Saveti za traženje posla

Dva programa NSZ-a pomažu da ti CV na početku karijere ne bude prazan

30.08.2024.
5 min

Najteže je na početku, kada je CV prazan. Upravo zbog toga mladima mnogo znači šansa koju dobijaju kroz programe Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). Proteklih godina počela je realizacija dva značajna projekta kroz koje je na hiljade devojaka i mladića uspelo da se zaposli. U pitanju su „Moja prva plata“ i „Garancija za mlade“. Zajednički cilj im je uključivanje mladih na tržište rada i podsticanje njihovog zapošljavanja, a modeli su različiti.

Dva programa NSZ-a pomažu da ti CV na početku karijere ne bude prazan

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Programom „Moja prva plata“, koji je prvi put realizovan 2020. godine, daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu, da bi stekli znanje, veštine i kompetencije za rad i kako bi povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. Tokom devet meseci NSZ na mesečnom nivou kandidatima isplaćuje novčanu naknadu koja je za osobe sa završenom srednjom školom ove godine bila 28.000 dinara, dok mladi sa visokim obrazovanjem dobijaju 34.000 dinara. Kako za Startuj Infostud kažu u NSZ, iznosi novčane mesečne naknade polaznicima programa za naredni ciklus će biti precizno definisani u javnom pozivu, koji će biti raspisan do kraja godine.

Program „Garancija za mlade“, koji NSZ realizuje u saradnji sa kompanijama i socijalnim partnerima, podrazumeva da osobe do 30 godina starosti dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja ili praksu u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

“Moja prva plata” - pomaže i poslodavcima i nezaposlenima

Podaci za ovu godinu pokazuju da je potreba poslodavaca mnogo veća u odnosu na broj prijavljenih kandidata zainteresovanih za posao, jer je 9.449 poslodavaca na ovaj način pokušalo da popuni 24.294 praznih radnih mesta. Zeleno svetlo za učešće u projektu „Moja prva plata“ dobilo je 8.119 kompanija, javnih preduzeća i institucija, koji su ispunili uslove javnog poziva i odobreno im je angažovanje 21.421 kandidata. Kada je „podvučena crta“ iznad nje je ostalo 4.520 poslodavaca, koji su ispunili sve uslove i angažovali su 7.214 mladih koji su na kraju zaključili ugovore.

moja prva plata

Foto: Moja prva plata

Iz privatnog sektora je uključeno 3.892 poslodavaca, koji su angažovali ukupno 4.950 kandidata, dok je 628 poslodavaca iz javnog sektora angažovalo 2.264 nezaposlenih.

“Posmatrajući obrazovnu strukturu, u programu je učestvovalo 4.883 nezaposlenih sa srednjim obrazovanjem i 2.331 sa visokim obrazovanjem. Kandidati su imali mogućnosti da konkurišu na neograničen broj oglašenih pozicija kod više poslodavaca”, objašnjavaju u NSZ.

Program koji je u toku pokazuje da najveću potrebu za mladim kadrom imaju poslodavci u oblastima medicine, farmacije, stomatologije, ekonomije, administracije i prava, trgovine, uslužnih delatnosti, mašinstva i obrazovanja... S druge strane, najveće interesovanje kandidata je bilo za oglašene pozicije u okviru visokog obrazovanja u javnom sektoru u različitim oblastima kao i na pozicijama kod renomiranih velikih kompanija u privatnom sektoru.

U NSZ navode da je procentualno najveći broj kandidata konkurisao na jednu ili najviše tri pozicije, ali da je bilo i radnih mesta za koje se nije prijavio ni jedan kandidat.

“Garancija za mlade” - povećava šanse za prvi posao

U NSZ kažu da je cilj drugog programa, „Garancija za mlade“, koji se sporovdi u tri pilot filijale u Nišu, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, olakšanje tranzicije mladih na tržište rada i podsticanje njihovog zapošljavanja, i to kroz saradnju različitih sektora i socijalnih partnera. I on je namenjen devojkama i mladićima do 30 godina, a sprovodi se od 1. januara sa idejom da mladi dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja ili praksu u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili završetka formalnog obrazovanja. U NSZ očekuju da će od 2026. ovaj program posle pilot projekta u tri filijale, biti implementiran i u svim ostalim.

Suština unapređene podrške podrazumeva u potpunosti individualizovan rad koji treba da se postigne kvalitetnijim profilisanjem i intenziviranjem kontakata sa mladim ljudima koji su od početka ove godine prijavljeni na evidenciji NSZ. U periodu od 1. januara do 30. juna 2024. godine u program „Garancija za mlade“ ukupno je uključeno 2.739 mladih, od kojih su 1.263 žene.

U prvoj polovini godine pozitivan ishod je zabeležen za ukupno 936 mladih i to za 849 u vidu zapošljavanja, od čega je 240 mladih dobilo subvencionisano zapošljavanje, i u vidu obuke za 87 mladih.

„Kako bi se „Garancija za mlade“ efikasno sprovela, prepoznata je potreba za uspostavljanjem snažnih partnerstava, posebno između resora nadležnih za rad i zapošljavanje, socijalna pitanja, obrazovanje, omladinu, privredu i finansije, sa poslodavcima, kao i sa organizacijama civilnog društva, kancelarijama za mlade i ostalim akterima na tržištu rada“, navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Oni navode da je nakon obavljenih individualnih razgovora sa savetnicima za zapošljavanje, više od 1.200 mladih uključeno u mere aktivne politike zapošljavanja. To su motivaciono aktivacione radionice, sajmovi zapošljavanja, mere koje podrazumevaju finansijski podsticaj poslodavcima ili osobama prilikom zapošljavanja/radnog angažovanja, kao što su subvencije poslodavcima za zapošljavanje mladih iz kategorije teže zapošljivih, javni radovi, subvencija za samozapošljavanje, mere dodatnog obrazovanja i obuka za sticanje znanja za obavljanje konkretnih poslova.

Iz NSZ napominju da su, u cilju uključivanja mladih u mere koje podrazumevaju finansijski podsticaj poslodavcima i nezaposlenima, a koje su inovirane i prilagođene posebno za ovu ciljnu grupu, objavljeni javni pozivi, finansirani iz projekta „Implementacija inovativnih mera aktivnog zapošljavanja i pristupa za povećanje integracije dugoročno nezaposlenih, mladih, žena, osoba sa invaliditetom i teže zapošljivih grupa na tržištu rada “ - IPA 2020 i Budžeta Republike Srbije.

Kopiraj link

Redakcija Startuj.infostud.com

Startuj.infostud.com - tvoj vodič kroz svet obrazovanja i početak karijere! Šta god da te radi, RADI! Mi smo tim posvećen tebi, tvojim interesovanjima i potrebama za karijerni razvoj.