Obrazovanje

Studirati osnovne studije na jednom, a završiti master na drugom fakultetu

19.08.2022.
7 min

Savremeno tržište rada danas postavlja pred mlade ljude sve više zahteva, shodno tome studenti pred upis na osnovne ili master studije kalkulišu koji fakultet ili smer odabrati i prilagoditi se zahtevima poslodavaca, a sve to uklopiti sa ličnim interesovanjima. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom akademske 2020/21, osnovne akademske studije upisalo je 142.916 brucoša, dok je master akademske studije nastavilo 27.345 studenata.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Na kom fakultetu upisati master?

Kada su u pitanju master akademske studije, najviše studenata upisuje ih na Beogradskom univerzitetu. Među top pet najpopularnijih su Pravni, Fakultet organizacionih nauka, Mašinski, Ekonomski i Elektrotehnički fakultet.

Za razliku od Beograda, na Novosadskom univerzitetu najpopularniji su masteri na Fakultetu tehničkih nauka, Prirodno-matematičkom i Ekonomskom fakultetu Subotica – odeljenje u Novom Sadu.

U Univerzitetu u Kragujevcu, možemo iz podataka RZS-a videti da najviše studenata upisuje master studije na Fakultetu inženjerskih nauka, a u Nišu na Filozofskom i Mašinskom fakultetu.

Koje su oblasti najpopularnije?

Kako tržište rada zahteva sve više specijalizacije, a to možemo uočiti na osnovu sve više sektora koji se otvaraju unutar firmi, studenti se danas u velikoj meri opredeljuju da završe master studije koje predstavljaju viši stepen usmeravanja ka nekoj oblasti. Koje su to oblasti koje studenti misle da su najpoželjnije danas i šta je ono što tržište rada najviše traži?

Prema podacima istog izvora (RZS) najpopularnije oblasti koje su studenti birali tokom prethodne godine na fakultetima su na prvom mestu inžinjerstvo, proizvodnja i građevinarstvo. Drugo mesto zauzimaju oblasti iz poslovanja, administracije i prava, dok treće mesto predstavljaju oblasti zdravstva i socijalne zaštite i na četvrtom mestu su društvene nauke, novinarstvo i informisanje. 

S obzirom na popularne oblasti, takođe nas je zanimalo da li postoji razlika u interesovanju studenata prilikom upisa na osnovne studije za razliku od master programa. Iz tog razloga potražili smo informaciju koji su to popularni fakulteti koji se upisuju odmah nakon srednje škole. Kada je u pitanju upis na osnovne akademske studije, statistika pokazuje malo drugačije podatke u odnosu na ono za šta se opredeljuju studenti kada biraju master programe. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku tokom 2021. godine top pet fakulteta u Beogradu po brojnosti studenata koji studiraju osnovne akademske studije su Pravni fakultet, Filološki fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet organizacionih nauka i na kraju Elektrotehnkički fakultet. Dakle, postoji izvesna razlika u tome šta studenti najviše traže prilikom upisa na osnovne studije, a čemu teže kada je u pitanju njihova dalja specijalizacija i kretanje u karijeri.

Iz navedene statistike uviđamo da postoji izvesna razlika u popularnosti određenih fakulteta na osnovnim i na master studijama. Nas je interesovalo da li postoji razlika kada osnovne studije završite na jednom, a master na drugom fakultetu, kao i zbog čega studenti najčešće menjaju svoju profesiju. O tome smo razgovarali sa studentkinjom prorektorkom Univerziteta u Beogradu Anom Grčić.

Ana smatra da upisivanje master programa na drugom fakultetu od matičnog doprinosi tome da studenti u svojoj budućnosti imaju širok spektar znanja. 

- Dobra praksa jeste približavati nauke i oblasti i povezivati ih, jer se svakodnevno susrećemo sa novim potrebama u društvu. U poslednjih par godina pokazalo se da jeste popularno završiti master studije na drugom fakultetu, čak se neki studenti odluče da pored master studija na fakultetu gde su završili osnovne studije, upišu još jedan master na drugom fakultetu – kaže Ana Grčić za Startuj.infostud.com.

S obzirom na postojeći trend promene fakulteta, Ana je istakla da na upisivanje i biranje master programa utiče dosta različitih faktora kao što su kvalitet programa, oblast koja se izučava i ekonomski razlozi. 

- Na Univerzitetu u Beogradu postoje odlični master programi koji nažalost nemaju veliku zainteresovanost, dok postoji i trend upisivanja master programa koji su na poželjnijim fakultetima sa velikim brojem studenata – dodaje Ana.

