Obrazovanje

Kako da pokidaš prvu godinu faksa

05.11.2020.
4 min

Iako je većina početaka lepa i predstavlja priliku da se okrene novi list i naprave promene u životu, svaki početak zna da bude stresan, naročito ukoliko dolazite u novi grad, menjate sredinu, okruženi ste novim ljudima i ne znate šta sve možete da očekujete. Ako započinješ novo poglavlje života sa namerom da ga “pokidaš”, saveti u nastavku su za tebe!

Studenti

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Idi redovno na vežbe i predavanja.

Potrudi se da ispratiš sve vežbe budući da će ti biti izuzetno korisne za kasniju pripremu ispita. Asistenti neretko na vežbama prelaze zadatke veoma slične onima koji će ti doći na kolokvijumu ili pismenom ispitu. Kada je reč o predavanjima, iako neka od njih nisu obavezna i ne donose ti poene, potrudi se da prisustvuješ na što više njih i da budeš u toku sa nastavom i materijom koja se prelazi. Iako većina predmeta na predavanjima obrađuje teorijski ono što će se na vežbama raditi praktično, pojedini predmeti su organizovani tako da se na vežbama prelazi jedno, a na predavanjima nešto skroz drugo.

#2 Uči svaku lekciju iste nedelje koje je rađena na fakultetu.

Iako su kolokvijumi i ispiti nedeljama i mesecima od lekcije koja je rađena i čini ti se da ne moraš baš da je sada učiš jer ćeš imati vremena i kasnije, ne dozvoli da upadneš u zamku. U trenutku kada dođe krajnje vreme da pripremiš neki ispit, imaćeš gomilu drugih predmeta, obaveza i seminarskih, zbog kojih nećeš moći da se posvetiš svemu i nešto će morati da pati - najpre socijalni život i hobiji, a kasnije i tvoje mentalno zdravlje. Kako bi izbegao nepotrebno stresiranje i padanje na ispitima, sačekaj nedelje pre ispita ili kolokvijuma sa već naučenim gradivom koje je potrebno samo obnoviti.

#3 Sa kim si, takav si.

Kada je reč o uspehu na fakultetu, ova izreka ne može da dobije više na značaju. Ukoliko se od početka okružiš kolegama koji su bolji, uspešniji i vredniji od tebe, takvo okruženje će te podstaći da i sam radiš i trudiš se oko fakultetskih obaveza. Ako negde zabodeš, imaćeš bliske ljude koji će moći da ti objasne gradivo koje ne razumeš, učićete zajedno, podsticaće te da treba da spremaš nešto i biće tu sa rečima ohrabrenja da te poguraju da ne odustaneš. Sa druge strane, ukoliko vreme budeš provodio sa nekim kome fakultet nije toliko bitan, ko sve uči u zadnji čas ili ne uči uopšte već samo odlaže obaveze, to će postati i tvoja realnost.

#4 Nemoj da odlažeš i da odugovlačiš.

Prokrastinacija je gotovo neizbežna u studentskom životu. Ako uhvatiš sebe kako odlažeš da uzmeš da učiš nešto, ako zabušavaš u učenju, ako ne poštuješ plan koji si sastavio i ako sediš i gledaš u plafon ili telefon razmišljajući o svemu samo ne o gradivu koje se nalazi u knjizi pred tobom, udalji se od stvari koje ti odvlače pažnju i posveti nekoliko sati poslu koji moraš da završiš umesto da ga razvlačiš po ceo dan.

#5 Plan nije ništa, planiranje je sve.

Za sve fakultetske obaveze sastavljaj plan koji će ti pomoći da naučiš da proceniš koliko vremena ti biti potrebno da odradiš nešto, i koji će te podsetiti na sve što imaš da uradiš. Sam plan će se promeniti mnogo puta pre nego što precrtaš svaku stavku sa njega, ali će te proces planiranja naučiti kako da bolje rasporediš vreme koje imaš na raspolaganju, ujedno ti ne dozvoljavajući da smetneš sa uma koliko obaveza imaš i da će se one samo gomilati ne budeš li ih redovno raščišćavao.

Nadamo se da će ti ovi saveti pomoći da savladaš prvu godinu i sve promene koje te čekaju. Želimo ti srećan i uspešan početak studiranja!

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Neuspeh u ispitnom roku: Kako se izboriti i pronaći motivaciju?
09.06.2023.
5 min

Neuspeh u ispitnom roku: Kako se izboriti i pronaći motivaciju?

Obrazovanje
Hoćeš da budeš efikasniji dok učiš - Ovih 7 aplikacija ti mogu pomoći!
14.02.2022.
4 min

Hoćeš da budeš efikasniji dok učiš - Ovih 7 aplikacija ti mogu pomoći!

Obrazovanje
Šta ako ovaj fakultet ipak nije za mene?
17.05.2022.
5 min

Šta ako ovaj fakultet ipak nije za mene?

Obrazovanje