U pauzi od učenja

Šta su poznate ličnosti želele da budu kad porastu?

02.09.2022.
10 min

Svakome od nas je poznata rečenica iz detinjstva „kad porastem biću...“, često smo sentimentalno vezani za ta maštanja iz detinjstva i neretko smo menjali razmišljanja o profesijama kojima smo želeli da se bavimo. Ali, kada već porastemo i kada se nađemo u srednjoj školi ili na fakultetu, naša nekadašnja razmišljanja možda su već postala realnost ili smo se ipak opredelili da promenimo svoje ambicije i započnemo nešto sasvim drugo.

Pevačica

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Pevač, glumac i sportista sigurno su neke od profesija o kojima je većina nas sanjala dok smo bili mali. Iz tog razloga smo kontaktirali poznate glumice, pevače i sportiste kako bismo saznali da li su tokom detinjstva razmišljali da će postati baš to čime se danas bave. 

Poznata kantautorka, Ana Štajdohar kaže da je nju još od detinjstva privlačila muzika i da su ljudi koji su je tada čuli podržavali u nameri da se bavi muzikom.

- Prvi kontakt sa scenom i publikom desio mi se slučajno, kada sam imala 4 godine, mada, pre bih rekla da se u životu svaki korak desi sa nekim razlogom. Tada sam prvi put osetila magiju aplauza i energije koja je za mene bila sasvim nova. Taj nastup je, ispostaviće se, odredio moj život. Sve što je sledilo imalo je veze sa muzikom, pa čak i kada sam se na kratko od nje odvojila ili kada sam se odlučila za studije književnosti, znala sam da ću joj se vratiti, da će biti moj životni poziv – ističe Ana Štajdohar.

Ana objašnjava da joj je u muzičkoj školi bilo mnogo zabanije da izmišlja svoje melodije, nego da svira po notama.

- To moja profesorka klavira nije mogla da razume… Namenila mi je poziv pijaniste u kom se ja nisam videla. Želela sam ono što je danas moj život. Vodila sam se osećajem, učila da kažem “ne”, i nisam donosila odluke iz proračuna – kaže Ana za Startuj.infostud.com. 

Ona primećuje da se mladi danas radije opredeljuju za ono što bi moglo da donese novac, a ne za ono što ih zaista interesuje. 

- Razumljivo je. Konzumeristički duh nameće se svim mogućim sredstvima. Upijamo ga nesvesno. Prodaje se priča o životu na visokoj nozi već u mladosti. Priča u kom je dobra zarada jedini pokazatelj naše vrednosti, u kojoj dominira: “Imam, dakle postojim.” Ja bih rekla da je proklet cilj koji ne bira sredstvo. Od cilja je važniji put kojim do njega ideš. Taj put je proces. Lepota je u procesu – objašnjava Šajdohar.

Ana poručuje mladima da kojim god putem da odluče da idu treba da oslušnu svoja dva unutrašnja glasa.  

- Onaj koji dolazi iz glave i onaj iz srca. Poslušajte oba, ali ovom drugom dajte uvek bar malu prednost. To vam je moj savet – kaže Ana.

Vanja Milačić, poznata pozorišna, filmska, televizijska i glasovna glumica, kaže da nikad nije umela da definiše šta je želela da bude, ali je oduvek znala da je posao na sceni ispunjava.

- Od kako sam bila šestogodišnja devojčica zaljubila sam se u klasičan balet, tako da sam završila nižu baletsku školu kod genijalne profesorke Jasmin Škodlar Rac u tadašnjem Titogradu. Usput sam imala klavir kao predmet koji sam obožavala, solfeđo me je usporio i naterao da odustanem od daljeg sviranja – kaže Vanja za Startuj.infostud.com.

Nakon srednje baletske škole, gde je plesala i bila koreograf osvestila je da želi da ode na prijemni na Fakultet dramskih umetnosti i da gluma predstavlja sublimaciju svih talenata koje ima. 

