Obrazovanje

Pet načina da preletite ispite

01.02.2016.
8 min

Najteži period u životu svakog studenta je kako se rešiti prokrastinacije i započeti učenje posle praznika. Januarski rok je oduvek studentima bio najveća prepreka i najveći trijumf ukoliko ga prođu onako kako su zamislili. Kako biste se što brže rešili prokrastinacije, manjka koncentracije ali i manjka želje za učenjem probajte sebi da obezbedite sledeće uslove:

 

 

  1. Okruženje za učenje

Dobro okruženje u kojem ćete učiti je esencijalano. Nije potrebno da bude u potpunosti tiho, više izbalansirano sa zvucima koji vas čak mogu podstaći da učite. U nekim slučajevima, nije ni čudo što su kafići bolja opcija od čitaonice u kojoj svi šapuću.

 

Muzika ili tišina?

 

Muziku možete iskoristiti da blokirate zvuke koji vas ometaju, ali će biti momenata i kada će vam biti preko potrebna tišina. Najvažnije je da slušate i odredite šta vam najviše odgovara.

 

Nije tajna da muzikom možete regulisati raspoloženje. Ako slušate brzu i agresivnu muziku dok vozite, vozićete brže. Ako slušate sporiju i smireniju muziku osetićete se opuštenije. Tako je i određena vrsta muzike pogodna isključivo za učenje. Naravno, uzmite u obizr da određeni žanr ne odgovara svim ljudima i da svaka osoba ima poseban ukus, a naravno i muzika ne reaguje isto na svakoga.

 

Ono što se navodi kao muzika koja je loša za učenje su rep, kantri i ostali žanrovi koji imaju čiste vokale, zbog toga što se slušanjem glasova mozak dodatno opterećuje procesuiranjem. Dobra muzika za učenje je takozvana muzika okruženja, prirode, kao i instrumentalna koja će održati nivo energije bez ometajućeg ljudskog govora.

 

Odaberite neke od sledećih kanala na Jutjubu:

 

Ambient House

Instrumental Film Scores

Video Game Soundtracks

Chillout

Classical Music

 

Imajte u vidu koja vrsta muzije je za šta:

  • Spora muzika bez teksta (za čitanje i pamćenje)
  • Brza muzika bez teksta  (za pisanje i stvaranje)
  • Brza muzika sa tekstom (za fizički rad)

studenti-rade

  1. Odaberite prizor koji vam odgovara

Slično kao što za vaše uši zvuk treba da bude izbalansiran, ne isključujte oči. Odaberite idealan prizor za vaše oči.

 

Savršeno mesto za učenje

 

Mnogo je zajedničkih karakteristika koje određuju dobro mesto za učenje.

 

Razdaljina – Stvari koje su nam u vidokrugu treba da budu udaljene i bez interakcije kao što su oblaci, okean, planine, pešaci izdaleka. Dakle prizori treba da vas stimulišu, ali ne i da vam odvrate pažnju.

 

Prostranost – Osećaj prostranosti može ublažiti anksioznost i stres u vezi sa skučenim oblastima.

 

Prirodno osvetljenje – Dnevna svetlost ili imitacija dnevne svetlosti može imati pozitivan uticaj na vaše raspoloženje.

 

Ovo možete pronaći ako sedite u kafeima ili u bilioteci ukoliko imate pogled na grad ili prirodu. Ne možete uvek imati takav prizor, ali ga možete stvoriti, odnosno, simulirati. Evo i načina:

 

Iskoristite vizulajzer – Najlakši način i ima ga na svakom kompu a možete ga preneti i na tv.

 

Sedite pored prozora – Ovako možete steći utisak prostranosti ukoliko ste u skučenoj sobi.

 

Održavajte minimalistički radni prostor –  uklonite sa vašeg radnog stola sve što vam može odvući pažnju, neka sve bude čisto, tako će vam pažnja biti ka prirodnih prizorima.

 

studentskinja-fakultet-dvoriste-ucenje

  1. Pijte dosta tečnosti

Nedostatak vode uzrokuje stres i glavobolje. Uvek imajte flašu vode kraj sebe ili neko piće bez šećera. Zaboravite na gazirana pića, voćne sokove ili smutije koji su puni šećera.

 

Jedite zdrave obroke

 

Voće je prirodni energetski buster, puni su vlakana i ne morate da brinete da će vam nedostajati šećera.

 

Crna čokolada je tu ako vam ipak zafali šećera.

 

Povrće je zdravija alternativa koja vam takođe može ispuniti potrebu za vodom.

 

Koštunjavo voće kao što je kikiriki, badem ili orasi su posebno dobri da vas učine sitim i to na zdrav način.

 

Šta izbegavati?

 

Šećer i ugljeni hidrati u hrani imaju negativan efekat na vašu produktivnost. Da ne spominjemo da se na slatkiše možete lako navući. Izbegavajte čokoladice, čips, instant nudle, beli hleb, energetska pića, voćna pića i smutije, kafu sa šećerom.

 

studentskinja-cita

  1. Brinite i o fizičkoj spremnosti za učenje

Dugo sedenje vam može prouzrokovati bol u vratu i leđima, a da ne spominjemo da dugo sedenje može dodati po koji kilogram.

 

Pravite pauze po pet minuta

 

Isteglite se, prošetajte, džogirajte 20 do 30 minuta. Ove kratke pauze imaju dvostruko značenje. Idu u korist mišićima, ali i dozvoljavaju vašem mozgu da se opusti i resetuje. Isto kao što krenete da gubite koncetraciju posle sat vremena učenja, tako ćete izgubiti i mentalnu energiju ukoliko učite bez pauza.

 

Ako niste znali, u Guglovoj kompaniji recimo postoje stojeći stolovi, budući da stajanje poboljšava krvotok ali podstiče telo da radi efektnije.

 

studenti-cas

  1. Uklonite sve što vam skreće pažnju

Izgasite sve notifikacije jer su one najveći neprijatelj učenja. Poruka inboksu vam može odneti deset minuta dragocenog vremena.

 

Diskonektujte se sa svih društvenih mreža, neka vam telefon bude utišan jer samo pregledanje notifikacija i apdejtova vam možete oduzeti i pola sata. Ako vam je već neophodan internet, privremeno blokirajte pristupe Fejsbuku i drugim sajtovima kojie posećujete.

 

Ispred sebe ostavite samo ono što vam je zaista neophodno. Bilo kakve sitnice, knjige i druge sitnice moraju da se sklone iz vidokruga. Možda zvuči drastično, ali nećete morati da isprobavate mnogo svoju snagu volje i karaktera, a produktivnost će vam se povećati.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

4 tajne za pisanje dobrog eseja
29.11.2019.
4 min

4 tajne za pisanje dobrog eseja

Obrazovanje
Brainstorming tehnika
19.01.2010.
6 min

Brainstorming tehnika

Obrazovanje
Ovo su prednosti učenja stranog jezika
05.12.2017.
2 min

Ovo su prednosti učenja stranog jezika

Obrazovanje