogu da prepoznaju prilike za slanje poruka i prevazilaženje jaza u komunikaciji između organizacija ili kolega na radnom mestu.

I ne samo to, sa razvojem veštačke inteligencije otvaraju se i pozicije za one koji će da komuniciraju sa ovakvim softverima. Potrudi se da ti budeš ta osoba i potrudi se da tokom godine unaprediš svoje komunikacione veštine. Možda postaneš i HR, ko zna...

Projektni menadžment

Profesionalci koji mogu da organizuju, planiraju i sprovode projekte su danas veoma traženi, a nema ih mnogo. Sam pogled na ovu listu zaduženja pokazuje koliko je to komplikovan i ponekad stresan posao. No, za one koji ga znaju on nije toliko težak. Ako misliš da možeš time da se baviš, veoma lako ćeš doći do posla.

Analiza podataka

Danas su podaci svuda oko nas, pa je logično da su veoma traženi i ljudi koji znaju da ih iskoriste na pravi način. Analiza podataka (Data Analyst) je danas jedna od veština koje su visoko tražene. Obuhvata ispitivanje i tumačenje podataka kako bi se izvukli vredni uvidi i podržalo donošenje odluka. 

Cybersecurity

Bezbednost na internetu postaje sve važnija, naročito sa napretkom veštačke inteligencije. Iako ona olakšava mnoge zadatke, povećava se i opasnost od sofisticiranih sajber pretnji poput fišinga i malvera. Profesionalci u oblasti internet bezbednosti koji su sposobni da prepoznaju zlonamerne napade veštačke inteligencije igraće ključnu ulogu u 2024. ali i godinama koje dolaze. 

Digitalni marketing

Marketing na društvenim mrežama će i u narednom periodu biti veoma važan. Tehnološki napredak i promene navika potrošača zahtevaju od stručnjaka za digitalni marketing da kontinuirano unapređuju svoje veštine i znanje kako bi ostali relevantni u ovom dinamičnom okruženju. 

Jedna od ključnih veština, na kojoj bi svakako trebalo da radiš u narednoj godini je SEO, koji uključuje optimizaciju sadržaja veb sajta radi poboljšanja vidljivosti u rezultatima pretraživača. Iako zvuči komplikovano, vredi je savladati jer je veoma tražena!

UX dizajn

Iskusni UX dizajner značajno može uticati na uspeh kompanije osiguravajući da su proizvodi i usluge korisnički prijateljski i privlačni. Zato su danas veoma tražene osobe koje mogu da prepoznaju potrebe korisnika i na pravi način sprovedu testiranja upotrebljivosti i kreiranja intuitivnih interfejsa. Ukoliko želiš da unaprediš svoje veštine na ovom polju, posveti se programima kao što su Adobe XD i Figma i neće biti problema.

Nauči da napraviš pauzu

Najvažniju veštinu ostavljam za kraj. Burnout je problem o kome se priča sve više, a veoma je izražen među mladima. Bez obzira koliko su ti obaveze na fakultetu ili poslu važne, bitno je da s’ vremena na vreme napraviš pauzu i isključiš se iz svega. Svaki dan bez društvenih mreža, proveden u dobrom društvu ili na nekom zanimljivom putovanju je vredniji od bilo čega. Zato, nauči kada treba da napraviš pauzu!

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.