U pauzi od učenja

Smeh je najbolji lek

25.08.2015.
2 min

Smehom se telo oslobađa negativnih osećanja (strah, bes, trema, agresivnost), a pokreće čak i neke fiziološke promene u organizmu. Ono o čemu ne razmišljamo dok se smejemo jeste to da smejanjem pokrećemo preko 300 mišića – na licu, leđima, stomaku, pokretima ruku i nogu. U tom trenutku zenice se šire, a vrhovi prstiju vlaže, disanje postaje dublje, pa se ubrzavanjem (ponekad i do 100 km/h) podstiče i razmena gasova, snabdevanje pluća kiseonikom ali i povećavanjem njihovog kapaciteta.

Smeh je najbolji lek

 

Smeh je najzdraviji ventil, kojim se čovek oslobađa negativnih osećanja kao što su strah, bes, agresivnost, ili trema. Osim toga, smeh blagotvorno utiče na zdravlje, tako što pokreće mnoge fiziološke promene u organizmu. Srce počinje brže da kuca, i do 120 otkucaja u minutu, čime se podstiče razmena materija, a srce i pluća se snabdevaju krvlju, dok se krvni pritisak i nivo šećera smanjuju.

Osim što telo doživljava transformaciju koja ima samo dobre efekte, i psiha oseća dobre strane smeha. Prilikom smejanja luče se hormoni sreće, kao što je endorfin koji ublažava bolove, pa se smeh može smatrati prirodnim analgetikom. Hormoni sreće – serotonin, endorfin, dopamin i noradrenalin deluju na mozak tako što stvaraju osećaj prijatnosti i zadovoljstva.

Samim tim što u nama budi osećaj zadovoljstva, podiže raspoloženje, smeh podpomaže odbrambeni mehanizam koji ljudima pomaže u životnim krizama i daje im snagu da prebrode takve periode. Tako smeh ublažava i depresiju, anksioznost, nervni slom, nesanicu i druge emotivne i psihičke poremećaje.

Naučnici tvrde da je smeh toliko dobar za nas da smejući se glasno svakog dana po 15 minuta za godinu dana možemo oslabiti i do dva kilograma!

 

Preuzeto sa sajta www.fakulteti.edukacija.rs

Kopiraj link