Obrazovanje

Kako ti ChatGPT može pomoći tokom učenja: Drugi deo

13.04.2024.
3 min

O ovoj temi smo već pisali i analizirali smo na koje sve načine ChatGPT može da ti pomogne pri učenju, međutim, kako je ova aplikacija nepresušni izvor informacija, pruža i mnogo dodatnih mogućnosti.

Kako ti ChatGPT može pomoći tokom učenja: Drugi deo

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U nastavku možeš pronaći još ideja za njegovu upotrebu u svrhe učenja.

1. Priprema prezentacija i govora za javni nastup

Ukoliko te uskoro čeka neka javna prezentacija individualnog ili grupnog seminarskog rada ili nekog rešenja pred većom grupom ljudi, priprema je svakako poželjna stvar. Prezentacija treba da bude jasna, koncizna i da drži pažnju. ChatGPT ti može pomoći u pripremi govora. Recimo, možeš mu đzadati upit da ti na određenu temu da najzanimljivije činjenice i statističke podatke ili smernice za interesantan uvod koji će držati pažnju ili da ti pomogne prilikom kreiranja pitanja, kako bi tvoja prezentacija imala interakciju sa publikom.

2. Učenje novih jezika

Nov jezik je mnogo lakše savladati ukoliko koristiš sredstva koja te već okružuju i daju uvid u realnu upotrebu jezika. Primer jednog takvog sredstva su filmovi. Dobar način upotrebe ChatGP-a u ovom slučaju je da mu se daš upit da navede npr. pet filmova određenog žanra koji su za početnike. Takođe, možeš ga pitati da ti pošalje 20 novih reči za učenje.

3. Razvijanje kritičkog razmišljanja

Kada učite o nekoj novoj oblasti, često može biti izazovno da već imate neko kritičko mišljenje o toj temi, a vrlo često će se to od vas zahtevati kod profesora koji cene interaktivnost na predavanjima. ChatGPT ti može pomoći u tome tako što ti može nabrojati konkretne načine da vežbaš ovu veštnu, a isto tako i dati primere pitanja koja možeš postaviti na određenu temu u toku nastave.

4. Vežbanje debate

ChatGPT ti može poslužiti kao zamišljeni drugi učesnik debate. Potrebno je da mu postaviš određenu temu i onda unakrsno možeš iznositi činjenice i diskutovati o određenim rešenjima. Ovo može biti korisna vežba za radionice debate ili izgradnju samopouzdanja prilikom izlaganja i bolju pripremu.

5. Organizovanje beležaka

Ukoliko si na predavanju kucao beleške, ali si se trudio samo da ih pribeležiš, bez neke jasne strukture i redosleda, ChatGPT može da kreira pregledne i organizovane beleške umesto tebe. Potrebno je da prekopiraš sadržaj teksta i da mu zadaš instrukcije na koji način želiš da beleške budu organizovane. Možeš recimo da kreiraš kraću i dužu varijantu i da mu tražiš da na osnovu beležaka napravi kontrolna pitanja za test znanja.

6. Priprema za intervju

ChatGPT može ti može pomoći prilikom simulacije intervjua i tako pomoći da se pripremiš za moguća pitanja i odgovore. Naravno, uvek su upiti ono što je ključno da bi ChatGPT mogao da pruža dobre odgovore. Opiši što bolje poziciju za koju konkurišeš kako bi konverzacija što više odgovarala realnom scenariju.

Korištenje ChatGPT-a kao alata za učenje pruža ti brojne prednosti, uključujući podršku pri pripremi prezentacija, vežbanju jezika i simuliranju intervjua. Kombinujući tradicionalne metode učenja i inovativne tehnologije, pruža ti se prilika da efikasno koristiš svoje vreme i postigneš akademske uspehe.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."