U pauzi od učenja

Značaj afirmacije karakteristika stečenih tokom obrazovanja

29.12.2016.
3 min

Osim pohađanja odabranog studijskog usmerenja, koje je neophodno, za studente je preporučljiv poseban naglasak na konstruktivne osobine, sklonosti i sposobnosti, precizno prihvaćene na ličnom planu, i u celini. Ukoliko su zastupljene, date osobine služe osnovnoj svrsi uspešnog studiranja, ali se tu njihovi benefiti ne zaustavljaju, već mogu unaprediti druge segmente razvoja ličnosti.

 

Učenje

 

Na samom početku, primarno je posvetiti se predviđenom sadržaju nastave, shvatanju značenja i doprinosa saznanja te vrste. Nakon toga, dolazi se i do prvih pomaka direktnim obrazovanjem iz rada. Naime, tokom godina studiranja potrebno je objediniti prilaz i odnos prema učenju i radu, što će kasnije biti naznaka i jasan indikator vašeg opredeljenja i ambicija.

 

Kada se prvenstveno pridržavate modela permanentnog obrazovanja, uz postojanost i uverenost u delotvornost takvog režima rada, umnogome se na olakšan način dolazi do značajnih promena na području praktične primene znanja, kao i vrednovanja vašeg ukupnog potencijala. 

 

Jedna od funkcija obrazovanja bila bi i ukazivanje na društveno verifikovanje znanja određenog područja rada kroz realne mogućnosti početka radne prakse. Osim pomenutog, da bi svaka vaša pojedinačna zalaganja bila adekvatno nagrađena, neophodna je konktretna veština - preduzimljivost, koja povoljno utiče na manifestovanje drugih bitnih osobina – postupnog kreiranja sposobnosti samoaktuelizacije, naglašene odlučnosti, zrelijeg i dugoročnijeg razmišljanja.

 

Da biste stekli prednost pripremite se za sadašnje, odnosno nove uslove. Uradite sve što je neophodno za olakšano prilagođavanje u budućnosti, po okončanju studija. Na ovaj način širite izbor mogućnosti odgovaranja na potrebe tržišta rada, zbog čega će do izražaja najviše doći upravo kvaliteti koje vi posedujete.

 

Suština bi bila pronaći najvrednija iskustva, mnogo veću širinu i spektar poslova, uz stalno stremljenje ka interesovanju za šire informisanje. Važno je savladati osnovne zadatke, ali i proaktivno razmišljati u skladu sa mogućim postavljenim zahtevnijim aktivnostima.

 

Svaku promenu posmatrajte kao povoljnu okolnost, priliku za razvoj i rasvetljavanje novih ciljeva. Cilj koji je ispred vas prikazujte u svom svakodnevnom učenju, maksimalno podržan vašim shvatanjima i postupcima.

Istovremeno, stimulišite inovacije u domenu edukacije i razvoja stručnosti. Volumen iskustva, iskustva koje ćete steći na radnom mestu, iziskivaće optimalno učešće nivoa obrazovanja. Uz svako priznavanje radne aktivnosti, neophodno je dalje davanje prioriteta neprekidnom učenju, ali i  savremenom shvatanju poslovanja.

 

Za studente je bitno, kao uputstvo definisati i to, da svoje napredovanje ka željenim kvalifikacijama, potpuno zaokruženom školovanju i, konačno, prema zapaženim rezultatima u praksi, posmatraju kao integraciju sopstvenih talenata, spremnosti na fleksibilnost, i odgovornog pristupa učenju i radu, uz pravovremeno prihvatanje dodatnih zahteva struke. Osim što je nužnost, ulaganje u obrazovanje je produktivna investicija, koja povratno deluje na vašu veću raznolikost i prilagodljivost, s obzirom da moderno doba insistira na mogućnostima uključivanja u domen rada realizacijom vlastitih znanja na bazi stalnih promena.

Kopiraj link

Slični tekstovi

5 aplikacija koje će ti olakšati život
27.07.2020.
3 min

5 aplikacija koje će ti olakšati život

U pauzi od učenja
Upravljanje vremenom u toku studija
08.05.2017.
2 min

Upravljanje vremenom u toku studija

U pauzi od učenja
Evo rešenja za sve koji odugovlače i kažu: Lenj sam
28.12.2017.
4 min

Evo rešenja za sve koji odugovlače i kažu: Lenj sam

U pauzi od učenja