U pauzi od učenja

Top 9 stranih podkasta

15.07.2022.
8 min

Pred nama je leto, odmor i višak slobodnog vremena, stoga smo odlučili da vam damo naše preporuke o tome kako da na najbolji način utrošite to slobodno vreme. Pored brojnih knjiga, filmova i serija koje ne sumnjamo da ćete hteti da pogledate, mi smo odlučili da napravimo i spisak dobrih podkasta za preslušavanje. 

Top 9 stranih podkasta

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Zašto podkasti? Pre svega, podkast je medij koji se može najlakše konzumirati od svih navedenih. Bilo da ste u kolima na putu do mora, na plaži ili na terasi apartmana, podkast može biti vaš verni pratilac.

U današnjem tekstu ćemo vam predstaviti top 9 stranih podkasta na engleskom jeziku koji će vam pribiližiti čitav niz različitih tema i možda probuditi neka nova interesovanja. 

Conan O'Brien Needs a Friend

Nakon uspešne karijere u vođenju late night talk show emisija, Konan O’Brajen je odlučio da započne podkast. Kako piše u zvaničnom opisu njegovog podkasta, nakon nekoliko decenija u kojima je napravio više hiljada intervjua sa raznim poznatim ličnostima shvatio je da nije sklopio nijedno pravo i trajno prijateljstvo ni sa jednim od svojih slavnih gostiju. Zbog toga je odlučio da pokrene podkast i zapravo iskreno upozna ljude sa kojima razgovara.

U Conan O'Brien Needs a Friend O’Brajen ima priliku da vodi dublje razgovore, rasterećen pravila i okvira koje nameće televizija. Podkast izlazi jednom nedeljno i ugošćava kako ljude koji su široko poznati, tako i one koji su manje poznati široj publici. Neki od gostiju koje je do sada ugostio voditelj su komičari Bil Bur i Stiven Kolber, radio-voditelj Hauard Stern, glumci Mila Kunis i Džek Blek i mnogi drugi. 

Stuff You Should Know

Stuff You Should Know zasigurno može biti podkast za svakoga jer je zabavno-edukativnog karaktera i u svojim epizodama analizira širok dijapazon tema, dok u isto vreme koristi reference iz popularne kulture i time drži pažnju. Njegovi kreatori Džoš Klark i Čak Brajant takođe su i pisci za sajt HowStuffWorks koji nam objašnjava načine na koji stvari oko nas funkcionišu – šta je energija, zašto baloni pucaju, da li pumpe u bazenima treba stalno da rade, zašto psi tragači imaju dugačke uši koje vise itd.

U epizodama Stuff You Should Know podkasta pronaći ćete epizode o tome kako vetar funkcioniše, šta bi trebalo da znate o satanizmu, zašto je sloboda štampe važna kao i mitove o apsintu!

Joe Rogan Experience

Po mnogima najslušaniji podkast, Joe Rogan Experience svakako spada u one sa najvećom vernom publikom na svetu. Pokrenuo ga je komičar Džo Rogan 2009. godine, kako je sam rekao, želeći samo da se zabavi sa gostima koji su mu mahom bili prijatelji.

U međuvremenu, ovi dugotrajni neformalni razgovori (neki duži i od 4 sata!) sa šarenolikim gostima su postigli globalnu popularnost. Publika je prihvatila neuobičajen stil opuštenog razgovora sa svima od naučnika i profesora do glumaca, muzičara i novinara i ostala mu verna i danas. Procenjuje se da ima oko 11 miliona slušalaca po jednoj epizodi, a njegov podkast su između ostalih posetili i Elon Mask, Snup Dog, Edvard Snouden, Džordan Piterson i Kventin Tarantino. 

Crime Junkie

Kao što se iz naslova može naslutiti Crime Junkie je audio verzija “true crime” žanra. Jednom nedeljno, voditeljka Ešli Flauers, govori svojoj publici o jednom zločinu kojim je bila “opsednuta” te nedelje. Njen neposredan pristup čini da dok slušate podkast osećate se kao da razgovarate sa prijateljem. 

Ovaj podkast ima i svoju aktivističku stranu jer delove zarade usmarava nevladinim organizacijama koje se bave nerešenim kriminalnim slučajevima, sprečavanjem kriminala i sličnim aktivnostima.

