Obrazovanje

Koji su to “naj” univerziteti na svetu?

12.09.2022.
4 min

Kada upisujemo fakultet i biramo onaj najbolji za nas, obično njegova tradicija, dugovečnost, poznati studenti ili slične pojedinosti nam nisu previše važne. Međutim, baš u zanimljivostima poput ovih krije se život univerziteta i to nam često može reći više o univerzitetima nego što bi mogli neki statistički podaci.

Harvard

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock - Marcio Jose Bastos Silva)

Upravo iz tog razloga smo odlučili da skupimo najinteresantnije činjenice o svetskim univerzitetima na jednom mestu.

Najveći broj studenata

Prvi na današnjoj listi je univerzitet sa najviše upisanih studenata na svetu. Titulu “naj” univerziteta u ovoj oblasti je dobio Nacionalni otvoreni univerzitet Indira Gandi u Nju Delhiju koji ima više od 4 miliona upisanih studenata. Iako u ovaj broj ulaze i studenti koji studiraju na daljinu, on je i dalje impresivan jer teško je zamisliti kako izgleda administracija i polaganje ispita na ovako velikim ustanovama. Indija je takođe zemlja sa najvećim brojem univerziteta na svetu i trenutno ih ima preko 4300.

Najveći procenat internacionalnih studenata

Veliki broj studenata u našoj, ali i drugim zemljama, odlučuje da cele svoje studije ili makar jedan njihov deo provede u inostranstvu. Imajući to u vidu, potražili smo koji to univerzitet na svetu ima najviše međunarodnih studenata i pronašli da je to Makao univerzitet za nauku i tehnologiju, koji se nalazi u kineskoj specijalnoj administrativnoj oblasti Makao. Više od 88% studenata ovog univerziteta čine međunarodni studenti. Ovaj univerzitet je relativno mlad, jer je osnovan 2000. godine, i u svom internacionalnom duhu nudi studije na engleskom, kineskom, portugalskom i španskom jeziku.

Najveći broj Nobelovih nagrada

Najstariji univerzitet u Sjedinjenim Američkim Državama, Univerzitet Harvard, ujedno je i institucija sa najvećim brojem dobitnika Nobelove nagrade. Njih 161 dobilo je ovu najprestižniju nagradu za doprinos različitim oblastima. Među njima su naučnici poput Martina Karplusa, Stivena Vajnberga, Roja Glaubera, književnik Šejmus Hini, biolog Linda Bak, hirurg Džozef Mari i drugi.

Najstariji univerzitet u svetu

Univerzitet u Bolonji je najstariji univerzitet na svetu koji bez prekida radi još od 11. veka. Osnovan je još 1088. godine, do skoro je imao samo doktorske studije, a sada nudi sve nivoe akademskog usavršavanja. Značajne istorijske ličnosti koje su studirale u Bolonji su papa Aleksandar VI, pisci Frančesko Petrarka, Dante Aligijeri, Erazmo Roterdamski i Umberto Eko, inženjer i vozač trkačkih automobila Enco Ferari.

Najbolji uslovi za studiranje

Prema sajtu Multirank, zadovoljstvo studenata svojim univerzitetom se deli na više oblasti. Univerzitet u Bonu su njegovi studenti ocenili kao veoma pristupačan kada je u pitanju prijemni proces, Univerzitet u Luganu je proglašen za najbolji kada je u pitanju saradnja studenata i profesora, dok je Univerzitet u Eseksu bio najbolji u organizovanju nastave na daljinu. Raznolikost učenika je najveća na Univerzitetu u Saseksu, kvalitet studentskog života je najbolji u Evropskoj školi ekonomije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ogromna perspektiva za razvoj buduće karijere je u Univerzitet Berkli u Kaliforniji. Na kraju, titula ustanove sa najboljim sveukupnim zadovoljstvom studenata je pripala Univerzitetu logistike Kjune u Nemačkoj.

Svaki univerzitet na svetu je verovatno “naj” u nekoj kategoriji, jer postoji toliko osobina kroz koje ih možemo posmatrati, pa je samim tim veoma teško da ih sve smestimo u jedan tekst. Odlučili smo da vam predstavimo one pojedinosti koje smo smatrali najzanimljivijim. Razmislite o tome da li univerzitet koji ste vi pohađali ili trenutno pohađate ima nešto bolje, starije, lepše ili učinkovitije od ostalih univerziteta. 

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Neuspeh u ispitnom roku: Kako se izboriti i pronaći motivaciju?
09.06.2023.
5 min

Neuspeh u ispitnom roku: Kako se izboriti i pronaći motivaciju?

Obrazovanje
Najčešće greške koje pravimo dan pre ispita
19.01.2022.
3 min

Najčešće greške koje pravimo dan pre ispita

Obrazovanje
Državni ili privatni fakultet: Iz ugla studenata
20.02.2023.
7 min

Državni ili privatni fakultet: Iz ugla studenata

Obrazovanje