Obrazovanje

Pripremaš se za prijemni? Fokusiraj se i na ove stvari pre učenja

20.05.2024.
6 min

Možda i najvažnija odluka u mlađim danima jeste koji ćeš fakultet upisati. Sama činjenica da je fakultetska diploma nešto što bi sutra trebalo da nam otvori vrata ka nekoj profesiji, dodaje dodatan pritisak na nas da napravimo dobar izbor. Kada je razmišljanje prošlo i kada je konačna odluka doneta, postavlja se pitanje - kako da se dobro spremim za prijemni ispit?

Pripremaš se za prijemni? Fokusiraj se i na ove stvari pre učenja

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Pored svega onoga što se negde podrazumeva, a to su koncentracija, odlaganje telefona prilikom učenja, izolacija i kontinuitet, hajde da se fokusiramo na neke dodatne stvari koje ovom procesu mogu dati dodatnu vrednost. Pisali smo već o savetima za uspešno polaganje prijemnog ispita, ali šta je ono na šta treba da se fokusiraš pre nego što se baciš na posao?

1. Ne čekaj “5 do 12”

Samo zato što prijemni nije sledeće nedelje, ne znači da vremena ima na pretek. Ali ne znači ni da si zakasnio. Krenuti na vreme je najvažnije oruđe koje će ti poslužiti prilikom pripreme prijemnog, ali i tokom pripreme drugih ispita na fakultetu. Nemaju svi fakulteti, niti svi smerovi iste prijemne ispite, ali jedno je sigurno - svaki fakultet i smer daju konkretnu literaturu koja je potrebna za prijemni. Pogledaj koja je potrebna za tvoj i nabavi je blagovremeno. U slučaju da na se na prijemnom ispitu rade i test inteligencije i test opšte kulture, isplaniraj vreme i za vežbanje. Na internetu možeš pronaći mnogo besplatnih testova, što inteligencije, što opšte kulture, a za opštu kulturu ne bi bilo loše da pogledaš i neke enciklopedije - recimo, dobra stara enciklopedija “1000 zašto 1000 zato” daje odgovore na brojna pitanja iz opšte kulture (Vojin Aničić, 1974).

2. Poveži se sa studentima na odseku koji želiš da upišeš

Iskoristi prednosti interneta koje nam pruža digitalno doba. Na društvenoj mreži Facebook gotovo svaki fakultet ili odsek ima svoje zatvorene grupe. Učlani se, pitaj za savet, smernice i iskustva sa prijemnog ispita. Kolegijalnost je osobina koja se izuzetno ceni na fakultetu i uvek postoji neko od starijih kolega koji žele da pomognu. Na ovaj način možeš da dođeš do dodatnih saznanja o tome kakvi su predmeti na tvom budućem odseku, kakvi su profesori, radne obaveze ali i, zlata vredna informacija, šta možeš da očekuješ na prijemnom ispitu. Ove informacije pomoći će ti da umiriš tremu jer, iako ne možeš da znaš kakav će biti test prilikom prijemnog ispita, imaćeš okvirnu sliku o tome kako taj prijemni ispit izgleda.

3. Napravi timeline i raspored aktivnosti do dana prijemnog

Uzmi kalendar i na papiru označi kako ćeš ispuniti vreme koje je preostalo do prijemnog ispita. Vrlo je važno da ovaj plan bude pred tobom, a ne u tvojoj glavi, jer ćeš na taj način imati slikovito prikazan vremenski okvir u okviru kog možeš da organizuješ svoje aktivnosti i rasporediš u kom periodu učiš šta.

Odredi sebi vreme kada ti je najprijatnije da učiš i zapiši u kalendar u koje vreme u toku dana ćeš se spremati za veliki ispit. Veoma je važno da taj plan bude realan, pa prilikom izrade svog plana, obrati pažnju i na druge obaveze koje imaš - školu, trening, druženje sa prijateljima i drugo. Obavezno u plan ubaci i pauze, jer i naš mozak mora da se odmori.

4. Uči parcijalno

Nemoj da žuriš, preko gradiva prelazi polako, kako bi svako poglavlje lepo savladao. Prvi susret sa literaturom je uvek zbunjujući i neka te to ne obeshrabri. Neka ti prvi korak bude čitanje cele literature, a potom kreni od početka, vadi beleške i markerom označavaj stvari koje su najvažnije.

Pre nego što pređeš na drugo poglavlje, vrati se na prethodno i podseti se ključnih stvari. Ovo je dobra praksa koja se i za složenije ispite pokazala kao delotvorna.

Bonus savet: nikada najteže gradivo ne ostavljaj za kraj. Kada budeš učio, videćeš u koje vreme ti je koncentracija najbolja i to vreme posveti učenju najtežeg gradiva.

Organizuj plan tako da dan pre ispita ne učiš ništa novo. Posveti taj dan ponavljanju i odmaranju, kako bi se gradivo “sleglo” i kako bi sutradan mogao da zasijaš.

5. Uči i mimo učenja

Kao što smo na početku spomenuli, izbor fakulteta je možda i jedna od najvažnijih odluka koju ćeš morati da doneseš. Shvati ovaj proces kao nešto što je u ovom trenutku primarno i stavi apsolutni fokus na pripremu prijemnog ispita. Apsolutni fokus znači i interesovanje i ako nisi za knjigom.

Šta to znači?

To znači da pričaš sa ljudima iz svog okruženja o onome što si naučio, naročito ukoliko neko od tvojih drugara želi da upiše isti smer. Takođe, roditelji, prijatelji, pitaj ih šta misle o tome, nikada ne znaš da li neko zna nešto što ti ne znaš, a to ti sigurno ne može odmoći u procesu učenja. Snimi sebe kako čitaš lekciju i slušaj dok šetaš ili si u gradskom prevozu. Istraži internet, vidi da li postoje dodatni materijali na tu temu. I vrlo važno - nemoj da učiš napamet jer je to najkraći put do zaborava. Potrudi se da razumeš gradivo, jer se često na prijemnom ispitu mogu potkrasti trik pitanja na koja nećeš imati odgovor, ako si učio napamet.

Svakako, pre nego što odeš na prijemni ispit, raspitaj se šta je potrebno da poneseš sa sobom od dokumentacije. A kada dođe veliki dan, naspavaj se, doručkuj, obuci udobno, ponesi olovku, vodu i slatkiš, jer ne želiš da te tvoje telo izneveri onda kada ti je najpotrebnije da bude sveže i odmorno. U slučaju da završiš sa ispitom pre predviđenog roka, nemoj da izlaziš iz učionice - proveri više puta odgovore i tek kada budeš sto posto siguran i iskoristiš u potpunosti svoje vreme, predaj papir. I ukoliko već nisi, sada je pravo vreme da pojedeš svoj slatkiš! :)

Možda će ti biti lakše da znaš da je mnogo ljudi pre tebe prošlo kroz to i, kada je najstresnije, vrati se na početak i seti se zbog čega si odlučio da upišeš baš taj fakultet i zamisli koliko će biti lepo jednog dana kada to postane tvoja profesija.

Samo hrabro i srećno!

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.