Saveti za traženje posla

Da li je u redu da radiš nešto besplatno (i kada)?

01.10.2020.
3 min

U svetlu milion svakodnevno dostupnih oglasa za praksu i posao koji ne spominju kompenzaciju za rad, ili otvoreno naglašavaju da je u pitanju neplaćena pozicija, nemoguće je ne osvrnuti se na ovu pojavu. Ovo su najčešće situacije u kojima se pozicije nude studentima ili mladim ljudima na početku karijere, bilo koje profesije i usmerenja. Hajde da vidimo:

Posao

Foto: Pixabay

Kako da prepoznaš ovakve poslodavce u oglasima?

U oglasima ovakve firme ne možeš da omašiš, a pored izostanka spomena novčane nadoknade, njihovi oglasi obavezno naglašavaju ključne fraze kao što su:

 • izazovno/stimulativno radno okruženje
 • mogućnost da napreduješ/prilika da stekneš iskustvo
 • probni rad od 3 meseca posle koga postoji mogućnost zaposlenja/plaćanja

Obično se uz ovakve oglase traži čitava paleta različitih veština, npr. “poznavanja IT sektora, vodo i elektro instalacija i moleraja” ili “da instalira Windows, sredi VPN, uradi fotku u Photoshop-u i odveze auto na servis” (ovo nisu izmišljeni primeri).

Zašto ne treba da radiš besplatno?

 • Zato što je to tvoje vreme. Zato što je potrebno da uložiš jedan jedini resurs koji ne možeš da kupiš ili obnoviš i to treba da se plati. Ako ti ne ceniš i ne vrednuješ svoje vreme, ne možeš očekivati da drugi to rade.
 • Zato što nisi studirao fakultet i proveo tolike dane i noći učeći da bi radio za nekoga besplatno.
 • Zato što ćeš nekome donositi prihode ili barem smanjivati troškove.
 • Zato što postoje kompanije koje skupo plaćaju početnike koji nemaju nikakvog znanja i iskustva u oblasti u kojoj ih zapošljavaju.

Kada je u redu da radiš besplatno?

Postoje samo dve situacije u kojima podržavam besplatan rad:

 • Kada je u pitanju prvo radno iskustvo u životu. Znači da nikad ništa ranije nisi radio, uključujući i članstvo u studentskim organizacijama, volontiranje ili bilo kakvo slično angažovanje. Čak i u ovom slučaju, može da bude u pitanju isključivo praksa, koja nije full-time i koja ne traje duže od 3 nedelje.
 • Kada je u pitanju ultra kul prilika da naučiš nešto što te beskrajno mnogo zanima. Što unapred znaš da će stvarno vredeti svakog sekunda provedenog na toj poziciji, za nešto što ne možeš sam da naučiš/savladaš, a što će ti biti mnogo jaka stavka u CV-ju u budućnosti, da kažeš “radio sam u ‘toj i toj’ kompaniji na početku karijere”. Za nešto što bi stvarno platio da ti omoguće da učiš i radiš.

Šta za profesije za koje se prakse ne plaćaju?

Mnoge profesije, naročito one koje nisu IT tipa, podrazumevaju neplaćene prakse i rad. Šta u takvim situacijama možeš da učiniš?

 • Radi besplatno, ali ne više od 3 nedelje. Pregovaraj sa poslodavcem, podiži svest na fakultetu, među prijateljima, među profesorima. Daj sve od sebe da se ne smatra normalnim da radiš besplatno kada završiš svoj fakultet.
 • Izbori se za bolju, plaćenu priliku. Ako ne možeš ili je nema, radi deo dana besplatno i nauči ono što ćeš kasnije da iskoristiš da pokreneš sopstveni biznis u željenoj oblasti, a ostatak vremena iskoristi da radiš nešto što nije u tvojoj struci ali ti donosi potrebnu zaradu.
Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Povećanje plate – kako tražiti?
23.03.2021.
5 min

Povećanje plate – kako tražiti?

Saveti za traženje posla
Ko je Scrum master i šta su njegovi zadaci?
17.03.2023.
5 min

Ko je Scrum master i šta su njegovi zadaci?

Saveti za traženje posla
Kako napisati formalno (poslovno) pismo na engleskom
07.08.2007.
3 min

Kako napisati formalno (poslovno) pismo na engleskom

Saveti za traženje posla