Obrazovanje

Najbolje tehnike za hvatanje beleški

28.08.2023.
5 min

Hvatanje beleški tokom predavanja može biti stresno, međutim one su važne u pripremi ispita.

Najbolje tehnike za hvatanje beleški

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Često studenti zapisuju sve što profesor kaže, pa na kraju završe sa mnoštvo nepreglednih informacija i nejasnih podataka. Ne znači da je sve što se zapiše i potrebno. Često koristimo skraćenice koje se ne razumeju kasnije, odnosno tokom učenja ne mogu da se “dešifruju”. Takođe, uzimanje tuđih beleški nije dobra praksa jer one često mogu da budu nerazumne onome ko ih nije napisao.

Bitno je da hvatanje beleški ne bude mehaničko pisanje rečenica koje profesor izgovori, već je potrebno biti koncentrisan na samo predavanje kako bi na brz i lak način napisali suštinu predavanja i samim tim skratili vreme učenja.

Još jedan razlog zbog kojeg su beleške dobre, jeste da se često može čuti da neki profesori na ispitu pitaju nešto što se ne nalazi u udžbeniku, odnosno da za veću ocenu zahtevaju da se zna gradivo koje je rečeno samo na predavanju.

Glavna prednost hvatanja beleški jeste da u trenutku kada ih pišete pamtite gradivo, odnosno koncentrisaniji ste na gradivo koje profesor predaje. Naravno, kasnije tokom učenja to gradivo je potrebno i obnoviti, ali će biti potrebno znatno manje vremena da se izdvoji.

Kao i sve druge veštine, tako se i veština „hvatanja“ beleški uči i vremenom postaje sve bolja i lakša. Kako bi brzo i lako savladao ovu veštinu, evo nekoliko korisnih saveta:

1. Budi informisan

Ukoliko na sajtu fakulteta imaš izložen plan predavanja ili je dostupan plan za tekući seminar, pripremi se i informiši pre predavanja. Dovoljno je samo par minuta pre predavanja da pogledaš u knjizi ili na internetu osnovne pojmove na tu temu kako bi olakšao kasnije hvatanje beleški. Na taj način lakše ćeš ispratiti predavanje, napisaćeš više detalja, a i unapred će ti biti poznato šta je suština predavanja koje treba da se zabeleži.

2. Pripremi svesku za hvatanje beleški

Kako bi bilo preglednije i lakše za kasnije učenje, na svakom narednom predavanju hvatanje beleški treba započeti na novoj stranici. Takođe, radi lakšeg učenja možeš ostaviti veći prostor na levoj margini kako bi tokom učenja dodao neku napomenu ili podsetnik.

3. Organizuj svoje beleške

Dovoljno je da se po tačkama ili crticama odvajaju pasusi i beleži gradivo sa predavanja. Ukoliko je potrebno, može se i dodatno naglasiti deo koji je na predavanju naglašen kao važan markerom u boji, uokviriti ga ili dodavanjem znaka kao što je zvezdica ili uzvičnik pored tog dela.

Takođe, možeš staviti podnaslov ili poseban uokviren deo koji će izdvojiti ključne reči u beleškama, a tako će ti biti lakše da pronađeš deo koji je potreban tokom učenja ili ponavljanja gradiva.

4. Piši smisleno

Na predavanjima bi zapravo i trebalo da se zapiše što više detalja koji su neophodni da bi se shvatilo gradivo. Naravno, važno je i da to što je zapisano bude smisleno i da ima neku strukturu koja će kasnije olakšati praćenje i učenje onog što je zapisano.

5. Ne prepričavaj predavanje

Ukoliko profesor koristi stručnu terminologiju, nikako ne treba “prepričavati” njegove reči u beleškama. Može se dogoditi da pogrešno “prepričaš” definiciju ili da taj deo gradiva ne zabeležiš dobro, a onda dok učiš iz tih beleški naučiš pogrešno.

Ako ti nije jasno šta neka reč ili definicija znači, najbolje je potraži na internetu ili nakon predavanja pitaj profesora da ti objasni.

6. Zapiši svoja pitanja

Tokom predavanja zapisuj pitanja ili nedoumice u vezi sa temom. Na kraju predavanja, može se iskoristiti prilika i sa profesorom više razgovarati o nedoumicama tokom predavanja. Na taj način će gradivo biti jasnije i lakše za učenje.

7. Beleži ključne napomene profesora

Često na predavanjima možeš čuti od profesora da neki deo nema u tekstu ili da je baš taj deo predavanja o kom priča za višu ocenu, u tom slučaju su beleške od ključnog značaja. Potrebno je da obratiš pažnju na te “naglašene” stvari i da zapišeš što više, jer hvatanjem takvih beleški olakšavaš kasnije učenje i veća je mogućnost da će te beleške rezultirati većom ocenom na ispitu.

8. Proveri beleške

Nakon predavanja, potrebno je da beleške proveriš, dopuniš ili ispraviš grešku ukoliko je bila tokom zapisivanja. Ukoliko tokom provere ima rečenica ili skraćenica koje ti nisu jasne, potrebno je pronaći u knjizi pasus koji se bavi tom temom ili čak da proveriš na internetu kako ne bi došao u sitaciju da beleške ne možeš da se iskoristiš.

Takođe, tokom učenja na beleške sa predavanja mogu se dodati beleške koje su korisne tokom učenja.

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.