Obrazovanje

Kako da pokidate prvi ispitni rok nakon leta?

29.07.2022.
7 min

Da li je i vama ostalo još nekoliko ispita do budžeta ili uslova za sledeću godinu koji vam stoje nad glavom i otežavaju uživanje u toplim letnjim danima? Da li ste i ove godine ostavili najteže ispite za avgust i septembar, a već unapred znate da će biti mrtva trka ko će odneti pobedu, ispiti ili vi?

Kako da pokidate prvi ispitni rok nakon leta?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ako je odgovor veliko da, onda ste na pravom mestu.

Većina studenata je bila bar jednom u istoj situaciji u kojoj se trenutno nalazite. Junski i julski rokovi su gotovi, a vi već razmišljate o sledećem. Studentske obaveze vam ne daju mira ni onih nekoliko dana tokom letnje pauze koje ste odvojili da odmorite, jer vam se konstantno vrte po glavi. Ili potpuno drugi scenario, na iste zaboravite kako pređete prag fakulteta i ne setite ih se dok ne dođe trenutak prijave ispita za sledeći rok.

Kako biste se zabavili u ovim toplim mesecima, a ujedno bili i produktivni, delimo sa vama korisne savete kako da pokidate prvi ispitni rok nakon leta.

1. Pošteno se naspavajte i odmorite

Što bi se reklo, za sve pare. Odmorite se i naspavajte bez bilo kakvih ometanja. Ne planirajte sebi dodatne obaveze, ne razmišljajte o tome koji ispiti vas čekaju i šta vam stoji u to-do listi za naredni period.

Svesno odvojite nekoliko dana samo za to i nemojte da vas grize savest što u tim danima ne radite ništa korisno. Iskoristite ih da radite ono što vam u tom trenutku prija, potpuno opušteno. Pravite planove u hodu i zaista uživajte.

Možda i niste svesni, ali prethodni semestar, kao i ispitni rokovi, izmorili su vas i ukoliko malo ne posustanete nećete moći kvalitetno da nastavite da učite za sledeći rok. Zato odmor, pa sve drugo!

2. Odvojite više vremena za učenje

Za miljenike kampanjskog učenja, ovo će biti izazovno. Ali verujte nam, ukoliko isprobate, videćete da je veliki benefit, a zapravo nije teško.

Dakle, odvojite nekoliko dana pre nego što krenete aktivno da učite da se samo upoznate sa gradivom. U tim danima nije potrebno da budete 100 odsto koncentrisani, nego opušteno kao dok čitate časopis, hvatajte slike, naslove i podnaslove i skrojite okvirnu priču šta vas sve to čeka.

Najveći problem prokrastinacije je taj što ne znamo odakle da počnemo, šta sve imamo da savladamo, te kada se prvo bez pritiska upoznate sa materijalima, biće vam mnogo lakše kad dođe dan D predviđen da zapravo sednete i naučite ono što ste isplanirali.

3. Izaberite deo dana za učenje

Sada, kada imate sve vreme ovog sveta i na putu vam ne stoje obaveze oko predavanja, vežbi i konsultacija na fakultetu, možete sami da napravite raspored koji je krojen po vašoj meri.

Nivo energije i koncentracije u toku dana nije isti u svakom trenutku, te je potrebno da utvrdite kada ste vi najodmorniji i najproduktivniji kako biste u tom periodu odvojili dva do tri sata za učenje.

Naravno, u tim trenucima nam je i motivacija na najvišem nivou, ali nemojte baš mnogo da se oslanjate na nju. Super je dok ste motivisani, ali mnogo je bolje kada težite i radite na disciplini. Ni to ne znači da sebe kažnjavate kada vam dođe žuta minuta pa vam se ne uči, ali realno, ne može svaki dan da vam bude žut, zar ne?

4. Isprobajte nove metode učenja

Da li od početka studija učite na jedan te isti način iako vam on ne donosi baš najsjajnije rezultate?

Onda je vreme da malo eksperimentišete i isprobate nove načine kako da lakše naučite materijal za ispit. Sada kada ne radite sve u minut do 12 i imate vremena, možete nekoliko dana da izdvojite i isprobate par novih metoda i vidite koja vam najviše odgovara.

