U pauzi od učenja

Unapredi se uz popularnu psihologiju: Moć knjiga za lični razvoj

11.12.2023.
5 min

Popularna psihologija predstavlja poseban žanr koji govori o ličnom razvoju, samopoboljšanju, boljem razumevanju sebe i drugih, rad na poboljšanju odnosa sa samim sobom, ali i sa drugima...

Unapredi se kroz popularnu psihologiju: Moć knjiga za lični razvoj

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ona obuhvata koncepte o ljudskom mentalnom životu i ponašanju i bazira se na samopomoći, zbog čega je i stekla veliku popularnost među čitaocima. U narednim pasusima ćemo te detaljnije upoznati sa ovim žanrom, kao i time kako i na koji način može da ti pomogne u svakodnevnom životu.

Kako ti popularna psihologija može pomoći?

Knjige iz popularne psihologije ti mogu izuzetno koristiti i biti veoma delotvorne, samo ukoliko ih konzumiraš na pravi način. Šta to znači? Ukoliko želiš da naučiš određene principe poput uspostavljanja bolje komunikacije sa svojim okruženjem ili samopoboljšanja, ali i promene određenih životnih navika koje imaš, one ti mogu dati jasne smernice i biti od izuzetne koristi. Ali moraš biti oprezan i voditi računa da kako iz života, tako i iz ove vrste knjiga ne uzimaš sve zdravo za gotovo, već da adaptiraš date principe svom životu i svojoj ličnosti. Ništa čega se vodimo slepo u životu nije dobro, tako ni ovo. Kad čitaš bilo koji žanr knjiga, a naročito ovu vrstu literature, treba da budeš oprezan kod saveta i smernica koji su dati u određenoj knjizi i da pristupaš jako kritički istoj. Nisu svi principi primenjivi na sve, kao što ne postoji ni jedan univerzalan lek za sve bolesti. Potrudi se da uzmeš najbolje što možeš iz onog što čitaš, a da stvari koje jednostavno nisu za tebe ili u skladu sa tobom samo letimično pročitaš.

Šta ti konkretno čitanje popularne psihologije može doneti?

Bezbroj je korisnih stvari koje ti ovaj žanr knjiga može doneti, ne zapostavljajući druge žanrove.

Razlika je u tome što ova vrsta knjiga najčešće nudi konkretne smernice kako nešto možeš da poboljšaš i unaprediš u svom životu. Popularna psihologija je izvanredna u samopomoći kad su u pitanju životne navike, ali i samodisciplina. U kom smislu?

Ukoliko si svestan da imaš neke loše životne navike koje ne znaš kako da promeniš, idealan početak bi bio čitanje ovakvih knjiga. Takođe, postoje sjajne knjige koje ti mogu pomoći u razvoju samodiscipline, koja je većini nas izuzetno potrebna, a koja je s druge strane jedna od osnovnih osobina uspešnih i veoma ostvarenih ljudi. Takođe, kroz ove knjige ćeš demistifikovati kako da poboljšaš odnose sa drugim ljudima kroz bolju komunikaciju i određene vežbe koje će ti u tome mogu pomoći. Ovo su neke od glavnih stvari koje bismo izdvojili kao najznačajnije za tvoje unapređenje kvaliteta života, iako postoji mnoštvo drugih koje ovakve knjige nude.

O čemu treba izuzetno da vodiš računa pri kupovini/čitanju popularne psihologije?

Iako su ovo knjige o samopomoći, namenjene pre svega za lični razvoj i napredak, treba da vodiš računa o kompetentnosti autora koji govori o određenoj temi, ali i da budeš svestan da ove knjige ne leče. Šta to znači? Kad kažemo ne leče, mislimo da ne mogu da pomognu kod određenih stanja, poremećaja i bolesti za koja su zadužena stručna lica poput psihijatra ili psihologa. Naime, ukoliko si u stanju depresije ili izuzetne anksioznosti, male su, gotovo nepostojeće šanse da ti knjige koje na primer govore o tome kako biti srećan mogu i pomoći. Treba da naučiš da razlikuješ želju za promenom određenih obrazaca ponašanja ili navika sa hroničnim lošem stanjem tvog organizma. Jako je bitno da osvestiš da li nešto možeš rešiti sam, uz pomoć knjiga, svoje porodice i prijatelja ili ti je ipak potrebna stručna pomoć. U tome nema nikakve sramote, naročito ne danas u 21. veku. Korišćenje onoga što ti treba u datom trenutku (npr. određene literature) ili odlaženje na savetovanje kod nekog stručnog lica (psihologa/psihijatra) će rezultirati tvojim najboljim mogućim stanjem, ličnim napretkom i zadovoljstvom. Bitno je samo da izabereš pravu stvar i da prestaneš da mistifikuješ sebe pogrešnim alternativama.

Dakle, bitno je da popularnoj psihologiji pristupaš vrlo kritički (donekle kao i svemu u životu), da biraš upravo ono što ti treba u datom trenutku i da ne pokušavaš konzumiranjem tih knjiga da izbegneš konkretno savetovanje i pomoć ukoliko imaš zdravstvenih problema sa određenim stanjima svoje svesti, ali i svoga tela. Konzumiranjem prave stvari u pravo vreme (a ne onoga što je lakše, iako je lakša opcija ono čemu češće pribegavamo jer ne izlazimo iz svoje zone komfora) ćeš dobiti najbolje i najkvalitetnije rezultate dugoročno.

Kopiraj link

Kristina Pavlović

Student Farmaceutskog fakulteta, koji se već neko vreme bavi marketingom u turizmu. Veliki je zaljubljenik u čitanje, pisanje i putovanja. A pored toga strast su joj fitnes i nutricionizam, kao i konstantno upoznavanje inspirativnih i zanimljivih ljudi.