Obrazovanje

Šta je potrebno da “propričaš” engleski

01.04.2022.
7 min

“Ja sve razumem, ali imam problem kada treba da pričam.” Mislim da je svako od nas više puta čuo ovu rečenicu, a pretpostavljate da se radi o znanju engleskog jezika. 

Šta je potrebno da “propričaš” engleski

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock) 

Mnogi su bili u ovoj situaciji, ali su uspešno prebrodili ovu barijeru. 

Pasivno znanje engleskog uglavnom i nastaje kada se nedovoljno koristi strani jezik, a ovaj problem prati i strah od grešaka. Jezik se dobro razume, ali ne i govori, čita ili piše.

Engleski nam je u svakodnevnom funkcionisanju sve više neophodan, a samim tim i mladi su sve više u potrazi za načinima da ga što bolje savladaju. Iako je danas mladima na raspolaganju puno sajtova za učenje jezika, prvi izbor i dalje pada na specijalizovane škole. 

Nina Hajduković, vlasnica škole engleskog jezika Coffee Talk, podelila je za sajt Startuj.infostud.com nekoliko saveta za lakše učenje engleskog.  

Nina je master filolog romanista, ima deset godina iskustva u predavanju stranog jezika od čega je dve godine provela kao nastavnik u Vijetnamu. 

Najveći problem prilikom učenja engleskog jeste manjak strpljenja, strogost prema sebi i prevelika očekivanja, navodi Nina. 

- Naši ljudi dosta razumeju engleski, mi imamo tu „sreću“ da od malih nogu gledamo filmove, serije i emisije koje nisu sinhronizovane, tako da slušamo engleski i upijamo kao sunđeri. Koliko god se činilo da ništa ne znamo, i koliko god metode podučavanja bile tradicionalne, to znanje ipak negde ostaje. 

Naša sagovornica ističe da je konverzacija najveći izazov i problem, ali da postoji samo jedno rešenje. 

- Da bismo mogli da tečnije govorimo engleski i aktiviramo znanje koje nismo dugo koristili, potrebno je pričati. Nema jednostavnijeg objašnjenja. Ne možemo se tečno služiti jezikom ako ga ne pričamo. Toliko je jednostavno.

4 saveta za uspešnije učenje

Nina iz svog iskustva predlaže četiri načina da se prebrodi strah od pričanja engleskog: 

  • Nemojte se bojati greške! Svi greše, izvorni govornici greše, i u suštini u neobaveznom razgovoru nikoga nije briga da li smo upotrebili ovaj ili onaj član, ovo ili ono vreme. Poenta je da nas sagovornik razume i da se naša poruka prenese. Za početak treba da pričamo kako god znamo i umemo da bismo se rešili straha, blokada i barijera. 
  • Moraš da pričaš! Kad god i s kim god možeš. Tajna je da se krene lagano, od osnovnih stvari, svakodnevnih tema, od nečega što nam nije teško i što nam ne stvara muku. 
  • Koristite jednostavne rečenice. Često učenici, želeći da zvuče elokventnije na engleskom, koriste konstrukcije i izraze koji su poprilično komplikovani i ovo ih samo zbuni i onda previše razmišljaju o tome kako nešto da kažu umesto šta da kažu. Keep it simple! 
  • Slavite male uspehe! Svaki put kada pričate na engleskom je napredak. Ne zaboravite da vaš maternji jezik nije engleski, da ga ne učite od rođenja, i dozvolite sebi da umesto prekora zbog nekih malih grešaka budete ponosni na sebe i svoje znanje. 

Nina ističe da je slušanje najbitnije prilikom učenja jezika. Danas je sve toliko dostupno, Netflix nudi na hiljade filmova, serija i dokumentaraca, šteta je to ne iskoristiti.

- Neki YouTube profili za učenje engleskog koje preporučujem su Learn English with Jessica, Learn English with TV Series, Adam’s English Lessons

Nina na društvenim mrežama svoje škole priča o gramatičkim pravilima i govornoj upotrebi određenih vremena, članova izraza, o samopouzdanju i tehnikama za opuštanje prilikom konverzacije na engleskom. Takođe, možete da se prijavite na besplatne radionice pričanja gde možete da razgovarate na engleskom sa drugim osobama koje kao i vi žele da se opuste tokom  konverzacije.

Saveti za samostalno učenje jezika

Ukoliko spadate u grupu osoba koje žele da uče samostalno, Nina savetuje da je potrebno odrediti koji ste nivo i isplanirati učenje u narednih 6 meseci.

- Od materijala potreban vam je udžbenik, sveska, YouTube, google i drugar za konverzaciju. Bitno je imati plan šta i na koji način ćete učiti, kada ćete ponavljati staro, a učiti novo gradivo kao i kako ćete pratiti napredak. 

Samostalno učenje zahteva više truda, vreme za istraživanje udžbenika i sajtova. Najviše pomaže da imate nekoga sa kim ćete razgovarati na engleskom, a ko će vas ispraviti kad pogrešite. Svako od nas ima drugačiji tempo i skroz je okej ako vama više odgovara da učite samostalno. 

-Danas postoji dosta besplatnih platformi na kojima možete da stupite u kontakt sa raznim ljudima i da razgovarate na engleskom. Kada postoji volja za učenjem ne postoji prepreka. Sa druge strane, profesor je tu da vam skrati put, zahvaljujući godinama iskustva i znanja, i da vam skroji program učenja po vašoj meri, navodi za kraj naša sagovornica.

Jezik se ne mora učiti od ranog detinjstva 

Katarina Milosavljević (25) radi kao Junior IT Projektni menadžer i engleski je počela da uči od dvanaeste godine. Sada radi u kompaniji koja posluje samo sa inostranim klijentima i gde je uslov za zaposlenje znanje engleskog/stranog jezika.

 - U kompaniji gde radim se gaje takve vrednosti da nije sramota ne znati zato što se sve može unaprediti. Svakako, iako znam jezik, svakog dana se trudim da to znanje usavršavam.

Katarina je zvanično završila B1 nivo, ali veruje da je u poslednjih 6 meseci koliko je zaposlena napredovala dosta sa znanjem i da je sada taj nivo mnogo veći.  

- Nije sramota ne znati dodatni jezik “savršeno”, već naprotiv, treba s ponosom istaći da pored maternjeg znamo još neki, nezavisno od nivoa znanja. Gramatiku sam savladala jako brzo, ali najveći izazov mi je bio vokabular. 

Prvi korak koji je Katarini pomogao da razvije svoje znanje engleskog jeste čitanje knjiga na tom jeziku. 

-  Tokom studija sam se trudila da koristim stranu literaturu koju bih zatim prevodila i na taj način učila nove reči. Za kraj, kao ujedno i vid relaksacije, preporučujem gledanje serija uz titl na engleskom, kako bi se unapredio i pravopis. Moj lični predlog je serija „Prijatelji“ ili bilo koja slična njoj, jer se radnje svode na sve životne prilike i neprilike. 

A ako vi stojite sa znanjem engleskog jezika? Kako ste ga učili i da li ga i sad usavršavate? Podelite sa nama neke vaše cake i fore i možda baš pomognete i olakšate nekome ko sada uči jezik. 

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.