- Kad sam na scenu stala kao glumica doživela sam mir i svest da je to jedini posao za mene – ističe Vanja Milačić. 

Vanja smatra da su danas teška vremena i da nije lako dati savet mladom čoveku, jer treba razviti mnoge talente koje ona nije morala u vreme svog odrastanja.

- Mislim da je osnova napraviti od sebe udobno mesto za boravak i kreativnost, da treba negovati unutarnji mir i znati, umeti kristalisati želje, a da sve drugo je pitanje ličnog osećaja i intuicije – kaže Vanja.

Julijana Vincan, pevačica, novinarka i učesnica na festivalu Pesma za Evroviziju 2022. godine (PZE 22), kaže da je kao mala imala dosta ambicija čime želi da se bavi. Takođe nije imala jasnu viziju šta bi to moglo da bude.

- Kada sam bila baš mala htela sam čak i da budem manekenka, ne znam odakle mi se ta ideja pojavila, pa mi je učiteljica rekla da se "manekenke ne jure po hodnicima", tako da mi je to palo u vodu. Htela sam da se bavim i slikarstvom, i pisanjem, jezicima, medijima, muzikom... Sada bih volela da sam možda bila odlučnija u tome da se bavim pevanjem, jervmislim da bih onda, na primer, brže kročila u solo karijeru sa autorskom muzikom – kaže Julijana za Startuj.infostud.com.

Ona ističe da ukoliko nešto jasno zamisli, ona to i ostvari.

- Kada se javi neka veoma jasna ideja, to se pre ili kasnije ostvari. Jedino što mi se čini da obično to dođe malo kasnije u odnosu na ono kada sam nešto poželela. Svakako, ne mogu da se požalim, ostvario mi se veći deo želja – kaže Julijana Vincan.

Danas ima dva zanimanja, tako da radi i kao novinarka mesečnika Biznis.rs i kao vokalni izvođač. Ističe da ima razne hobije kao što je joga. U njenom domu je konstantno prisutna stvaralačka energija.

- Imam i nekoliko dodatnih interesovanja i veština koje bih volela u budućnosti da razradim. Pevam u ženskom sastavu Playade (harfa + vokal) i radim na autorskim pesmama. Takođe sam kreativna i sa momkom Alenom Markovićem koji je i muzičar i standup komičar i oboje smo konstantno u kojekakvim akcijama, retko kad mirujemo – objašnjava Julijana.

Smatra da u životu ne postoji recept koji je isti za svakoga, već su želje i njihova realizacija stvar pojedinca.

- Poznajem i one koji nisu imali nikakvu posebnu ideju čime će da se bave u životu, pa ih je čak i društvo na neki način otpisalo kao lenjivce i tome slično. Međutim, u nekom momentu im je sinula sjajna ideja kojoj su bili posvećeni maksimalno. Takvi su uspeli da urade izvanredne stvari, iako su mnogi oko njih smatrali da su ludi. Mislim da su se samo prepustili onome što zaista vole da rade i spoznali čime istinski žele da se bave.

U mom slučaju, kada imam jasan cilj držim se svojih snova, i sve radim kako bi se ostvarili. Ipak, to ne znači i da ne umem da se u nekom momentu prepustim trenutku... To je čak i poželjno, posebno kada zapnemo kod nekog većeg izazova. Nekad mnogo mogu pomoći i dobar san, odmor ili čak druženje sa prijateljima i porodicom, pa ideje opet krenu da naviru, a rešenja se sama nameštaju – poručuje Julijana.

Stefan Peno, poznati košarkaš na poziciji plejmejkera koji iza sebe broji uspehe na Evropskom i Svetskom prvenstvu od malih nogu je zavoleo košarku i bila mu je želja da se time bavi kad poraste. 

- Pokušao sam i uspeo to da ostvarim tako što sam uvek verovao u sebe i svoje želje i radio sve što treba da bi dostigao to ostvarenje. Uz to je išlo naravno i mnogo odricanja, ali i jaka disciplina – kaže Stefan Peno.