Priče o nestalima, ubijenima ili nesrećno stradalima su postale izuzetno popularne u proteklih nekoliko decenija i slobodno se može reći da je danas u svetu mnoštvo slušalaca koji bi sebe opisali “zavisnicima od kriminala” (crime junkie). 

Office ladies

Džena Fišer i Anđela Kinzi, glumice iz američke verzije serije The Office, pokrenule su svoj podkast Office ladies u kojem svake nedelje razgovaraju o jednoj epizodi popularne serije. One praktično hronološki “razbijaju” epizode na deliće i daju priliku obožavateljima da saznaju šta se dešavalo iza scene. 

Naravno, ako niste gledali seriju ovaj podkast vam može biti neprivlačan, ali smo ipak odlučili da ga uvrstimo u našu listu zbog ogromne popularnosti serije The Office kod nas. Interesantna je činjenica da možete poslati pitanja Fišerovoj i Kinzijevoj na koja će one možda odgovoriti u jednoj od sledećih epizoda.  

How Did This Get Made?

Da li ste ikada pogledali film koji je bio toliko loš da vas je zapravo oduševio i nakon čega ste se zapitali “kako je ovo uopšte uspelo da bude snimljeno”? Voditelji podkasta How Did This Get Made? su gledanje loših filmova pretvorili u svoju struku. U svakoj epizodi domaćini Pol Šir, Džun Dajen Rafael i Džejson Mancukas prave šale na račun filmova koje su prethodno gledali u pokušaju da otkriju radnju filma. Nakon komentarisanja samog filma, voditelji komentarišu pohvalne recenzije o filmu u želji da saznaju šta je druge privuklo i oduševilo. 

Podkast ima opušten ton i do sada imaju više od 280 snimljenih epizoda. Ako ste ljubitelji filma, ovaj podkast će vam siguro biti interesantan. Ko zna, možda se među ismejanim filmovima nađe i neki koji vi volite!

The Penguin Podcast

Podcast jedne od najpoznatijih izdavačkih kuća na svetu, Penguin, dobio je brojne nagrade proteklih godina kroz niz intervjua sa savremenim autorima u kojima oni govore detaljno o svojim delima. Šta motiviše današnje autore za pisanjem, odakle dolaze ti motivi, na koji način i zašto pišu, koja im je inspiracija a koje su im aspiracije pri pisanju i na koje su muke nailazili tokom pisanja, samo su neka od pitanja kojima je pisac “izrešetan” kada sedne u stolicu The Penguin Podcast emisije. 

Sama Penguin izdavačka kuća ima još svojih podkasta, poput On the Road with Penguin Classics, u kojem voditelji idu na lokacije koje su inspirisale poznate klasike književnosti i pokušavaju da vide ono što su i autori tih dela videli kada su dobijali ideje za svoja dela. 

Rolling Stone Music Now

Urednik The Rolling Stone magazina Brajan Hijat sa svojim gostima donosi najveće priče iz sveta muzike kroz podkast Rolling Stone Music Now. Intervjui sa najvećim muzičkim zvezdama danas, detaljni uvidi i komentarisanje muzike koja se tek pojavljuje i najvažnije muzičke vesti vas čekaju u epizodama ove skoro sat vremena duge emisije. 

Kako biste stekli bolji uvid u teme koje Hijat obrađuje, spomenućemo neke od najskorijih epizoda: Prava priča benda Sex Pistols, Trijumfi i kontroverze u vezi sa povratkom Kendrika Lamara, Tajne bekstejdževa 70tih i Notorious BIG: Neispričana priča

Hardcore History

Podkast Hardcore History je specifičan na više načina. Istorijski podkast koji ne vodi istoričar, epizode podkasta koje traju po nekoliko sati i epizode koje izlaze na nekoliko meseci. Ipak, njegov kreator Den Karlin je uspeo da zainteresuje publiku za svoju emisiju stilom naracije i novim pristupom nekim starim temama. 

Da li je Aleksandar Veliki možda bio loš kao Adolf Hitler? Šta bi Apači sa modernim naoružanjem radili? Da li će moderna civilizacija propasti kao sve civilizacije iz proteklih era? To su samo neke od tema koje ćete sresti u Hardcore History podkastu.

Došli smo do kraja naše liste o najboljim stranim podkastima. Mi smo vam dali naše preporuke i želeli bismo da čujemo vaše mišljenje o njima. Da li ste neke od ovih podkasta slušali i ako da šta mislite o njima? 

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.