Saveti za traženje posla

7 pokazatelja da je vreme da menjaš posao

20.10.2023.
6 min

Već danima i mesecima ti se kroz glavu provlači misao o promeni posla. Nisi siguran, grčevito se držiš za dobre stare početke i dane, ali neki osećaj ti ne da mira. Otići ili ostati?

7 pokazatelja da je vreme da menjaš posao

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Neki problemi su minijaturni, rešivi su i nisu razlozi za odlazak i važno je napraviti razliku između onih koji su rešivi i onih koji nisu. Npr. nesuglasica oko jednog radnog zadatka, prvo neslaganje sa nekim kolegom ili trenutno neraspoloženje zbog privatnih problema nisu razlozi za otkaz i rešivi su. Ipak, postoji nekoliko razloga koji su nedvosmisleni pokazatelji da treba da promeniš radnu sredinu.

1. Odlazak na posao ti je kao smak sveta, a posle posla nisi ni za šta

Ako ti zvuk alarma pre posla i prva misao kada se probudš bude jak nemir, to je prva i osnovna crvena zastavica koja viče: Nešto nije u redu! Kada dođeš do faze da te petkom hvata euforija jer sledi vikend, a nedeljom se vraća grč u stomaku jer je sutra ponedeljak, pakuj kofere i ne osvrći se. Takođe, ako se posle posla osećaš ispijeno i nisi raspoložen za porodicu, prijatelje, partnera ili aktivnosti koje si do juče voleo, već bi samo da legneš u krevet, nemoj da se dvoumiš da li treba da odeš. Treba. Veća je verovatnoća da ćeš videti leteće zmajeve na Bulevaru, nego da će se to stanje, na istom mestu, promeniti.

2. Osećaš se nepoštovano i nevrednovano, preispituješ svoje sposobnosti i intelekt

Veoma je važno da utvrdiš uzrok zbog čega se osećaš tako. Da li je to nešto što “vučeš” kroz život i sa čime uvek imaš problem? Onda krivicu nećemo “svaliti” na posao. U tom slučaju, poradi na tome na druge načine (kroz psihoterapiju ili tematske radionice, na primer). Ukoliko inače nemaš problem sa samopouzdanjem, ali na poslu konstantno preispituješ svoje sposobnosti, osećaš se manje inteligentno, manje vredno, poniženo i kao da nisi poštovan kao ličnost - idi. Okruženje koje na taj način utiče na tebe, nije zdravo okruženje i može da ostavi ozbiljne posledice po tvoje zdravlje.

3. Češće se razboljevaš i ne osećaš se dobro

Naše telo nam uvek šalje poruke - poruke koje mi često umemo da ignorišemo. Ukoliko stres zbog posla predugo traje, osećaćeš bolove u ramenima, glavobolje, malaksalost i više ćeš biti sklon prehladama. S druge strane, mentalno zdravlje u ovakvoj atmosferi strada još više i ono se ogleda kroz znakove beznađa i bezvoljnosti, nesanice, pada ili rasta apetita, a ponekad i kroz napade panike. Jednostavno, nemoj. Jedino što u životu ne možemo da kupimo su vreme i zdravlje.

4. Sitnice te opterećuju i izbacuju iz takta

Kada dođeš do toga da te neka najnormalnija papirologija ili zadatak koji je u opisu tvog posla opterete toliko da ti se užari nešto u grudima, da ti je to najteža stvar na svetu, ako su ti kolege ili šef postali teški i za samo slušanje, nažalost, to je poslednja faza iz koje nema nazad. U ovoj fazi verovatno ne postoji ništa što rukovodstvo može da uradi da bi od tebe napravilo najmotivisanijeg radnika u istoriji firme. Tada je jedino pitanje - šta će biti kap koja će preliti čašu?

5. Posao nosiš kući i privatni život trpi

Ako posao na tebe utiče tako da, kada bi došao sa posla, jedino o čemu možeš da pričaš jeste loš šef, naporan kolektiv i loša plata, ako nemaš snage za druženja, kvalitetno vreme u kome si odmoran i pun elana, čestitam! Na odličnom si putu da upropastiš sopstveni život!

Posao nije život, već deo života. Kada bi odlučio da odeš, tvoj poslodavac bi te zamenio u roku od nekoliko dana. Tvoja porodica i prijatelji ne bi. To je nešto što uvek treba da imaš na umu.

6. Trpiš mobing na poslu

Ne postoji ništa što firma može da ti pruži, da bi tolerisao mobing. Interesantno je da mobing uglavnom primećujemo jedino u situacijama kada je reč o fizičkom ili seksualnom mobingu, a mobing podrazumeva i izolovanje ili ignorisanje, uskraćivanje neophodnih alata ili informacija za rad, navođenje na grešku ili davanje pogrešnih informacija, zastrašivanje, ogovaranje, ismevanje, ponižavanje, neslušanje ili prekidanje u govoru itd… Ukoliko mobing dolazi od strane tvojih nadređenih, jasno je da ne postoji niko ko bi mogao da te zaštiti ili stane iza tebe. Ukoliko on dolazi od strane tvojih kolega, onda je ono (možda) rešivo.

7. Ne možeš da preživiš sa trenutnom platom

Sa razlogom je ovaj pokazatelj stavljen na poslednje mesto. Novac nije najvažniji faktor za zadovoljstvo na poslu i kada zaposleni upadne u neko od prethodnih stanja, u većini slučajeva, ne postoji novac koji može da mu promeni mišljenje.

Svačije potrebe su drugačije, ali ako sa svojom platom ne možeš da priuštiš neke osnovne stvari ili ako znaš da je tržišna cena za tvoju ekspertizu i iskustvo viša nego što je tvoja, jednostavno promeni posao. Ako je novac jedini razlog zbog čega razmišljaš o otkazu, prvo popričaj sa poslodavcem o revidiranju uslova. Ukoliko je odgovor “ne”, traži dalje.

Lista razloga za promenu posla je brojna, ona može da podrazumeva i nemogućnost napredovanja, stagniranje u znanju, nezainteresovanost za posao koji radiš, vrednosti i etika firme nisu nešto što je u skladu sa tobom, posao ti je previše udaljen od kuće… Ipak, ove razloge nećemo svrstati u primarne, jer one nisu nužno važne svima podjednako. Nekome je u redu da ne uči ništa novo, da ne napreduje, jednostavno da prima platu, uradi svoj posao i ode kući, bez preteranog razmišljanja da li firma posluje po njegovim etičkim načelima. I to je ok. S druge strane, ovih sedam navedenih pokazatelja su nešto oko čega ne bi trebalo da praviš kompromise.

Konačno, sama činjenica da te pitanje da li da daš otkaz progoni i ne da ti mira, daje ti odgovor na tvoje pitanje. Samo se zapitaj - ako bih znao da sutra neću morati da odem na taj posao, kako bih se osećao? Odgovor je u tebi - potrebno je samo da sebi i poveruješ.

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.