Saveti za traženje posla

Da li mogu da radim dok studiram i na koji način

21.06.2024.
7 min

Status studenta stičeš kada upišeš odgovarajući studijski program visokoškolske ustanove, a koji je definisan Zakonom o visokom obrazovanju, što implicira da status studenta dobijaš kada pohađaš visokoškolsku ustanovu, radi sticanja visokog obrazovanja.

Da li mogu da radim dok studiram i na koji način

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Sticanje radnog iskustva tokom perioda studiranja može da bude i veoma važno za tvoju biografiju, kada nakon završenih studija zakoračiš na tržište rada. Proces nalaženja posla nekada zna da bude jako komplikovan, a posebno u slučaju kada nemaš prethodna radna iskustva. Upravo zato želimo da ti kroz naš blog ukažemo kako na najbolji način možeš da realizuješ paralelni rad sa studijama. 

Uslovi za rad preko studentske zadruge

U uvodnom delu smo ti već nagovestili da imaš pravo na rad kao student. Najbolji način da to realizuješ je studentska zadruga gde se prijavljuješ na osnovu lične karte i potvrde fakulteta. Poslovi preko studentske zadruge spadaju u poslove van radnog odnosa i pri njihovom obavljanju ne potpisuješ Ugovor o radu. Studentska zadruga ti omogućava i daje priliku da stekneš neophodno radno iskustvo, a da pri tome ne lutaš u traženju posla, već da sve možeš da nađeš na jednom mestu.

Da bi mogao da budeš radno angažovan preko studentske zadruge potrebno je da ispuniš tri uslova:

  • da si državljanin Republike Srbije,
  • da se nalaziš na školovanju i
  • da nisi stariji od 26 godina.

Po prijemu na posao, zasnivaš ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, a ne uobičajeni ugovor o radu, što konkretno znači da se za tebe ne podnosi M-A obrazac za obavezno socijalno osiguranje i da ti se ne upisuje radni staž. Osiguran si samo u slučaju povrede na radu.

Dakle, jako je bitno da znaš da se kroz ovaj vid radne angažovanosti ne kategorizuješ kao zaposleno lice, što će ti naročito biti od pomoći ukoliko si korisnik studentskih stipendija ili porodične penzije. Prostije rečeno, bez administrativnih poteškoća ćeš moći kod nadležnih službi da dobiješ potvrdu da si nezaposlen, a ona ti je potrebna kod svakog konkurisanja za stipendije. Kroz ovaj vid rada ćeš na ispravan način da koristiš sve benefite studiranja uz rad i tako dopuniš svoj kućni budžet, kao i da imaš balans između vremena za učenje i rada jer je najduže vreme trajanja konkretnog posla preko zadruge 120 dana.

Široka paleta poslova za studente

Studentske zadruge predstavljaju mesto gde su koncentrisane razne ponude za posao na jednom mestu, što pre svega značajno štedi vreme koje se često gubi na besmislene portage. Poslodavci preko studentskih zadruga nude široku paletu poslova od praktikanskih pozicija, privremeno-povremenih poslova, pa sve do poslova sa punim radnim vremenom. Neki od najčešćih poslova za koje se opredeljuju tvoji vršnjaci su promotivni poslovi, prodaja, administrativni poslovi, dostava, čišćenje, deklarisanje proizvoda ili drugi fizički poslovi. Na tebi je da, u skladu sa vremenom i sposobnostima, razmotriš koje poslovne ponude ti najviše odgovaraju.

Bitna činjenica za tebe je, sa pravnog aspekta, da znaš da imaš pravo na adekvatnu naknadu prema utvrđenoj satnici za konkretan posao. U praksi se dešavaju određeni slučajevi izigravanja zakona, kada studentske zadruge ili sami poslodavci zahtevaju i procentualni iznos od tvoje plate, zato je bitno da zapamtiš, od svoje plate ne plaćaš ništa omladinskoj zadruzi, već je to prema pozitivno pravnim propisima izričito regulisano kao obaveza poslodavca. Dakle, poslodavac plaća članski doprinos studentskoj zadruzi u iznosu od 10 posto srazmerno visini tvoje neto zarade. Jedina tvoja finansijska obaveza je plaćanje godišnje članarine utvrđene aktom same zadruge.

