U pauzi od učenja

Zaboravite na novogodišnje odluke! Psiholozi daju dobar način da započnete godinu

30.12.2015.
4 min

Psiholozi kažu da novogodišnje odluke praktično nemaju smisla, samo 8% onih koji donose odluke jesu uspešni (mada, za one koji zapisuju svoje odluke kažu da su 10 puta  uspešniji da ih ostvare). Ipak, ovakva statistika ne sprečava nas da prebiramo po životu i tražimo nešto od budućnosti, ali na malo drugačiji način.

 

 

Nova godina je, i praktično je nemoguće ne gledati unazad i misliti o tome šta je moglo, i šta bi moglo u budućnosti da bude drugačije. Želim da smršam, da se hranim zdravo, da manje trošim i više zarađujem, da prestanem da pušim, da nađem (novi) posao, da konačno upoznam onu pravu/onog pravog - U osnovi, završavamo sa spiskom svih načina na koji se osećamo neodgovarajuće, i sa stvarima koje nismo uspeli da uradimo.

 

Nije ni čudo što odluke “ne rade”. Koliko često se osećate nemotivisano i nespremno da napravite promene nakon što ste čuli listu stvari koje ne volite kod sebe i u svom životu? Nismo spremni za pozitivne promene ako se osećamo loše u vezi sa samima sobom. Postoji i istraživanje na tu temu – sramota samo povećava stres i ne donosi ništa dobro. Da ne pričamo kada odluke donosimo kada smo u suštini emotivno iscrpljeni, umorni od posla i generalno, od svega.

 

Kako piše sajt "Psychology Today" Novu godinu treba da započnemo upravo suprotno. Tako ove godine napravite drugačiju listu, ne odluka, već vremena kada ste se osećali sjajno. Možete ovu listu da odštampate, i svaki put kada osećate manjak samopouzdanja ili vere u sebe pročitajte naglas ovu “pohvalu samom sebi”:

 

OVE GODINE BIO/BILA SAM SJAJAN/A:

 

Bio sam hrabar kada sam:

 

Bio sam jak kada sam:

 

Bio sam uplašen, ali sam strah prevazišao kada:

 

Osetio sam se moćno kada:

 

Uspeo sam kada sam mislio da ne mogu, a to je bilo kada:

 

Najbolji kompliment koji sam dobio ove godine:

(Listu možete nastaviti sami)

 

 

Sada kada ste uradili svoju listu i osetili se puni pozitivne energije, vreme je da se okrenete ka budućnosti. To ćete uraditi tako što ćete napraviti drugu listu – listu strahova.

 

Pre nego što pomislite na svoje ciljeve, trebalo bi da se suočite sa svojim strahovima i da razumete kako vas oni ometaju. Veliki uspeh napravićete kada prvo sebi priznate čega se plašite, a onda da shvatite da li je strah racionalan, i kako ćete ga prevazići.

 

Dalje, svaka nada za uspeh traži otvorenost ka promeni. Deluje prosto ali ovo je korak koji većina ljudi preskoči ili izbegava da misli na to, a sve zato što je promena zastrašujuća. Ono što znamo, iako je nešto loše, lakše je čak i poželjno za mnoge nego neizvesnost koja dolazi sa promenama.

 

Pa, čega se plašite? Koristite ovu listu, a možete je i dopuniti:

 

Plašim se:

 

To me plaši zato što:

 

Najgora stvar koja može da se desi je:

 

Šansa da se ovo stvarno desi je (na taj način otkrićete da li je strah utemeljen ili ne):

 

Mogu da uradim sledeće kako bih sebe (ili druge) zaštitio:

 

Mogu da prevaziđem ovaj strah tako što:

 

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Mala životna škola zvana život u studentskom domu
15.04.2022.
7 min

Mala životna škola zvana život u studentskom domu

U pauzi od učenja
Novogodišnja lista želja
22.01.2021.
4 min

Novogodišnja lista želja

U pauzi od učenja
Studentski planovi za leto
26.06.2017.
3 min

Studentski planovi za leto

U pauzi od učenja