Obrazovanje

Kako uspešno realizovati svaki timski projekat na fakultetu?

29.09.2020.
3 min

Fakultet je mesto gde ćete se prvi put susresti sa nekim ozbiljnijim radom u timu, koji će biti odlična priprema za buduće poslove. Međutim, kako dobar tim može izvući najbolje iz svakog člana i napraviti savršene rezultate, tako isto i tim koji ne “klikne” može doneti neuspešan projekat, nevezano od pojedinačnih sposobnosti svakog člana. Dakle, koje su to činjenice koje prave razliku između ova dva scenarija? U nastavku vam pišem nekoliko saveta.

Projekat

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Raznovrstan tim

U današnje vreme nije poenta sve znati, već znati mesta gde možeš da dobiješ informacije koje su ti potrebne ili ljude koji će to znati da odrade. Zato je raznovrstan tim jedan od najključnijih faktora uspešne realizacije nekog projekta.

#2 Brainstorm, brainstorm, brainstorm!

Pre početka bilo kakvog rada, pričajte, guglajte, istražujte i zapisujte ideje. Ova početna faza je često i najzahtevnija, tako da ne treba da vas obeshrabri ako start bude spor i deluje da ste polovinu vremena utrošili, a vaša prezentacija i dalje ima samo slajd sa naslovom i pobrojanim indeksima članova tima. Jako je bitno da pre početka bilo kakvog rada na sadržaju svi jasno razumete zaključke koje ste doneli i što je najvažnije svi se sa njim slažete.

#3 Ako se ne slažeš, predloži nešto bolje!

Timovi često “pucaju” zbog ljudi koji sve ideje prekidaju rečenicama: “Ja nisam za to.”, “Ne slažem se.”, “Meni se to ne sviđa.” ili “To zvuči jako glupo.”. Problem ne leži u tome što neko ima stav, naprotiv, to je i više nego poželjno u timskom radu, već zato što iza ovih rečenica stoji samo tačka, i ništa više. Argumentovano davanje komentara i kritika je ključ uspeha. Tek ukoliko predložite drugu stranu rešenja i vaše obrazloženje, “rušenje” prethodne ideje će imati smisla i biti shvaćeno na pravi način.

#4 Dobra podela posla!

U svakom timu se prepoznaje neko kome su finansije jača strana, ta osoba će uglavnom biti zadužena za neke analize, izveštaje ili statističke podatke; neko ko je jako strpljiv i pedantan i voli rad sa vizualima, pa bi ta osoba bila zadužena za rad na prezentaciji; neko ko uvek ima “out of the box” ideje i predloge, itd. Posao uvek treba deliti tako da svako radi ono u čemu će kao pojedinac dati najveći doprinos.

#5 Prezentovanje = Prezentacija

Budite dosledni trudu koji ste uložili u kreiranje sadržaja i navežbajte dobro prezentaciju, jer ne postoji lakši način da se pokvari utisak kvalitetnog sadržaja, od toga da prezentovanje zvuči nepripremljeno i neuvežbano.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."