Prednosti rada za vreme studija

Postoji mnogo prednosti kada paralelno radiš i studiraš, pre svega kao zaposleni student si okružen ljudima koji znaju u praksi ono što se uči na fakultetima, pa uz malo sreće možeš da dobiješ priliku da ti kolege prenesu to znanje, kao i da upozaš ljude iz struke. Uz to ide i rad na raznim proizvodnim, tehničkim procesima koji će koristiti drugi ljudi i uvid u celokupan proces njihovog razvoja i plasiranja.

Pošto ti nakon završenih studija niko ne garantuje posao, njegovo traženje tek nakon studija iziskuje puno vremena. Od tebe se traži iskustvo, a ukoliko nisi stekao praksu dok si studirao potrebno je da prođe više vremena pre nego što se uključiš i integrišeš u svet korporacija. Očigledna prednost je kada radiš da možeš da osetiš deo posla pre nego što završiš studije i dobiješ potrebna znanja, te vreme za koje možeš da odlučiš čime tačno želiš da se baviš i učiniš svoju radnu biografiju bogatijom. 

Pored toga što bi pronalaskom radnog mesta krupnim koracima koračao ka osamostaljivanju i navikavanju na „odrasli” život, kao zaposleni student bi takođe smanjio i teret roditeljskog izdržavanja. Takav potez kasnije može dovesti do osećaja olakšanja, što se definitivno odražava i na sam proces učenja, ali i dobijanja ocena. Međutim, kombinacija odlaska na posao i studije zahtevaju izvesnu zrelost i dobru organizaciju vremena, tako da će ti biti potrebno određeno vreme za adaptaciju. Ako se upustiš u ove vode, jako je bitno da paziš da fakultet ne počne da trpi zbog posla, da ti se pokvari prosek i prolongira studiranje.

Fleksibilnost rada preko studentske zadruge

Laka zarada i fleksibilno radno vreme su verovatno najbolja moguća kombinacija kada govorimo o finansijskim prilivima, a studentska zadruga upravo radi po sličnom principu. Tvoj poslodavac će te angažovati samo u periodu kada je neophodno obaviti određeni posao i to uz pravovremenu najavu. Važno je da znaš da ti se kao licu angažovanom preko studentske zadruge isplaćuju naknade samo za efektivne radne sate. Visina samih satnica zavisi od poslovne zone pa su, primera radi, fizički poslovi znatno više plaćeni u odnosu na poslove u administraciji. Zarada ti se isplaćuje na tekući račun, po završetku posla, odnosno početkom sledećeg kalendarskog meseca i to u roku od pet dana od uplate poslodavca (bruto naknade za rad zadrugara) na račun studentske zadruge čiji si član.

Dakle, studentska zadruga kao sabirni centar ovih poslova, može da ti pruži odgovarajući posao gde možeš steći neophodna iskustva, dopuniti kućni budžet i raspolagati sa vremenom za učenje. Uz pomoć studentske zadruge, verujemo da ćeš pravovremeno stići do preko potrebnog iskustva! Takođe, veliki broj poslova za studente, kao i sezonskih možeš pronaći i onlajn, a možda je baš leto pravo vreme da kreneš sa sticanjem radnog iskustva. Zakorači hrabro u ovaj poduhvat, jer ćeš biti bogatiji radnim iskustvom i kontaktima.

Kopiraj link

Dušan Cvrkušić

Dušan je diplomirani pravnik, prevodilac, konsultant za oblast obaveznog socijalnog osiguranja, tipičan društvenjak po interesovanju, altruista i uvek spreman za nešto novo.