U pauzi od učenja

Summer resolutions: Ovog leta ću…

01.07.2022.
4 min

U osnovnoj školi su nas učili da letnji raspust služi igri, zabavi, brčkanju u vodi i tako redom do prvog dana septembra. Kroz srednju školu i kasnije fakultet, shvatamo da osim čiste zabave i odmaranja, to vreme želimo da upotpunimo i drugim aktivnostima koje će nas činiti da se osećamo ispunjenije i korisnije. 

Summer resolutions: Ovog leta ću…

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ukoliko sve dane potrošimo na odmaranje, dolazimo do zasićenja i neke vrste mrzovolje koja nas na kraju može još više zamoriti. Tada sebi postavljamo pitanje: “Kako pronaći pravu ravnotežu i istovremeno se osećati odmorno i ispunjeno?”. U nastavku sledi nekoliko jednostavnih koraka i predlog aktivnosti koje vam mogu ispuniti ovo leto. 

Korak 1 - Odgovori sebi na nekoliko jednostavnih pitanja

1. Šta su aktivnosti zbog kojih se osećam ponosno kada ih završim?

Čovek jedino emocijama može da objasni stvari. Osećaj ponosa je osećaj ispunjenosti koji je došao kao posledica nekog postignuća. Zapitaj sebe kada si se poslednji put tako osetio i šta su aktivnosti koje kada obaviš znaš da će ti stvoriti taj osećaj. Na taj način ćeš doći do pravog odgovora.

2. Šta su stvari koje već dugo razvlačim i muče me?

Svako u svojoj glavi ima jednu ovakvu listu. Ona tu čuči dokle god je ne štikliraš. Složićeš se da je bolje pre nego kasnije. Zato  ”napadni” tu listu u toku raspusta, jer to je prava prilika kada možeš odvojiti dovoljno vremena tako da kombinuješ i odmor i obaveze.

3. Šta je ono što mi je već neko vreme na listi želja, ali zbog nedostatka vremena ne postižem da ostvarim?

Kao što svako u svojoj glavi ima jednu listu obaveza, tu je i ona druga ─ lista želja. Ona nam mami osmeh na pomisao da te aktivnosti realizujemo, ali često u nedostatku vremena ostaje zapostavljenja baš kao i prethodna. Zato je sada pravo vreme da joj se posvetiš!

Dok sebi odgovaraš na ova pitanja, potrudi se da budeš iskren i nemoj odgovarati imajući u glavi pritisak da ih sve moraš realizovati ovog ili sledećeg meseca, što bi te navelo da selektivno pišeš odgovore. Bitno je da budeš iskren i sve aktivnosti popišeš.

Korak 2 - Napravi vremenski plan

Sada kada su aktivnosti tu, bitno je da ih vremenski rasporediš. Napravi jedan kalendar u koji ćeš uneti sve fiksne aktivnosti kao što su putovanja, ispiti ili nešto treće. Zatim, pored svake aktivnosti napiši koliko misliš da ti je potrebno vremena  da je obaviš i najpre u kalendar unesi one za koje ti je potrebno najviše vremena. Trudi se da napraviš balans i mešaš one koje zahtevaju mentalni napor i fizičko angažovanje. Između aktivnosti ostavljaj dovoljno prostora za odmor i malo lufta da ukoliko nešto “iskoči”, nemaš osećaj  da si zakasnio.

Korak 3 - Napravi plan realizacije

Napravi pripremu pre nego što aktivnost započne, kako bi ti se plan lakše realizovao. Ukoliko ti je recimo želja da završiš A2 nivo kineskog jezika, definiši sebi metod učenja. Ako se odlučiš za školu jezika, upiši se i zakaži termine u skladu sa vremenskim planom. U slučaju polaganja nekog ispita, nabavi sve materijale od kolega, kako kasnije ne bi zavisio od njihove dostupnosti da ti odgovore. Verujem da si uhvatio princip, dakle, napravi predpripremu, kako bi tvoj plan bio realniji.

Predlog aktivnosti

Ova lista je ogromna i naravno za svakog drugačija, ali evo nekoliko predloga koji te možda mogu inspirisati. Predlozi su grupisani tako da odgovaraju na tri ključna pitanja koja smo naveli na početku.

Kategorija 1

  • Izdresirati psa tako da nauči 5 novih komandi
  • Pročitati 3 knjige mesečno
  • Položiti vožnju
  • Obradovati prijatelja u drugoj državi
  • Aplicirati za praksu i obaviti bar 3 intervjua
  • Dati krv
  • Držati časove engleskog i zaraditi za letovanje

Kategorija 2

  • Položiti zaostale ispite
  • Srediti dokumenta za XYZ

Kategorija 3

  • Naučiti osnove kineskog jezika
  • Naučiti da veslaš
  • Krenuti sa jutarnjim treninzima
  • Priključiti se planinarskom društvu

Mogućnosti je mnogo, a ključ je u dobroj organizaciji. Ukoliko imate poteškoće da napravite plan koji je vremenski precizan, konsultujte se sa svojim drugovima i zamolite ih da vam daju kritiku vaše procene na osnovu svog iskustva.

Želimo vam zabavno i produktivno leto! 

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."