Obrazovanje

Kako da tokom leta pripremiš sve ispite bez stresa

08.07.2024.
3 min

Leto je predviđeno za uživanje na bazenu ili moru, uz dobru knjigu i društvo, ali tokom leta moraš i učiti za predstojeće ispite, ali ne znaš kako sve da postigneš? 

Kako da tokom leta pripremiš sve ispite bez stresa

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Izdvojili smo nekoliko saveta kako bi ti olakšali da naučiš gradivo bez stresa i da imaš više vremena za zabavu i druženje sa prijateljima.

1. Organizuj se na vreme

Ako znaš kada počinje ispitni rok, ili kada će biti ispit, ne čekaj poslednji trenutak da počneš da učiš. Organizuj se tako da svaki dan odvojiš vreme za učenje, makar dva sata, a da ostatak dana odvojiš za uživanje u letu. 

2. Pravi beleške tokom učenja

Kako bi ti kasnije obnavljanje gradiva bilo lakše, pravi beleške tokom učenja. Najvažnije pojmove odvoji u posebne pasuse, a poželjno je da ih uokviriš ili podebljaš markerom u boji. 

3. Pronađi prostor za učenje   

Veoma je važno u kom ambijentu učiš tokom leta. Najbolje je da pronađeš mesto koje je rashlađeno i u kom ćeš u miru i tišini moći da se koncentrišeš na gradivo. Tokom učenja zaboravi na mesta kao što su na primer kafić ili bazen gde je previše ljudi, jer to su mesta na koje možeš otići nakon učenja. Takođe, ukoliko ti dosadi da si svakodnevno u istoj sobi, promeni ambijent i pronađi mesto u parku, u hladovini ili možda na terasi. Skoro smo pisali o mestima za učenje van kuće i čitaonice u Beogradu i Novom Sadu, pa verujem da ćemo te inspirisati.

4. Vodi računa o sebi

Redovan san i hidratacija su veoma važni za normalno funkcionisanje organizma, naročito tokom leta. Iako je leto predviđeno za vreme s prijateljima, vodi računa o svom organizmu tako što ćeš odspavati makar 8 sati dnevno. Takođe, pored dobrog sna, važno je tokom učenja napraviti pauzu za obrok ili užinu, kao i da pored sebe uvek imaš flašicu vode. 

5. Ne očekuj nemoguće

Tokom leta je teže koncentrisati se na učenje jer toplo i lepo vreme, kao i druženje sa prijateljima odvlači pažnju, zato budi realan kada planiraš i organizuješ svoje učenje. Kako bi lakše učio, dnevno odvoji vreme i za učenje, ali i za uživanje. 

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.