Obrazovanje

4 stvari koje bi trebalo da znaš pre nego što upišeš master studije

21.07.2020.
4 min

Na početku osnovnih akademskih studija, kada obaveze tek uzimaju maha i kada još uvek nije „toliko teško“, većina studenata odlučno tvrdi da će, po završetku osnovnih, upisati i master akademske studije. Međutim, kako se osnovne studije privode kraju, a umor dostiže svoj vrhunac, taj entuzijazam ume da opadne. Studenti počinju da se preispituju da li im je master neophodan, potreban im je odmor, nisu sigurni šta dobijaju time, pa odustaju od te ideje, prave pauzu ili upisuju master koji ne završavaju godinama.

Master studije

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Ukoliko i vi razmišljate da li da upišete master studije ili ne znate zašto da ga završite, evo nekih stvari koje bi trebalo da znate o masteru:

#1 Trajanje mastera

Master akademske studije traju dosta kraće od osnovnih studija, godinu do dve dana, u zavisnosti od fakulteta. Tako gledano, mater studije su lakše, ukoliko izostavimo činjenicu da master podrazumeva dosta ozbiljniji pristup predmetima koje polažemo i završnom radu koji pišemo. Ili bi barem tako trebalo da bude. Na master studijama se podrazumeva da smo već akademski obrazovani i da imamo samostalnost u radu, pa dosta toga radimo sami. Ovo može biti mač sa dve oštrice – sa jedne strane je dobro jer nam niko ne stoji nad glavom pa svoje obaveze možemo da rasporedimo kako god želimo, a sa druge strane je loše jer uvek mislimo da imamo dovoljno vremena, pa on ume da se oduži više nego što smo planirali i očekivali. Ovaj problem možemo da rešimo tako što ćemo naučiti da se organizujemo i isplaniramo svoje obaveze na vreme.

#2 Značaj mastera

Master akademske studije podižu vaše zvanje na viši nivo i mnogo više ćete biti cenjeni u svojoj struci sa ovim znanjem. Postoje određene profesije u kojoj vam fakultet gotovo ništa ne znači bez mastera. Npr. ukoliko želite da budete nastavnik u školi, to ne možete ako nemate zvanje mastera, čak i ako ste osnovne studije završili sa prosekom 10.  Takođe, jedan od faktora za visinu plate na budućem poslu može biti upravo vaše zvanje. Ne želite sigurno da dobijate manju platu zato što ste diplomirani neko, samo zato što vas je mrzelo da učite još samo godinu dana i postanete master nešto?

#3 Prekvalifikacija na masteru

Ukoliko nakon osnovnih akademskih studija rešite da se prekvalifikujete i upišete master na drugom smeru ili fakultetu, budite spremni na to da verovatno nećete biti posmatrani isto kao neko ko je čitave osnovne akademske studije u prednosti naspram vas. Skroz je u redu da u toku osnovnih studija shvatite da želite da se prekvalifikujete i vi to fizički i možete. Uglavnom prekvalifikacija podrazumeva polaganje diferencijalnih ili prijemnih ispita. Međutim, poslodavci često (ali ne uvek) ne gledaju isto na nekoga ko je nešto studirao pet godina i na nekoga ko je studirao jednu godinu, što je i logično. Nemojte da vas to obeshrabruje. Ovaj nedostatak možete nadomestiti praksom u određenoj oblasti i time steći radno ili volontersko iskustvo. Složićemo se da je konkretno iskustvo veći pokazatelj znanja nego ocena u indeksu.

#4 Master u inostranstvu

Mnogi fakulteti širom sveta daju stipendije studentima master studija, neke od njih čak pokrivaju i sve troškove boravka u inostranstvu. Ovo su velike prilike koje, ne samo da mogu vašu radnu biografiju da lansiraju do prvog kruga kada budete konkurisali za posao, već vam daju priliku da stvarno naučite novi jezik, da živite kroz drugi sistem obrazovanja i time budete visoko kvalifikovani za ono čime se bavite, bilo ovde ili u inostranstvu. Nemojte da mislite da to nije za vas i da to dobijaju „bolji“. Ne biste verovali koliko ostaje upražnjenih mesta, baš zato što mislimo da nismo dovoljno dobri. Ne čekajte priliku, tražite je.

Ako verujemo da su master studije zaista jedan viši nivo obrazovanja, onda bi trebalo da budemo psihički spremni za tako nešto. Osnovne i master studije, koliko su slične, toliko se i razlikuju. Iako smo na početku naveli da studenti znaju da pauziraju sa obavezama tokom master studija, dugo traže temu za master rad, a rad pišu sa jako velikim pauzama ili se zaposle pa master završavaju posle nekoliko godina – to je sve u redu. Sloboda je istovremeno i najbolja i najgora stvar koju ćete na masteru imati. Samo od vas zavisi da li će to biti najslabija ili najjača karika u vašem lancu obrazovanja.

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.