Takođe, nije nužno da se držite samo jednog načina učenja. Možete kombinovati više njih i praviti sistem koji vama odgovara.

5. Krenite od poznatog

Iako se slažemo da je mnogo bolje da na početku savladate najteže gradivo, ta medota se uglavnom završi prokrastinacijom i demotivacijom. Zato je najpametnije da kada se polako zagrevate za učenje, na samom početku, prelazite one oblasti koje su vam poznate.

Zatim kako proces učenja odmiče i vaš mozak je već uhvatio ritam, možete se uhvatiti u koštac i sa obimnim lekcijama. Potrudite se da ih povežete sa prethodno naučenim kako biste ih lakše savladali.

Ukoliko su preobimne, podelite ih na nekoliko manjih celina i učite deo po deo.

6. Uz društvo je sve lakše

Kada je učenje tokom leta u pitanju, uglavnom nas obuzme onaj negativan osećaj i razmišljamo o tome kako se svi drugi zabavljaju, a mi jedini učimo.

Netačno. Znate li samo koliko studenta je u istoj situaciji kao i vi?

Zato je sledeći savet u nizu da pronađete društvo koje u avgustu i septembru isto uči, te da zajedničkim snagama pokidate nadolazeći ispitni rok.

Sa jedne strane, društvo će vam biti dodatna motivacija da ustanete, spremite se, odete do dogovorene lokacije za učenje i dok učite zaista se fokusirate, a sa druge strane, atmosfera i okruženje će vas podstaći da budete produktivni i efikasni. Nećete valjda da gledate u telefon dok ostali oko vas uče?

7. Balans, balans, balans

Nikako nemojte da se zaključavate u sobu i da učite po 15 sati dnevno. Taj recept će vas brzo dovesti do pregorevanja (burnout-a) i tako nećete ništa postići.

Zato je balans ključ svih uspeha. U toku dana odvojite vreme za učenje, ali isto tako i za uživanje kraj bazena, kafu sa prijateljima, epizodu serije, noćni izlazak ili nešto u čemu uživate.

U svakodnevnu rutinu uvrstite i neki novi hobi ili aktivnost koju do sada niste radili. Novina će vam dobro doći kao dodati boost energije koji možete malo da odvojite i za učenje.

I za kraj - budite iskreni prema sebi

Možda i najbitniji savet. Budite iskreni i otvoreni prema sebi. Ne zavaravajte se da ćete naučiti 500 stranica za pet dana ako vam to ni do sada nije uspevalo. Ne pretvarajte se da učite dok su vam misli negde drugde. Ako vam se ne uči u tom trenutku, nemojte. Dajte sebi oduška. Ali, nemojte dozvoliti da vam to bude svakodnevna praksa, jer ćete onda biti nezadovoljni što niste ostvarili planove.

Posvećenost stvara magiju i donosi rezultate. I to ne znači da treba da budete posvećeni 30 dana 24/7. Ali kada sednete da radite, budite fokusirani. Sa svakim novim pojmom ili rečenicom u vašoj glavi, bliži ste položenom ispitu.

I ne, nije uvek neophodno da naučite sve od A do Š kako biste položili ispit. Možda vam baš taj pojam ili ta rečenica budu presudni za prolaznu ocenu.

Zato prijatelji, zagrejte stolicu, ali pre toga ohladite glavu kraj mora, bazena, reke ili jezera. Prijaće vam sigurno!

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.

Slični tekstovi

4 saveta kako da izbalansiraš leto i učenje
31.07.2023.
3 min

4 saveta kako da izbalansiraš leto i učenje

Obrazovanje
Najčešće greške koje pravimo dan pre ispita
19.01.2022.
3 min

Najčešće greške koje pravimo dan pre ispita

Obrazovanje
Neuspeh u ispitnom roku: Kako se izboriti i pronaći motivaciju?
09.06.2023.
5 min

Neuspeh u ispitnom roku: Kako se izboriti i pronaći motivaciju?

Obrazovanje