On ističe da „mašta može svašta“ i da svako može da ostvari ono što želi.

- Maštajte, sanjajte i verujte. Pratite svoje snove, borite se za njih, a takođe uživajte u trenutku i sadašnjosti i idite dan po dan do svojih snova – kaže Stefan za Startuj.infostud.com.

Danica Crnogorčević, pevačica etno i duhovne muzike, kaže da je želela da bude učiteljica dok je bila još u osnovnoj školi, dok je kasnije maštala o tome da bude farmaceut kao njena majka, dok je na kraju ipak  upisala Istoriju umetnosti. Ona ističe da je to poziv koji se najbolje uklopio sa njenim bavljenjem muzike tradicionalnog i duhovnog žanra.

- Ostvarila sam svakako ono što smatram da je najbolje za mene bilo tada, a i sada. Muzika je uvijek bila prisutna u mom životu, bilo kroz neki instrument, bilo kroz pjevanje, a onda i kroz samu istoriju umjetnosti gdje sam pokušavala da povezujem teme naše kulture, duhovnosti i tradicije kroz samu pjesmu – ističe Danica za Startuj.infostud.com.

Danica kaže da je uspela u poslu kojim se danas bavi iako je put bio dosta trnovit.

- Svakako da što više odrastate uviđate i razne poteškoće na vašem daljem putu, ali bitno je da ona emocija i želja koja postoji na početku, zbog čega ste počeli nečim da se bavite, postoji uvijek u istom intenzitetu – smatra Danica Crnogorčević.

Ona poručuje mladima da se trude i da očuvaju detinji polet i energiju koju imaju u osnovnoj ili srednjoj školi, jer će im se tako putevi lakše i brže otvarati.

- Ne patite i ne marite mnogo ako padnete, isto kao i dijete, kad se zaigra pa odmah ustane, obriše koljena i krene sa osmijehom dalje – kaže Danica.

Dušan Svilar, pevač pop muzike, kaže da od kad zna za sebe muzika mu je bila prioritet u najvećem delu dana. 

- Postojala su i druga interesovanja - košarka, šah, PC igrice… Logično je bilo da ću se posvetiti muzici, a donekle se to i očekivalo od mene, buduće da su svi znali koliko sam joj već tada bio posvećen – kaže Dušan za Startuj.infostud.com.

Dušan kaže da se trudio da iskoristi svaku priliku koja mu se pružila, ali ne i po svaku cenu. Predstavljao se na onim mestima gde bi mu to činilo zadovoljstvo.

- Prvi javni nastup sam imao na Divčibarama kada sam imao između tri i četiri godine. Nakon završenog nastupa i prvog aplauza u životu, sećam se da mi je jedna devojka dala čokoladicu kada sam sišao sa proscenijuma dok sam se vraćao u gledalište. To je bila moja prva nagrada! – dodaje Dušan.

Svilar preporčuje mladima da treba biti uporan u svemu, ali i istrajan u onome što nas čini živim, odnosno u onome za šta živimo i što najviše volimo.

- Danas sa ponosom govorim da branim muziku na frontovima na kojima to mogu - bilo da je to muzika u pozorištu (muzičko-scenska dela: opera, opereta, mjuzikl) ili kada je u pitanju koncertna muzika od raznih žanrova: pop, rock, evergreen, jazz… - objašnjava Dušan.

Kao što kažu poznati, uvek možemo ostvariti ono što želimo samo ako smo uporni. Naši sagovornici ističu da važnu ulogu igraju kreativnost, istrajnost i disciplina. U slučaju da nismo ostvarili naše snove iz detinjstva, iskustva poznatih ličnosti govore da nikad nije kasno i da možemo učiniti sve što poželimo ukoliko nas kroz ceo život prati velika ljubav prema određenom zanimanju, pa makar ono postalo i samo hobi.

Kopiraj link

Natalija Paunović

Natalija Paunović student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Želi da doprinosi društvu svojim radom i uživa u sticanju novih znanja i veština.