U pauzi od učenja

Smejte se, bićete zdraviji

16.01.2018.
2 min

Studije sprovedene poslednjih godina pokazale su da postoji jaka veza između emocija i stanja kardiovaskularnog sistema. 

 

Smeh

Foto: Pixabay

Ustanovljeno je da agresija, bes, anksioznost i društvena izolovanost dovode do većeg rizika od srčanih oboljenja. S druge strane veselost, smeh i smisao za humor mogu da pomognu da ostanete zdravi.

 

Naučnici su ustanovili da smeh može da smanji nivo hormona stresa, ublaži upalu arterija i poveća nivo dobrog (HDL) holesterola. Posle iskrenog smeha pozitivni efekti na telo i psihu traju još 24 sata.

 

Kako smeh deluje na telo:

 

1. Podstiče krvotok

Istraživanja su pokazala da smeh pospešuje protok krvi tako što širi endotel, unutrašnje zidove krvnih sudova. Ova promena u endotelu koja nastaje zahvaljujući smehu slična je benefitima aerobik vežbi ili efektu statina - lekova za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

 

2. Spušta hormon stresa

Pokazalo se da smeh ima pozitivno dejstvo i na druge aspekte biohemije. Na primer, dovodi do smanjenja nivoa hormona stresa, uključujući kortizol i epinefrin. Stres izaziva skupljanje krvnih sudova.

 

3. Jača imunitet

Pokazalo se da ljudi koji su dobro raspoloženi i često se smeju imaju bolji imunitet, jer smeh povećava broj ćelija koje proizvode antitela, što jača imuni sistem.

 

Posledice stresa

Stres se sve češće pominje kao jedan od razloga epidemije kardiovaskularnih oboljenja, a istraživači polako počinju da otkrivaju na koje sve načine smeh pozitivno utiče na srce. Zasad se smatra da je moguće i da smeh smanjuje rizik od infarkta.

 

 

Izvor: Večernje novosti

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Učenje nakon završetka studija
20.10.2017.
2 min

Učenje nakon završetka studija

U pauzi od učenja
20 aplikacija za IG entuzijaste – 2. Deo
02.09.2020.
4 min

20 aplikacija za IG entuzijaste – 2. Deo

U pauzi od učenja
Kako pobediti tremu i anksioznost
17.06.2016.
7 min

Kako pobediti tremu i anksioznost

U pauzi od učenja