Saveti za traženje posla

5 pitanja koja te očekuju na razgovoru za posao

11.09.2023.
6 min

Bliži se “dan D”, razgovor za posao do kojeg ti je baš stalo. I baš kao pred ispit, kada se sve pomeša, ni sada nisi sto posto siguran da li si u potpunosti spreman. Ne znaš kako da savladaš nervozu pred razgovor i razmišljaš o pitanjima koja bi mogla da te uhvate nespremnog. Loša vest je da uvek postoje pitanja koja mogu da te iznenade, ali je dobra vest da postoje neka univerzalna na koja možeš unapred da se detaljno pripremiš.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Naravno, svaki intervju je drugačiji, ali u 99 odsto slučajeva, kroz intervju ćete se dotaći pet celina, a to su: kompanija, tvoje iskustvo, tvoje ambicije, finansije i tvoja dostupnost. S tim u vezi, u nastavku izdvajamo 5 pitanja koja sigurno možeš da očekuješ na razgovoru za posao.

Šta znaš o našoj kompaniji?

Veoma često intervjui započinju ovim pitanjem. Ukoliko nisi istražio kompaniju, a sjajan si kandidat, to ne mora biti dealbreaker za saradnju. Ipak, nije poželjan odgovor: “Nisam uspeo da pronađem ništa o vama, nadao sam se da biste mi vi mogli reći nešto više”. Reći će ti. Ali je poželjno da i ti sam znaš čime se kompanija bavi, od kada posluje, koliko otprilike ima zaposlenih i, ukoliko je to moguće, da pronađeš neku zanimljivost o kompaniji (recimo, pogledao sam podcast u kojem je vaš zaposleni gostovao i baš mi se dopao zato što… ili ispratio sam da ste prošle godine osvojili nagradu za … na … eventu, što je zaista impresivno). Zašto te regruter ovo pita? Zato što (ne)upućenost u rad kompanije pokazuje stepen tvoje motivacije za zaposlenje u istoj. A kolika je ona ako nisi odvojio petnaestak minuta da je istražiš pre razgovora? 

Možeš li da nam kažeš nešto više o sebi? 

Ovo pitanje može biti formulisano i drugačije: kaži nam nešto više o svom dosadašnjem iskustvu, izdvoj nam ključne tačke u svojoj dosadašnjoj karijeri i slično, ali svodi se na isto - to je tvojih 5 minuta da osvojiš regrutera!

Počni od svojih studija ili interesovanja za iste, a potom polako prođi kroz svako iskustvo u CV-u. Povedi računa da tvoja priča ima tok - uvod, razradu i zaključak, a kao “šlag na tortu”, dodaj nešto interesantno iz svog iskustva što se ne nalazi u CV-u (npr. oduvek sam voleo da pišem, pa mi je posebno zadovoljstvo bilo kada je moj tekst izašao u tom i tom magazinu ili jedna zanimljivost o meni, baš sam skoro postao član Mense!). Naravno, informacije koje deliš treba da budu tačne. 

Ukoliko te regruter ograniči vremenski na 5 ili 10 minuta, povedi računa da ispoštuješ vreme. Ukoliko ne, ti se potrudi da budeš koncizan i da zaista odgovoriš na pitanje. Na kraju svakako pozovi regrutera da bude slobodan da te pita ukoliko si nešto iz biografije propustio ili ako želi da se na nešto više fokusiraš. 

Gde vidiš sebe za X godina / kakav je tvoj karijerni plan?

Iako je ovo pitanje često predmet pošalica, direktno ili indirektno, ono se postavlja kandidatu. Kompaniji je važno da zna kakvi su tvoji planovi i koliko dugoročno sebe možeš da vidiš i u kompaniji. Takođe, ukoliko tvoj posao podrazumeva opisom posla neko planiranje, očekuje se da prvenstveno imaš viziju svog života (barem okvirno). Savet za ovo pitanje je - iskrenost. Budi iskren o svojim ambicijama. Neki od “ambicioznih” odgovora su: “Voleo bih da za X godina mogu da budem mentor nekome poput mene kakav sam danas”, “Znam da ću za X godina biti ekspert u poslu za koji sam siguran da je moj životni poziv”, “Za X godina biću neko ko će završiti taj i taj kurs, i živeću svoj san koji je …” i tako dalje. 

Koja je tvoja očekivana plata?

Pitanje koje je većini kandidata neprijatno. Ipak, ne treba da bude. Vrlo je važno da shvatiš da ti kompaniji daješ znanje, rezultate, svoje vreme i posvećenost, a kompanija zauzvrat tebi daje priliku da napreduješ i nadoknadu za posao. To je jedan reciprocitet i ne treba da se osećaš posramljeno da iskomuniciraš svoja finansijska očekivanja. 

Ukoliko su informacije dostupne, potraži na internetu kakve su plate u kompaniji za koju konkurišeš, kao i koje su plate na tržištu za tvoju poziciju i senioritet. Najvažnije od svega jeste da svako od nas sebe najbolje poznaje i može da proceni koliko njegov rad vredi. Nemoj biti ni previše skroman, ni previše ambiciozan, već realan. Taj odgovor može da bude npr.: “Potrudio sam se da istražim tržišnu cenu na ovoj poziciji i, u skladu sa svojim dosadašnjim iskustvom i rezultatima koje smatram da mogu da donesem kompaniji, ja bih bio zadovoljan sa platom od X evra neto. Voleo bih da čujem i od vas koji je budžet predodređen za ovu poziciju, kako bismo našli zlatnu sredinu na obostrano zadovoljstvo”.

Kada bi mogao da počneš da radiš kod nas / koliko bi vremena na nedeljnom nivou mogao da izdvojiš za posao?

Ovo pitanje zavisi od tvoje konkretne situacije - da li si student koji traži dodatni posao, pored svojih akademskih obaveza, ili si u potrazi za full time poslom. Bilo kako bilo, kompaniji je važno da zna koliko i kada može da računa na tebe. 

Postoje i specifična pitanja koja ne možemo staviti u šablon, a ona se tiču konkretne pozicije na koju si konkurisao. Poput “da li si imao iskustva sa…”, gde možeš da obratiš pažnju na opis posla u samom oglasu koji je kompanija objavila. Budi siguran da znaš šta pozicija podrazumeva (ako ne znaš, pitaj Chatgpt-a, on sigurno zna).

Najgore što može da se desi je da ne prođeš na intervjuu. Ali ti niko ne garantuje da bi prošao i da si unapred znao sva pitanja. Važno je da znaš da na uspeh na razgovoru za posao utiče mnogo faktora, a ono što ti možeš da uradiš jeste da u potpunosti stojiš iza svoje biografije i dođeš spreman na intervju. 

Srećno! :)

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.

Slični tekstovi

Razgovor za posao: Neprimerena pitanja i kako odgovoriti na njih
23.06.2023.
9 min

Razgovor za posao: Neprimerena pitanja i kako odgovoriti na njih

Saveti za traženje posla
Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile
18.02.2022.
4 min

Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile

Saveti za traženje posla
Razgovor za posao: 5 načina da savladate nervozu
24.07.2023.
7 min

Razgovor za posao: 5 načina da savladate nervozu

Saveti za traženje posla