Prilagođavanje novoj materiji

Kako postoji trend promene fakulteta, tj. završavanja osnovnih studija na jednom fakultetu i mastera na drugom, pitali smo studente da podele svoje iskustvo promene fakulteta i koliko je to bilo izazovno.

Slavoljub T. student master studijskog programa Marketing menadžment na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, završio je osnovne studije politikologije na Fakultetu političkih nauka i objašnjava svoje iskustvo promene fakulteta.

- Za ovaj master sam se odlučio jer sam želeo da proširim znanje iz oblasti marketinga, a postojeća ponuda na FPN-u mi se nije svidela. Sam studijski program je dobar s obzirom na činjenicu da smo radili u onlajn režimu, pa nije ni mogao da se iskusi kvalitet studija u potpunosti. Radi se više i intenzivnije nego što sam očekivao i materija se dosta razlikuje od one kojom sam se bavio na osnovnim studijama. Ipak, to mi ne predstavlja problem već naprotiv dodatnu motivaciju. Najveći žal je za propuštenom prilikom da upoznam nove ljude pošto nastava nije bila uživo – kaže Slavoljub za Startuj.infostud.com

Anđela Stanisavljević, student master studija na Fakultetu organizacionih nauka, modul upravljanje projektima, koja je takođe završila Fakultet političkih nauka, objašnjava da je promena fakulteta za nju predstavljala sticanje novih znanja i veština.

- Što se tiče studiranja na FON-u, žao mi je što smo imali onlajn predavanja. Profesori su se zaista maksimalno potrudili da nam približe novo gradivo, jer smo svi došli sa drugih fakulteta. Ono što mi se posebno svidelo jeste što se stavlja akcenat na praktičnoj primeni znanja i pisanju projektnih radova. Najvažnije mi je što sam naučila dosta novog gradiva za period od godinu dana. Na samom početku mi nije bilo jednostavno da se prilagodim novoj materiji jer dolazim sa fakulteta gde je veliki akcenat bio na sticanju teorijskih znanja, a na FON-u sam morala da se vratim na zadatke koje nisam radila od srednje škole. Izuzetno mi je važno to što ću znanje koje sam stekla na master studijama moći da primenjujem u budućnosti. Da sada upisujem fakultet, to bi svakako bio FPN. Smatram da znanje koje nosimo sa FPN-a otvara mnoga vrata, a FON za mene predstavlja nadogradnju tog znanja i više mogućnosti – objašnjava Anđela.

Milica M. koja trenutno radi u PR agenciji, završila je master studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka, a pre toga je završila Pravni fakultet u Beogradu. Ona objašnjava da joj je novinarstvo pružilo više praktičnog iskustva, a pravo teorijskog. Međutim, njihova kombinacija za Milicu predstavlja važan iskorak ka njenom napretku u karijeri.

- Za novinarstvo sam se opredelila jer sam od osnovnih studija pisala razne članke na temu ljudskih, manjinskih i dečijih prava. Pravo mi je otvorilo vrata da se upoznam dobro sa zakonima, a novinarstvo mi je pomoglo da lakše pojasnim pravnu materiju široj publici. Međutim, nakon završenih master studija ukazala mi se prilika da radim u PR agenciji i da tamo pomognem klijentima, jer Pravni fakultet mi je dao dobru osnovu da tumačim prava i obaveze mojih klijenata, a novinarstvo je probudilo kreativnu stranu u meni i način kako da iznesem nečiju ideju u javnost i što bolje je plasiram – kaže Milica za Startuj.infostud.com.

Master studije ne predstavljaju samo nadogradnju već postojećeg znanja. Često neka interesovanja koja su se javila tokom osnovnih studija možemo kasnije zadovoljiti ili istražiti upravo na master studijama. Kako tržište rada često zahteva nove poslovne sposobnosti i očekuje od mladih da mu se prilagode, promena fakulteta može predstavljati samo još bolje unapređenje naših veština. Upisati osnovne studije na jednom fakultetu, a završiti master na drugom nam može pomoći da ukrstimo znanja sa oba fakulteta i primenimo ga u našem budućem poslu kojim želimo da se bavimo. Ukoliko nam se i učini na trenutak da možda nismo odabrali pravi fakultet, danas postoji ta mogućnost da preusmerimo sebe na neki drugi master program, promenimo gradivo, naučimo nešto novo i to znanje iskoristimo za novi posao.

Kopiraj link

Natalija Paunović

Natalija Paunović student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Želi da doprinosi društvu svojim radom i uživa u sticanju novih znanja i veština.