U pauzi od učenja

Životne navike koje uništavaju vaš imunitet!

26.10.2015.
2 min

Kako bi zaštitili svoje zdravlje, potrebno je da obratimo pažnju na dosta faktora, a jedan od najvažnijih je stil života.

Životne navike koje uništavaju vaš imunitet!

Izvesne svakodnevne navike zapravo su ubice imuniteta, ali to ne znamo, jer ih na izgled nikako ne možemo povezati sa čestim prehladama, malaksalošću i sličnim simptomima. Obratite pažnju - ovo je 5 najvećih tihih ubica imunog sistema:

1. Neprospavana noć

Najbolji primer su studenti koji tokom noći uče i preskaču neophodan san te češće obolevaju od sezonskih viroza. Loš i nedovoljan san usko je povezan s padom imuniteta, jer je takav organizam oslabljen i umoran, pa se teško bori s bakterijama i virusima. Odrasla osoba trebalo bi da ima od sedam do devet sati neprekidnog sna i to svake noći.

 

2. Stres

Dokazano je kako osobe koje su svakodnevno pod stresom češće obolevaju od gripa i prehlada i raznih alergija. Razlog delimično leži i u brizi o svom zdravlju i telu, ali i u energiji koja je vrlo važan faktor kvalitetnog načina života. Pozitivan način razmišljanja manje je stresan, a svi dobro znamo kako nam stres čini loše.

Pokušajte svaki dan da pronađete nešto što vas raduje, bez obzira na to koliko vam se činilo da su sitnice u pitanju. Na kraju dana partneru ili porodici prenesite svoja pozitivna iskustva. Smejte se što više.

 

3. Loša ishrana

Ne moramo posebno isticati koliko hrana koju unosimo u organizam utiče na imunitet i zdravlje, a vi se zapitajte da li često preskačete doručak ili drugi obrok. Osobe koje preskaču obroke i izgladnjuju telo sklonije su obolevanju od sezonskih viroza i infekcija. Neka hrana koju unosite u organizam bude redovna, što raznovrsnija. Ne preskačite doručak, a smanjite unos šećera i soli.

 

4. Neaktivnost

Fizička aktivnost usko je povezana sa zdravljem. Oni koji ne vežbaju skloniji su virozama. Samo 30 minuta aerobnih vežbi ili nekog drugog treninga pojačavaju cirkulaciju i jačaju imunitet. Iskoristite lep dan za šetnju, vožnju biciklom ili trčanje i napravićete dobru stvar za zdravlje.

 

5. Potiskivanje emocija

Konstruktivna rasprava sa suprugom ili prijateljima ukoliko ste emotivno povređeni može pojačati imunitet, kažu naučnici Kalifornijskog univerziteta. Nemojte držati sve emocije u sebi. Osobe koje skrivaju svoja osećanja i stavove imaju slabiji imunitet.

 

Preuzeto sa sajta www,vesti.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Emocionalna inteligencija
29.11.2008.
6 min

Emocionalna inteligencija

U pauzi od učenja
Kako prepoznati zavisnost od sedativa
25.05.2018.
2 min

Kako prepoznati zavisnost od sedativa

U pauzi od učenja
5 znakova da ti je potreban odmor
09.02.2021.
4 min

5 znakova da ti je potreban odmor

U pauzi od učenja