U pauzi od učenja

Optimizam se uči

30.03.2018.
7 min

Evo kako da postanete optimista za 21 dan: Neka vam sreća postane navika u nekoliko jednostavnih koraka.

 

Optimizam

Foto: Pixabay

U današnje vreme, ljudima nije potrebno mnogo da "potonu". Dovoljno je samo da pustite vesti, da biste postali svesni da civilizacija ide ka sunovratu i eto vas, poraženi i demoralisani vučete se okolo i radite samo ono što morate, bez trunke radosti u životu.

 

Ali, nije neobično to što je toliko pesimista oko nas: ljudski mozak "naštelovan" je da nas štiti, tako da mi konstantno skeniramo okolinu u potrazi za pretnjama i stvarima kojih se plašimo. Istraživanja na tu temu imaju uglavnom slične rezultate, ljudi su skloni da društvene probleme doživljavaju gorim nego što oni zaista jesu, okruženje smatraju "vrlo lošim", a samo 20 odsto ispitanika u ovakvim studijama smatra da će se situacija nekad možda i popraviti. Ostali se uglavnom slažu da će stvari biti samo gore.

 

Ipak, nije sve tako crno. Posle mnogo godina provedenih u proučavanju pozitivne psihologije na Harvardu, posle mnogih putovanja sa ciljem proučavanja onoga što ljude čini srećnim u različitim kulturama, dr Šon Ejkor zaključio je da svi mi možemo da naučimo da budemo optimističniji. I srećniji, samim tim.

 

Vedar pogled na svet možemo usvojiti bez obzira na naše genetsko nasleđe, naše poreklo, okolnosti u kojima smo odrastali ili u kojima živimo. Optimizam je izbor koji se nudi svakome od nas, a nauka je dokazala da usvajanjem određenih navika možemo da promenimo svoj doživljaj stvarnosti.

 

Uz to, optimizam je "zarazan". Srećniji smo ako smo u društvu pozitivnih ljudi. Istraživanja pokazuju da nam se generalno više dopadaju optimistični ljudi, verujemo im više i doživljavamo ih kao inteligentnije.

 

Optimisti su i odgovorniji prema sopstvenom zdravlju. Redovnije proveravaju svoje zdravstveno stanje, krvnu sliku… zato što se ne boje eventualnih problema jer su spremni da se posvete njihovom rešavanju.

 

Svestan izbor koji ćete napraviti, da na život gledate optimističnije, biće zato jedna od najboljih odluka koju ćete u životu doneti. Pratite ovih pet "navika za sreću" i videćete kako će vam se pogled na svet promeniti za samo 21 dan.

 

"Navike za sreću" koje predlaže dr Ejkor su prilično jednostavne, ali su u isto vreme i dobar primer toga koliko čovek može da se promeni. Radi se o pet promena u ponašanju koje će vas učiniti optimistom, što je dokazano i brojnim istraživanjima iz oblasti pozitivne psihologije.

 

Optimizam jeste stvar ličnog izbora, ali ipak zahteva i malo truda. Ali, ako budete radili ove mentalne "vežbe" tokom 21 dana, usvojićete novi obrazac ponašanja koji će pozitivno uticati na vaš pogled na svet, prenosi "Dejli mejl".

 

Naučite da budete zahvalni

Šta je to:Navika zahvalnosti - najlakši početak, a biće vam potreban samo minut u toku dana.

 

Kako da je sprovedete: Pomislite na tri stvari zbog kojih ste zahvalni. Na primer: "Zahvalna sam na zagljaju koji mi je dete podarilo pred polazak u školu, to znači da sam voljena."

 

Ali, jako je važno da svakog dana smislite nove tri stvari zbog kojih ste zahvalni. Tako će vaš mozak "uvežbati" da automatski "skenira" pozitivne stvari koje vam se dešavaju tokom dana.

 

Zašto je ovo važno: Zahvalnost menja vašu perspektivu. Pogled na svet gradimo na osnovu stvari na koje obraćamo pažnju. Ako su one negativne, ne možemo očekivati da svet bude pozitivan. Zahvalnost nam pomaže da izgradimo svet zasnovan na pozitivnim osećanjima i događajima.

 

Važno je da se fokusirate na sitnice, na lepo vreme, na sunce, na ukus kafe kakvu volite. Tako učite da je sreća u malim stvarima.

 

Kažite "hvala"

Šta je to: Navika zahvaljivanja - najmoćnija od ovih pet vežbi.

 

Kako da je sprovedete: Izaberite svakog jutra drugu osobu i pošaljite joj poruku ili mejl u kojem ćete joj se zahvaliti zbog nečeg lepog i dobrog što je uradila. To ne mora da bude vaš najbolji prijatelj, niti član porodice. Setite se instruktora iz teretane, kolege na poslu, profesora engleskog iz srednje škole…

 

Zašto je ovo važno: Prvo, dokazano je da ćete se osećati bolje istog trenutka, a drugo, ta osoba verovatno će vam odgovoriti i podsetiti vas na nešto lepo što ste vi uradili…

 

Tokom vremena, ova navika će osnažiti vašu mrežu prijateljstava, a to je jedna od najvažnijih stvari u životu. Da li ste znali da je usamljenost opasna po zdravlje isto koliko i prekomerna gojaznsot, pušenje ili povišen krvni pritisak?

 

Pronađite značenje u stvarima sa kojima se susrećete

Šta je to:Navika vizualizacije - pomislite na jednu značajnu stvar koja vam se dogodila u protekla 24 sata.

 

Kako da je sprovedete: Možda vam je neko pridržao vrata dok ste prolazili, možda ste vodili neki interesantan razgovor… Dajte sebi dva minuta i zapišite svaki detalj kojeg se setite, po crticama. Od toga u koje vreme se to desilo do toga koji ste džemper imali na sebi tada.

 

Zašto je ovo važno: Vi mentalno oživljavate to iskustvo, dajući mu time na značaju. Pozitivan događaj time dobija na težini, i postaje "podsetinik" da je život vredan življenja.

 

Ustanite i pokrenite se

Šta je to: Navika vežbanja - bavite se nekom fizičkom aktivnošću 15 minuta u toku dana, ili poka sata, sat tri puta nedeljno.

 

Kako da je sprovedete: Nema dokaza da je neka konkretna vežba bolja od drugih. Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti koja vam pričinjava zadovoljstvo može bit vaš izbor.

 

Zašto je ovo važno: Istraživanja su pokazala da je petnaestak minuta neke aktivnosti koja će ubrzati puls ekvivalentno uzimanju antidepresiva. Tokom fizičke aktivnosti, oslobađaju se endorfini koji nam popravljaju raspoloženje. Dugoročno, vežbanje će vas učiniti i zdravijim i bolje raspoloženim.

 

Dišite

Šta je to: Navika meditacije - dva minuta u toku dana posvetite samo sebi, fokusirajte se na disanje.

 

Kako da je sprovedete: Dlanove položite na kolena i zatvorite oči, da smanjite "ometanja".

 

Zašto je ovo važno: Meditacija vašem mozgu nudi novi obrazac, a kad se skoncentrišete samo na disanje, vi se automatski prebacujete sa multitaskinga u novu šemu, koja znači da u jednom trenutku radite samo jednu stvar. Vaš mozak time izlazi iz odbrambenog modela ponašanja jer više nije zatrpan prevelikim brojem informacija istovremeno.

 

Pokušajte da ove navike usvojite tokom tri nedelje, možda ponovo "otkrijete" jednostavnu istinu - život je lep. Stvarno.

 

Izvor: mondo.rs

 

Kopiraj link